Σύμφωνα με τον Καλλικράτη και τις διατάξεις του άρθρου 61 παρ.4 του Ν.3852/2010, ο δήμαρχος, ο αντιδήμαρχος και τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής είναι υποχρεωμένοι ούτως ή άλλως να υποβάλλουν την ετήσια δήλωση για την περιουσιακή τους κατάσταση σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και να τη δημοσιοποιούν με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του δήμου. Μόνο που ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Βασίλης Ζορμπάς προχωρά ένα βήμα παρακάτω και ζητά τη δημοσιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων ακόμη και των υποψήφιων δημάρχων. «Ανέκαθεν πίστευα ότι οι πολιτικοί που ζητούν την ψήφο των πολιτών και είναι πιθανόν να διαχειριστούν δημόσιο χρήμα, δεν πρέπει να εξαντλούν την λέξη «διαφάνεια» σε κενά περιεχομένου λόγια και μάλιστα μόνο για τους πολιτικούς τους αντιπάλους. Οφείλουν πρώτα απ’ όλα οι ίδιοι να έχουν σε ‘’κοινή θέα’’ την οικονομική και περιουσιακή τους κατάσταση», δηλώνει ο κ. Ζορμπάς.
Κάλεσε λοιπόν όλους τους υποψήφιους δημάρχους των άλλων δημοτικών παρατάξεων, «να πρωτοπορήσουν στο θέμα αυτό, αποτελώντας παράδειγμα προς μίμηση, διάφανης και κρυστάλλινης ζωής» και τους ζήτησε να καταθέσουν ως τις 15 Μαρτίου 2014 με επίσημα έγγραφα, τα οικονομικά και περιουσιακά τους στοιχεία. Ζητά επιπλέον να δηλώσουν δημοσίως, όχι μόνο τι έχουν στην κατοχή τους αλλά και με ποιο τρόπο το απέκτησαν.
Ο Βασίλης Ζορμπάς δεσμεύτηκε ότι θα το πράξει ανεξαιρέτως του αν θα τον ακολουθήσουν κι άλλοι -όπως άλλωστε είναι υποχρεωμένος.
Τι απαντούν οι υποψήφιοι
Ο Βασίλης Γιαννακόπουλος, πρώην αλλά και υποψήφιος δήμαρχος στις επόμενες εκλογές, μάς είπε ότι η ανακοίνωση του Βασίλη Ζορμπά έγινε για λόγους εντυπωσιασμού και μας εξήγησε γιατί. «Καταρχάς, τα τελευταία δεκαπέντε (15) χρόνια καταθέτω πόθεν έσχες στον Άρειο Πάγο και τα τελευταία τρία (3) τα έσοδα και τα περιουσιακά μου στοιχεία δημοσιεύονται στη Διαύγεια (et.diavgeia.gov.gr). Ο κ. Ζορμπάς είναι ο μόνος που δε δικαιούται δια να ομιλεί για οικονομικά θέματα και να κάνει ανακοινώσεις που δείχνουν -υποτίθεται- ότι ο ίδιος είναι ξεκάθαρος. Να του θυμίσω το πρόστιμο των 21.700 ευρώ που του επέβαλε το τμήμα ελέγχου των προεκλογικών δαπανών των αιρετών γιατί δε δήλωσε τις προεκλογικές του δαπάνες, καθώς επίσης και το ρεκόρ που «έσπασε» στις απ’ ευθείας αναθέσεις, με το ποσόν των 233 χιλ ευρώ για τη στήριξη των τοίχων ενός κτιρίου (Γιαβάσειο). Οι ανακοινώσεις του δημάρχου αποτελούν μάλλον την άμυνά του απέναντι στην ανικανότητά του να διαχειρίζεται οικονομικά θέματα».
Ο Γιάννης Σταθόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος με την παράταξη ΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ δήλωσε έκπληξη για τον τρόπο παρέμβασης του Β. Ζορμπά και διευκρίνισε ότι κι εκείνος υποβάλλει κάθε χρόνο, ως οφείλει από τη θέση του, τη δήλωση περιουσιακής κατάστασης, η οποία μάλιστα αναρτάται στην ιστοσελίδα του Δήμου. «Αυτό που ορίζεται από τον νόμο ο Β. Ζορμπάς το αναγάγει σε πολιτική πρωτοβουλίας; Μετά από 33 χρόνια συνεχούς εργασίας, καλούμαι από τον Β. Ζορμπά -άγνωστο με ποια ιδιότητα- να αποδείξω πώς απέκτησα ότι κατάφερα στη ζωή μου. Είμαι έτοιμος για οποιονδήποτε έλεγχο από ειδικό σώμα εφοριακών που θα ελέγξει τους λογαριασμούς όλων μας, από όποια χρονολογία επιβάλλεται, αλλά πρέπει να πω ότι ως ελεύθερος επαγγελματίας ελέγχομαι έτσι κι αλλιώς τακτικά από την Εφορία, όπως και ότι δεν έχω εισπράξει καμία αμοιβή ως γιατρός από τον Δήμο, όπως ο σημερινός Δήμαρχος, αλλά υπηρετώ, ως εθελοντής γιατρός, τα δημοτικά ιατρεία επί μία δεκαετία. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπερασπίζεσαι τη διαφάνεια, όταν έχεις εντάξει στην πολιτική σου φιλοσοφία τις απευθείας αναθέσεις και την προνομιακή μεταχείριση υμετέρων. Δίνεται η εντύπωση ότι, ως απάντηση στην κριτική που γίνεται στη Δημοτική αρχή, ο Δήμαρχος προβαίνει σε δηλώσεις που δείχνουν έλλειμμα ήθους».
Ο Αλέξης Μουστόγιαννης, επικεφαλής της παράταξης ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ – ΜΙΑ ΓΕΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ και υποψήφιος δήμαρχος, μάς είπε ότι το θεωρεί αυτονόητο να εκτεθεί οικονομικά. «Ειδικά για μας που είμαστε νέοι άνθρωποι, εννοείται ότι όλα είναι στο φως. Άλλωστε από τον Δεκέμβριο έχω ανακοινώσει δύο οικονομολόγους, υπεύθυνους για τα οικονομικά της παράταξης. Θα δημοσιοποιήσω λοιπόν τα περιουσιακά μου στοιχεία, όχι όμως γιατί το ζητά ο Βασίλης Ζορμπάς αλλά γιατί το θεωρώ εγώ σωστό -γι αυτό και δε δεσμεύομαι το χρόνο που θα το κάνω. Εκείνος λέει μέχρι τις 15 Μαρτίου, εγώ θα τα δημοσιοποιήσω όποτε το αποφασίσω».
Η έκθεση «Διαφανής Τοπική Αυτοδιοίκηση»
Την ίδια ώρα, ένας στους τέσσερις αιρετούς άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης πανελλαδικά δεν έχει αναρτήσει, ως όφειλε, τη δήλωση περιουσιακής του κατάστασης στην ιστοσελίδα του δήμου του!
Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από το νέο πρόγραμμα της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδας που υπό τον τίτλο «Διαφανής Τοπική Αυτοδιοίκηση», δημοσιοποίησε κατάλογο με τα πόθεν έσχες των δημάρχων και αντιδημάρχων των 100 μεγαλύτερων δήμων της χώρας.
Από τους 714 εν ενεργεία εκλεγμένους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εντοπίστηκαν τα «πόθεν έσχες» των 500, ενώ τρεις δήμαρχοι και ένας αντιδήμαρχος που τα έχουν δημοσιοποιήσει στο site του Δήμου τους, αρνήθηκαν να συμπεριληφθούν στην ιστοσελίδα της οργάνωσης.
Μπορεί ο νόμος του 2010 να προβλέπει τη δημοσιοποίησή τους στην επίσημη ιστοσελίδα κάθε δήμου, το νέο αυτό πρόγραμμα όμως έχει στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ο επισκέπτης της ιστοσελίδας www.transparency.gr/diafanis-topiki-aftodioikisi μπορεί να ενημερωθεί για τα εισοδήματα, την ακίνητη περιουσία, τη μετοχική ή επιχειρηματική δραστηριότητα του υπόχρεου και των συγγενικών του προσώπων, εισάγοντας στη μηχανή αναζήτησης τον Δήμο ή το όνομα του προσώπου για το οποίο ενδιαφέρεται.
Προκειμένου να είναι ενήμεροι οι αιρετοί, τα μέλη της οργάνωσης απέστειλαν ατομικές επιστολές τον περασμένο Νοέμβριο στους ενδιαφερόμενους, ενημερώνοντας για την πρωτοβουλία τους. Με αυτήν καλούσαν τους δημάρχους και τους αντιδημάρχους να διατυπώσουν τις τυχόν αντιρρήσεις τους. Οι δήμαρχοι Παπάγου-Χολαργού, Ιωαννιτών, Κομοτηνής, καθώς και ένας αντιδήμαρχος δεν δέχθηκαν να δημοσιοποιήσουν το πόθεν έσχες στην ιστοσελίδα -παρόλο που στο site του δήμου τους υπάρχει αναρτημένο.
Ο δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού μάλιστα, έστειλε επιστολή στη Διεθνή Διαφάνεια, υποστηρίζοντας ότι η περαιτέρω έκθεση των περιουσιακών του στοιχείων πιστεύει ότι θα τον εκθέσει σε κίνδυνο. Η απάντηση που του δόθηκε ήταν ότι παγκοσμίως δεν έχει παρατηρηθεί περιστατικό εγκληματικότητας από τη δημοσιοποίηση τέτοιων στοιχείων.
Δήμαρχοι και πρόεδροι πρώτοι στη φοροδιαφυγή
Ακόμη πιο επίκαιρο και καυτό, κάνει το θέμα η έκθεση της Αρχής για την αντιμετώπιση του «μαύρου» χρήματος που διαβιβάστηκε την περασμένη βδομάδα στη Βουλή, αποτυπώνοντας τη διαφθορά στην Ελλάδα της κρίσης. Όπως προκύπτει από αυτήν, «πρωταθλητές» στη φοροδιαφυγή αποδεικνύονται οι δήμαρχοι, οι γιατροί και οι πρόεδροι των Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου.
Συνολικά, η Αρχή παρέπεμψε στον αρμόδιο εισαγγελέα εντός του 2013 υποθέσεις ψευδούς δήλωσης «πόθεν έσχες», καθώς διαπίστωσε ότι οι υπόχρεοι απέκρυψαν περιουσιακά στοιχεία.
Τα στοιχεία για το σύνολο των «βρόμικων» υποθέσεων που κλήθηκε να ερευνήσει η Αρχή για την αντιμετώπιση του μαύρου χρήματος είναι επίσης εντυπωσιακά! Όπως προκύπτει από την έκθεση που διαβίβασε στη Βουλή, η Αρχή για την αντιμετώπιση του «μαύρου» χρήματος δέσμευσε το ποσόν των 200.136.281 ευρώ ως εγκληματικό προϊόν από 207 υποθέσεις που διερεύνησε και το απέστειλε στην Δικαιοσύνη. Από αυτά τα χρήματα, περίπου 73 εκατ. ευρώ αφορούν υποθέσεις φοροδιαφυγής, 124 εκατ. άλλα οικονομικά εγκλήματα, 1,5 εκατ. ευρώ ηλεκτρονικές απάτες και 1,1 εκατ. ευρώ υποθέσεις ναρκωτικών. Στη λίστα δεν περιλαμβάνονται πολιτικά πρόσωπα, καθώς την αρμοδιότητα της έρευνας την έχει η Βουλή.
Mαρία Πανάγου