Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. συνεδρίασε την Δευτέρα 25 Μαΐου 2015, για πρώτη φορά μετά την συγκρότησή της σε σώμα. Στο 43ο Τακτικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας ένα από τα ζητήματα που τέθηκαν ήταν η διαχείριση των απορριμμάτων και η προσπάθεια ανάθεσής της σε ιδιώτες από μια σειρά Δήμων. Συγκεκριμένα παρά την αλλαγή της κυβέρνησης βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο κύμα ιδιωτικοποιήσεων της αποκομιδής των απορριμμάτων σε αρκετούς Δήμους (Κέρκυρας, Ελευσίνας, Μαλεβιζίου, Παγγαίου, Πάργας, Ιωαννιτών, Σουλίου κ.λπ.), συνέπεια της μη κατάργησης του άρθρου 61 του Ν.3979/2011 που δίνει την δυνατότητα ανάθεσης σε ιδιώτες των Υπηρεσιών της καθαριότητας των Ο.Τ.Α. αλλά και στην τροπολογία που ψηφίστηκε με το Ν.4325/2015 (άρθρο 49) και προβλέπει την παράταση έως το τέλος του έτους συμβάσεων με ιδιώτες στο τομέα της καθαριότητας, είτε που έληξαν, είτε που πρόκειται να λήξουν το επόμενο χρονικό διάστημα!!!
Τα επιχειρηματικά-εργολαβικά συμφέροντα συνεχίζουν και σήμερα να στοχεύουν στην αποκομιδή των απορριμμάτων ανάλογα με τις ευκαιριακές πλειοψηφίες Δημοτικών Συμβουλίων που ως επί το πλείστον επικαλούνται έλλειψη προσωπικού.
Η παράταση των συμβάσεων των ιδιωτών είναι στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση με τη διασφάλιση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα των Υπηρεσιών Καθαριότητας, αφού αιρετοί και ιδιώτες το αντιλαμβάνονται ως ανοχή και υπαναχώρηση από την πάγια θέση της κυβέρνησης ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις.
Η τεράστια έλλειψη προσωπικού που αποδομεί μέρα με τη μέρα τις Υπηρεσίες των Δήμων ιδιαίτερα τις ανταποδοτικές (Καθαριότητα, Παιδικοί Σταθμοί, Πράσινο κ.λπ.), η μη καταβολή της εκλογικής αποζημίωσης των εκλογών του 2014 αλλά και αυτών του 2015 μιας και η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που προέβλεπε την μη παρακράτηση αποδοχών εργαζομένων για οφειλές του Δήμου δεν κυρώθηκε από την Βουλή εντός τριών (3) μηνών όπως προβλέπεται, σε συνδυασμό με την κατάργηση της «υπερβάλουσας διαφοράς» σε όσους μετατάσσονται σε άλλες Υπηρεσίες ή θέσεις, οδήγησαν στην ανάγκη άμεσης κινηματικής παρέμβασης προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.
Στο πλαίσιο αυτό η Εκτελεστική Επιτροπή αποφάσισε την πραγματοποίηση ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ από τις 12.00 το μεσημέρι έως το τέλος του ωραρίου της πρωινής βάρδιας, την ΤΡΙΤΗ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 και Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α. στην Περιφέρεια Αττικής, στις 12.30 το μεσημέρι έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών (Σταδίου 27-Αθήνα).
Την πραγματοποίηση Ενημερωτικών Γενικών Συνελεύσεων και Συγκεντρώσεων στους χώρους εργασίας, για την επιτυχία της πρώτης κινηματικής δράσης των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και την ενημέρωση για την επικείμενη συμφωνία με τους τοκογλύφους-δανειστές μας και τον τρόπο της αντίδρασής μας.
Την Σύγκλιση του Γενικού Συμβουλίου την ΠΕΜΠΤΗ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 προκειμένου να αποφασιστούν οι περαιτέρω παρεμβάσεις του κλάδου.