Γράφει η Ιωάννα Αμαξηλάτη, υποψήφια δημοτική σύμβουλος Αμαρουσίου με τον συνδυασμό του δημάρχου Θεόδωρου Αμπατζόγλου «Το Μαρούσι Ψηλά!»
H «Πολιτική» αφορά ένα σύνολο μέτρων που αποφασίζονται από ομάδες ανθρώπων (Πολιτικών Προσώπων) αλλά και των μεθόδων που ακολουθούνται ως προς την επίλυση ενός θέματος. Μιλάμε, λοιπόν, για ομάδες ανθρώπων που είναι «Πολιτικοί» και δεν διαχωρίζονται σε άνδρες και γυναίκες. Το θέμα είναι να υπάρχουν οι βασικές αρχές που διέπουν την Πολιτική· και αυτές δεν είναι άλλες από τη Δημοκρατία, τη Δικαιοσύνη, την Ισότητα.
Στο πλαίσιο των Δημοτικών Εκλογών 2023 και λόγω της υποψηφιότητάς μου με τον συνδυασμό του δημάρχου Αμαρουσίου Θεόδωρου Αμπατζόγλου «Τo Μαρούσι Ψηλά!» εστιάζω σε ένα θέμα που αφορά στη γυναίκα, στο σημερινό πολιτικό γίγνεσθαι και εάν πράγματι γίνεται η γνώμη της αποδεκτή στη λήψη σοβαρών αποφάσεων και καίριων ζητημάτων που αφορούν έναν τόπο.
Με μια αναδρομή στο παρελθόν, βλέπουμε ότι η γυναίκα μόλις από τα μισά του 20ού αιώνα άρχισε να ψηφίζει. Το προεδρικό διάταγμα του κόμματος των Φιλελευθέρων στις 5 Φεβρουαρίου 1930 ψήφισε το δικαίωμα του εκλέγειν στις γυναίκες με προϋποθέσεις. Αυτές θα μπορούσαν να έχουν δικαίωμα ψήφου μόνο στις Δημοτικές και Κοινοτικές Εκλογές, θα έπρεπε να έχουν κλείσει το 30ό έτος της ηλικίας και να είναι απόφοιτες Δημοτικού. Έτσι 4 χρόνια αργότερα αυτό γίνεται πράξη και για πρώτη φορά υπό τις προαναφερθείσες συνθήκες οι γυναίκες ψηφίζουν στις Δημοτικές Εκλογές της 11ης Φεβρουαρίου 1934. Πριν από την καταλυτική αυτή ημερομηνία χρειάστηκαν πράγματι αγώνες από πλευράς του γυναικείου φύλου προκειμένου να κερδίσουν επάξια την εδραίωσή τους στην πολιτική σκηνή.
Με τα σημερινά δεδομένα στη δυτική κοινωνία του 21ου αιώνα, ο ρόλος και η θέση της γυναίκας είναι ισότιμα με αυτή ενός άνδρα, κάτι για το οποίο δεν υφίσταται αμφιβολία.
Στο ευοίωνο κλίμα για το γυναικείο φύλο στην Πολιτική, βοήθησε και το νομοσχέδιο «Κλεισθένης» που ψηφίστηκε, με 150 ψήφους υπέρ, στις 12.7.2018, η αύξηση της ποσόστωσης φύλου κατά 40% τουλάχιστον στα ψηφοδέλτια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας και όχι άδικα, η εν λόγω αλλαγή συνιστά μεγάλη κατάκτηση στην προώθηση των γυναικών στα μέχρι στιγμής ανδροκρατούμενα πολιτικά στέκια.
Ξεκινάμε, λοιπόν, όλες εμείς που θέτουμε τους εαυτούς μας υποψήφιες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και όχι μόνο, με ευοίωνα μηνύματα, διότι πρέπει να υπάρχουν πολιτικοί με αρχές και αξίες ανεξαρτήτως φύλου. Το να υπηρετεί κάποιος την Πολιτική δηλώνει ενσυναίσθηση απέναντι στο κοινό καλό, στα προβλήματα του τόπου του, της γειτονιάς του, των συνδημοτών του.
Είμαι δημοσιογράφος. Το επάγγελμά μου έχει να κάνει με τα κοινά, κατανοώ απόλυτα όλα τα ανωτέρω που προανέφερα. Κατ’ επέκταση λοιπόν νοιάζομαι για τον Δήμο του Αμαρουσίου. Στην προκειμένη περίπτωση βέβαια και ο δήμαρχος Θεόδωρος Αμπατζόγλου, με το έργο του στην 4ετία, ανέδειξε το Μαρούσι σε Πρότυπο Μητροπολιτικό Δήμο, παρά τις δύσκολες συγκυρίες με covid και ενεργειακή κρίση. Εργάσθηκε με μεθοδικότητα, αγγίζοντας όλους τους τομείς που κάνουν μια πόλη βιώσιμη.
Το έργο του δημάρχου, σε συνδυασμό με την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών και στην Πολιτική, μια αδιαμφισβήτητα θεμελιώδη αξία για όλους, αποτελούν για εμένα σημαντικά κίνητρα έτσι ώστε να θέσω υποψηφιότητα με τον συνδυασμό του δημάρχου Θεόδωρου Αμπατζόγλου «Το Μαρούσι Ψηλά!»