Γράφει ο Γιώργος Κουμουτσάκος: Τομεάρχης Εξωτερικών ΝΔ – Υποψήφιος Βουλευτής στον Β1 Βόρειο Τομέα Αθηνών.
Η στάση της Τουρκίας γίνεται ολοένα και πιο προκλητική, όχι μόνον στο επίπεδο της ρητορικής της, αλλά κυρίως των ενεργειών της. Οι παράνομες γεωτρήσεις έρχονται να αθροιστούν σε μια σειρά παραβιάσεων και παραβάσεων, σε ανιστόρητες δηλώσεις και ανακοινώσεις, αποτέλεσμα της γεωπολιτικής ασφυξίας την οποία αισθάνεται – έντονα πλέον – η Τουρκία. Με δική της ευθύνη βρίσκεται εκτός των θετικών ενεργειακών εξελίξεων στην περιοχή, επιμένοντας να αγνοεί το Διεθνές Δίκαιο, να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες. Οι αναταράξεις είναι έντονες στις σχέσεις της με τα κράτη της περιοχής, όπως η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Αίγυπτος, καθώς και με τις ΗΠΑ, την ΕΕ και πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Προκειμένου να σπάσει τον αυτο-αποκλεισμό της από το ενεργειακό παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο, η Άγκυρα προσπαθεί να επιβάλει τη συμμετοχή της, καταφεύγοντας σε πρακτικές έντασης και παρεμπόδισης των διαφόρων ενεργειακών σχεδίων
Η πολιτική αυτή που θυμίζει «διπλωματία της κανονιοφόρου» άλλων εποχών, υποσκάπτει τη σταθερότητα στην περιοχή και υπογραμμίζει ότι η τάση αποδυτικοποίησης της Τουρκίας φαίνεται δύσκολα αναστρέψιμη στο ορατό μέλλον. Η τακτική της έντασης θα διατηρηθεί. Η Άγκυρα θα δοκιμάσει τα όρια αντοχής του διεθνούς συστήματος απέναντι στις επιδιώξεις της που περιλαμβάνουν και τη συμμετοχή της στη διανομή του ενεργειακού πλούτου της περιοχής. Απαιτείται συνεπώς μια νέα στρατηγική αντιμετώπισης, μακριά από την τακτική εξωραϊσμού και ωραιοποίησης της κατάστασης που ακολουθούσε η απερχόμενη κυβέρνηση με τα γνωστά αποτελέσματα. Εμείς δεσμευόμαστε για μια πολυδιάστατη πολιτική που θα αξιοποιεί τη συγκυρία, τη διεθνή θέση και τις συμμαχίες της χώρας. Θα στέλνει σαφή μηνύματα στην Άγκυρα. Άλλωστε, η Νέα Δημοκρατία είχε εγκαίρως προειδοποιήσει για τη διαφαινόμενη πορεία της Τουρκίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισημάνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να προετοιμαστεί για συντεταγμένες και ουσιαστικές απαντήσεις, που θα αντιστοιχούν στην ένταση των ενεργειών της άλλης πλευράς και θα λειτουργούν αποτρεπτικά για περαιτέρω εξελίξεις. Η Ένωση διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία πίεσης τα οποία μπορούν να συμβάλουν στη διαφύλαξη των θεμελιωδών κοινών μας συμφερόντων, όπως είναι για παράδειγμα η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Κάνοντας μια σαφή τοποθέτηση αλληλεγγύης προς τα κράτη – μέλη που θίγονται άμεσα από τις τουρκικές ενέργειες.
Από την πλευρά μας είναι σαφές ότι επιδιώκουμε τον διάλογο. Έναν διάλογο όμως ουσιαστικό και στέρεα εδραιωμένο στο Διεθνές Δίκαιο. Η σχέση καλής γειτονίας είναι σταθερή μας επιδίωξη. Όμως η Νέα Δημοκρατία έβαλε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές και από τις γραμμές αυτές δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Εκβιαστικός διάλογος σε περιβάλλον παραβατικών ενεργειών, προκλήσεων και έντασης δεν μπορεί να υπάρξει. Όσο η Τουρκία διατηρεί αυτήν τη συμπεριφορά θα απαντούμε με τον προσφορότερο τρόπο. Προληπτικά και κατασταλτικά. Διπλωματικά και επιχειρησιακά. Έχοντας διασφαλίσει την αυτονόητη εθνική ενότητα η οποία αποτελεί θεμελιώδη παράγοντα γεωπολιτικής ισχύος.