Γράφει ο Αλέξανδρος Καζαντζίδης – Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας, φύλλο Χαλανδρίου – Αγίας Παρασκευής – Παπάγου – Χολαργού – 30/06/2021
Ο ΕΦΚΑ Αγίας Παρασκευής έγινε είδηση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης πανελλαδικής εμβέλειας, με αφορμή την απροειδοποίητη επίσκεψη του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, θέμα που καταγράψαμε στο προηγούμενο φύλλο της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ. Τις προτιμήσεις τηλεοπτικών «σούπερ», τίτλων ιστοσελίδων και πρωτοσέλιδων εφημερίδων κέρδισε η… γαργαλιστική πληροφορία ότι «εργάζονταν 21 στους 35 του προσωπικού της υπηρεσίας». Παρότι κανείς δεν μπορεί να υποδείξει προτεραιότητές και τρόπο προσέγγισης ενός γεγονότος, η (κατά τύχη;) όμοια προτίμηση σε αυτό το στοιχείο παρέλειψε τη συνέχεια της δήλωσής του κυβερνητικού στελέχους: «Βεβαίως, υπήρχαν ασθένειες κι άδειες και μπορεί όλα να ήταν τυπικά εντάξει, αλλά δεν σας κρύβω ότι θα περίμενα περισσότερους παρόντες υπαλλήλους».
Όταν τελειώσει το κυνήγι παραπλανητικών εντυπώσεων και ευκαιριακού ενδιαφέροντος για την πολύπαθη υπηρεσία της περιοχής, αρχίζει η πραγματική ζωή, με την οποία έρχονται αντιμέτωποι εδώ δεκάδες πολίτες. Στα προβλήματα που έχει αναδείξει η εφημερίδα μας, εδώ και πάνω από μία πενταετία, προστέθηκε άλλη μία υπόθεση την οποία δημοσιοποίησε, μάλιστα, το αρμόδιο υπουργείο, προαναγγέλλοντας πειθαρχικό έλεγχο:
«Από τον Οκτώβριο του 2020 το αίτημά μου για ηλεκτρονικό ραντεβού στον ΕΦΚΑ δεν απαντήθηκε ποτέ. Από την Αγία Παρασκευή οι υπηρεσίες μεταφέρθηκαν στο Χαλάνδρι και για να κάνω τη δουλειά μου, πήγα από κοντά χωρίς ραντεβού. Έγινα δεκτός χάρη σε μια υπάλληλο που πραγματικά προσπάθησε να με βοηθήσει. Έλυσε ένα θέμα μου και για άλλο έδωσε 3-4 απευθείας αριθμούς του Τμήματος Μητρώου στην Αθήνα. Αυτά τα τηλέφωνα δεν έχουν απαντήσει ποτέ από τα μέσα Νοεμβρίου που έχω προσπαθήσει. Έστειλα ηλεκτρονικό αίτημα πριν από τρεις εβδομάδες, δεν υπάρχει ανταπόκριση. Κάλεσα στο 1555 καθώς τα 3-4 τηλέφωνα μητρώου σταμάτησαν να απαντάνε. Μετά από 10 λεπτά αναμονής, το σήκωσαν και μου είπαν ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι για το αίτημά μου αλλά με παρέπεμψαν στον διευθυντή του αρμόδιου Τμήματος Χαλανδρίου. Μου έδωσαν πάλι δύο τηλέφωνα τα οποία επίσης δεν απαντάνε. Όταν παραπονέθηκα στην υπάλληλο ότι δεν είναι δυνατόν ο πολίτης να μην έχει δυνατότητα επικοινωνίας με τον ΕΦΚΑ όλους αυτούς τους μήνες, μου είπε ότι απαντά από τη Θεσσαλονίκη, πως από το τμήμα που ήταν τη μετέφεραν σε τηλεφωνικό κέντρο χωρίς εκπαίδευση και ότι πρόσθεσαν 30 άτομα στην υπηρεσία δίνοντάς τους μόνο δύο ηλεκτρονικούς υπολογιστές για να διαχειρίζονται τα αιτήματα…».
Παρά την κυβερνητική δημοσιοποίηση του θέματος, η καταγγελία δεν απέσπασε την ίδια δημοσιότητα από τα ΜΜΕ. Η ευκολία των υπονοουμένων για «κοπανατζήδες εργαζόμενους» προδόθηκε από την επίσημη παραδοχή του μειωμένου προσωπικού σε σχέση με τον φόρτο δουλειάς, της εντατικοποίησης εργασίας με ανεπαρκή εξοπλισμό και τα προβλήματα λειτουργίας λόγω αποφάσεων ανωτέρων. Τουλάχιστον όπως λέει και το ρητό, «όταν κάποιος σου δείχνει το φεγγάρι, μην κοιτάς το δάχτυλο».