Η διαπραγμάτευση γίνεται με τον πλέον αδιαφανή τρόπο, κάτι που αποδεικνύει η πλήρης απουσία του θέματος από τα ΜΜΕ.
1. Ευνοεί χώρες και επιχειρήσεις με μαζική βιομηχανική παραγωγή, ενώ είναι καταδικαστική για χώρες με μικρής κλίμακας παραγωγή όπως η ελληνική
2. Απειλεί την εγχώρια αγροτική παραγωγή και ιδιαίτερα τους μικρούς παραγωγούς, οι οποίοι θα αδυνατούν να ανταγωνιστούν προϊόντα χαμηλής ποιότητας και κόστους μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών.
3. Απειλεί τα προϊόντα ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) που διαθέτει η Ελλάδα, κάτι που θα έχει ολέθριες συνέπειες στην εγκατάλειψη της αγροτικής γης, την εξάρτηση από εισαγωγές και την μείωση της διατροφικής αυτάρκειας
4. απειλεί την κυριαρχία των κρατών, διότι σημαίνει μεταφορά εξουσίας από τα κράτη στις εταιρείες.
5. απειλεί την δημοκρατία, διότι οι πολίτες και οι κυβερνήσεις τους δεν μπορούν να αλλάξουν τα συμφωνηθέντα, για τα οποία έχουν δεσμευτεί τα κράτη της ΕΕ
6. απειλεί την υγεία των πολιτών, γιατί απορυθμίζονται οι ευρωπαϊκές προδιαγραφές παραγωγής & ελέγχου για τα αγροτικά προϊόντα (μεταλλαγμένα, επεξεργασμένα με επικίνδυνες χημικές μεθόδους κλπ.)
7. δημιουργεί παράλληλη δικαιοσύνη, διότι οι πολυεθνικές εταιρείες θα μπορούν να μηνύσουν τα κράτη για πρόκληση ζημιών και να ζητούν αποζημιώσεις, αν θεωρούν ότι παρεμποδίζεται η ελευθερία διακίνησης και ανταγωνισμού που κατοχυρώνει η TTIP. (εισάγει μηχανισμό διαμεσολάβησης μεταξύ μεγαλοεπενδυτών και κρατών που υπερβαίνει την εθνική νομοθεσία)
8. απειλεί το περιβάλλον με την εισαγωγή μεταλλαγμένων σπόρων,
9. απειλεί το κλίμα με την αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου από την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων για μεταφορές πολύ μεγάλων αποστάσεων.
10. απειλεί τις εργασιακές σχέσεις, εφόσον τα κράτη-μέλη θα αναγκαστούν για να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους να προσαρμόσουν και να μειώσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων στα πρότυπα των ΗΠΑ.
11. θα επιφέρει απώλεια 2 εκατ. θέσεων εργασίας σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις των υποστηρικτών της για αύξηση θέσεων εργασίας.
12. αντιτίθεται στις οικολογικές αρχές που είναι η τοπικότητα, η διατροφική αυτάρκεια, η μείωση του κόστους μεταφοράς προϊόντων, οι ισόρροπες οικονομίες και ο δημοκρατικός έλεγχος των οικονομικών και παραγωγικών δραστηριοτήτων.
Προωθεί τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές επιλογές με σύμμαχο την άγνοια μεγάλης μερίδας των πολιτών.
Είναι αντίθετη με την βιωσιμότητα των οικονομιών και του ΠΛΑΝΗΤΗ.
Η συμφωνία προωθείται «εν κρυπτώ», τα κείμενα δεν τα έχουν ούτε οι κυβερνήσεις.Απειλούνται τα κράτη με τεράστια πρόστιμα από τις εταιρείες που διακινούν προϊόντα , αφού με τις συμφωνίες αυτές αποκτούν το δικαίωμα να σέρνουν χώρες στα δικαστήρια και να απαιτούν την πληρωμή μεγάλων προστίμων εάν κρίνουν ότι οι χώρες θέτουν κάποιους περιορισμούς στην κυκλοφορία των προϊόντων τους.
*** Υπάρχει παράδειγμα χώρας ( Ονδούρα) η οποία καταδικάστηκε με πρόστιμο 600 εκ. δολαρίων επειδή έβαλε σε πακέτα τσιγάρων ετικέτα ότι βλάπτουν την υγεία.
Ένα από τα μαζικότερα κινήματα, αυτό κατά της TTIP, έχει γεννηθεί σε όλη την Ευρώπη από την κοινωνία των πολιτών που ζητούν διεξαγωγή δημοψηφίσματος με τη συλλογή πάνω από τρία εκατομμύρια υπογραφές.Τη συμφωνία TTIP, δυστυχώς υποστηρίζουν τα κόμματα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, και το ΠΟΤΑΜΙ.
Υπάρχουν θετικά; Όλα τα θετικά είναι σε τελευταία ανάλυση για τις μεγάλες επιχειρήσεις και τις μεγάλες χώρες που έχουν πολυεθνικές μεγάλης κλίμακας όπως οι ΗΠΑ, ΙΑΠΩΝΙΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ κ.λ.π.».