Μια τεράστια πολιτιστική παραγωγή που παρουσιάζεται κάθε χρόνο από τα παιδιά της πόλης και φέτος αφιερώνεται στην ειρήνη, την αλληλεγγύη και τους πρόσφυγες.
Ξεκινά την Παρασκευή 15 Απριλίου η 10η Συνάντηση Μαθητικής Δημιουργίας με την αμέριστη συμπαράσταση –και φέτος- της Ένωσης Συλλόγων Γονέων, στο 3ο Γυμνάσιο της Αγίας Παρασκευής όπου και θα παραμείνει μέχρι το Σάββατο, για να παρουσιαστούν οι εργασίες των σχολείων της, κάτω από τη Μεσογείων, περιοχής. Την Κυριακή και την Δευτέρα συνεχίζεται στους χώρους του 2ου Γυμνασίου και του 1ου ΓΕΛ για την παρουσίαση των σχολείων του Αη Γιάννη, την Τρίτη και την Τετάρτη στο 5ο Γυμνάσιο για τα σχολεία του Τσακού και κλείνει την Παρασκευή 22 Απριλίου στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής με χορούς και συναυλία.
«Σήμερα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση, έπειτα από εννέα χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας του Μαθητικού Φεστιβάλ, να προσθέσουμε ενδεικτικά και μόνο στον μακρύ κατάλογο των θεατρικών παραστάσεων ακόμη είκοσι μία παρουσίες», μάς λέει ο αντιδήμαρχος Παιδείας & Πολιτισμού και δημοτικός σύμβουλος της Αγίας Παρασκευής, Πάνος Γκόνης.
Μια Συνάντηση με παρελθόν
Η Συνάντηση Μαθητικής Καλλιτεχνικής Δημιουργίας είναι μια ιδέα που προήλθε το 2006 από τους κόλπους της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και το 2007 πήρε «σάρκα και οστά» με την συνεργασία της τότε Δημοτικής Αρχής που υποστήριξε το πρώτο διήμερο καλλιτεχνικής δημιουργίας αφιερωμένο στις «Μέρες Θεάτρου», με τη συμμετοχή μόνο 4 σχολείων. Από τον επόμενο χρόνο το Μαθητικό Φεστιβάλ εμπλουτίζεται και με άλλες δραστηριότητες όπως εικαστικά, παραδοσιακούς και μοντέρνους χορούς, χορωδίες, εκπαιδευτικά προγράμματα και οργανώνεται καλύτερα. Κατά τη διάρκεια της δεκάχρονης πορείας έχουν ολοκληρωθεί περισσότερες από 130 θεατρικές παραστάσεις με την συμμετοχή περίπου 2.500 μαθητών και μαθητριών από όλα τα σχολεία της πόλης υπό την καλλιτεχνική καθοδήγηση πλέον των 40 θεατρολόγων-ηθοποιών και καθηγητών.
«Έχουμε, επίσης, περισσότερες από 130 παρουσιάσεις σχημάτων παραδοσιακού και μοντέρνου χορού, περισσότερες από 100 εκθέσεις εικαστικών (ζωγραφικής, φωτογραφίας, τεχνολογίας), περισσότερες από 35 χορωδίες, 27 μουσικά συγκροτήματα, 32 παρουσιάσεις εκπαιδευτικών προγραμμάτων και από φέτος προστίθεται ως νέα δραστηριότητα η κιθάρα από τρία σχολεία», επισημαίνει ο κ. Γκόνης. «Όταν μιλάμε λοιπόν για το Μαθητικό Φεστιβάλ πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι κατ’ ουσίαν αναφερόμαστε σε μια τεράστια πολιτιστική παραγωγή που παρουσιάζεται κάθε χρόνο από τα παιδιά μας. Βέβαια αυτή η παραγωγή βασίζεται πρώτιστα στο αστείρευτο μεράκι ορισμένων εκπαιδευτικών και στη σκληρή δουλειά των γονιών των Συλλόγων που συντονίζουν, παρακολουθούν και βοηθούν με πάρα πολλές ώρες είτε τους θεατρολόγους, είτε τους εκπαιδευτικούς».
Το μαθητικό φεστιβάλ βασίζεται, επίσης, στην έγκαιρη προετοιμασία του από την εκάστοτε Δημοτική Αρχή, «και σε ετούτο το σημείο αφήνουμε εκείνους που γνωρίζουν να μας κρίνουν ανάλογα», επισημαίνει ο Πάνος Γκόνης.
Το φεστιβάλ υποστηρίζεται κάθε χρονιά με χαρά, από τους υπαλλήλους του τμήματος Παιδείας (διοικητικούς, φύλακες και καθαριστές), καθώς και τους υπαλλήλους της Αυτεπιστασίας.
10 χρόνια φεστιβάλ
Με αυτό το -επετειακού χαρακτήρα- Μαθητικό Φεστιβάλ ολοκληρώνεται ένας κύκλος ζωής δέκα χρόνων. Ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού Πάνος Γκόνης, αναφέρεται σε όλους εκείνους που εμπνεύστηκαν, διεκδίκησαν και εν τέλει δημιούργησαν αυτόν τον θεσμό. «Στην τελετή έναρξης, θα έχουμε την ευκαιρία να τιμήσουμε την πρώην πρόεδρο της Ένωσης Συλλόγων Γονέων, Σούλα Χλύκα-Θεοδώρου, που πάλεψε για την πραγματοποίηση της πρώτης Συνάντησης Μαθητικής Δημιουργίας το 2007 και στο όνομά της όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης. Θα έχουμε την ευκαιρία να τιμήσουμε και την πρώην αντιδήμαρχο Παιδείας, Αλεξάνδρα Κιμουλάκη που με την τότε δική της βοήθεια εδραιώθηκε και εξακολουθεί να υφίσταται έως σήμερα ο θεσμός. Επίσης, ελπίζουμε ότι με την βοήθεια των Συλλόγων Γονέων θα «ανακαλύψουμε» και θα τιμήσουμε αρκετά από τα παιδιά της πόλης που πήραν μέρος με τα σχολεία τους σε παρουσιάσεις των Μαθητικών Φεστιβάλ και ετούτη η δραστηριοποίησή τους, τούς έδωσε το έναυσμα ώστε να ασχοληθούν επαγγελματικά με τον Πολιτισμό. Ακριβώς επειδή για εμάς, ως Δημοτική Αρχή, η διαρκής σύνδεση του Πολιτισμού με την Παιδεία αποτελεί προτεραιότητα, δεσμευόμαστε ότι θα εξακολουθήσουμε να υποστηρίζουμε και να ενισχύουμε όλη αυτή την προσπάθεια προς όφελος των παιδιών μας και της κοινωνίας της Αγίας Παρασκευής γενικότερα».
Αφιερωμένη στην ειρήνη κ τους πρόσφυγες
Η 10η Συνάντηση Μαθητικής Δημιουργίας είναι αφιερωμένη στην ειρήνη, στην αλληλεγγύη και στους πρόσφυγες. Οι δημιουργίες που παρουσιάζει φέτος η μαθητική κοινότητα αφορούν το σύνολο των εργασιών της για το ακαδημαϊκό έτος και ένα μέρος του, κυρίως το εικαστικό, αντλεί τη θεματολογία του από την επιπρόσθετη αφιέρωση. «Το αμέσως προηγούμενο διάστημα είχαμε την ευκαιρία, με όχημα την δράση «Πιάσε το χέρι μου», να ευαισθητοποιήσουμε και να ενεργοποιήσουμε τα παιδιά των σχολειών της πόλης στο προσφυγικό και να προκληθούν, πάντα με την απαραίτητη συνδρομή των εκπαιδευτικών, συζητήσεις για την πολυπόθητη παγκόσμια Ειρήνη. Ως αποτέλεσμα των συζητήσεων αυτών υπάρχουν αρκετές εικαστικές παρεμβάσεις των παιδιών που θα εκτεθούν στο πλαίσιο του Μαθητικού Φεστιβάλ. Αποφασίσαμε λοιπόν -τιμής ένεκεν- να αφιερώσουμε αυτήν την τεράστια παραγωγή Πολιτισμού στους πρόσφυγες, και ειδικότερα στα παιδιά εκείνα που αναζητούν ένα καλύτερο αύριο μακριά από την πατρίδα τους, επειδή, δυστυχώς, οι επεκτατικές βλέψεις των μεγάλων συμφερόντων σε συνδυασμό με τις ακραίες θρησκευτικές φονταμενταλιστικές συμπεριφορές, στην εξ ανατολών μας περιοχή, πυροδότησαν την μεγαλύτερη μεταναστευτική-προσφυγική ροή μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η χώρα μας υπό συνθήκη βαθιάς οικονομικής ύφεσης αντιμετωπίζει το ζήτημα με αίσθημα ευθύνης και τα παιδιά μας σηκώνουν, πρώτα αυτά, το βάρος της ανθρωπιστικής κρίσης με την αμέριστη συμπαράσταση των δασκάλων και των γονιών τους», δηλώνει ο κ. Γκόνης.
Για πρώτη φορά φέτος, εκτός από τους εκπροσώπους του Δήμου, της Ένωσης και των παρατάξεων, πήραν μέρος στην Οργανωτική Επιτροπή και παιδιά που εκπροσώπησαν τα μαθητικά συμβούλια των Λυκείων. Η ευχή όλων είναι να συμβεί το ίδιο και το επόμενο ακαδημαϊκό έτος. «Οφείλουμε ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ πρώτα απ’ όλα στα παιδιά μας και έπειτα σε όλους εκείνους που κόπιασαν για να πραγματοποιηθεί και να παρουσιαστεί ακόμα μια Συνάντηση Μαθητικής Καλλιτεχνικής Δημιουργίας. Αξίζει να παρακολουθήσουμε με ιδιαίτερη προσοχή όλες τις εκδηλώσεις και είμαστε πάντα ανοικτοί σε νέες προτάσεις και ιδέες», καταλήγει ο κ. Γκόνης.