Γράφει η Ιωάννα Αμαξηλάτη, δημοσιογράφος, υποψήφια δημοτική σύμβουλος Αμαρουσίου
Τα τελευταία χρόνια ο πλανήτης ζει φαινόμενα δύσκολα, που σημαδεύουν τους λαούς και κάνουν τους ανθρώπους να φαίνονται «μικροί» και «ευάλωτοι». Μετά την οικονομική κρίση, την πανδημία Covid-19 και την ενεργειακή κρίση, βλέπουμε την Κοινωνική Πολιτική και την Τοπική Αυτοδιοίκηση να «συναντιούνται» είτε μέσα από νομοθετικές μεταρρυθμίσεις είτε μέσα από πρωτοβουλίες Δήμων.
Όλοι οι Δήμοι ασκούν κοινωνική πολιτική μέσω των δομών και υπηρεσιών που έχουν ήδη δημιουργήσει, έτσι ώστε να βρίσκονται δίπλα στους πολίτες σε καθημερινή βάση.
Με τον όρο Κοινωνική Πολιτική εννοούμε το σύνολο δράσεων της κυβέρνησης και των οργανισμών αυτής που στόχο έχουν τη βελτίωση και την προστασία της κοινωνίας με συνεχή αναβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών τους.
Είμαι δημοσιογράφος, υποψήφια με τον συνδυασμό του νυν δημάρχου Θεόδωρου Αμπατζόγλου «Το Μαρούσι Ψηλά» και όλη αυτή την τετραετία παρακολουθώ την κοινωνική πολιτική που ασκείται στον Δήμο Αμαρουσίου καθώς και την εξέλιξή της σε δύσκολες περιόδους.
Η κοινωνική πολιτική περιλαμβάνει ένα μεγάλο φάσμα δράσεων και προστασίας από πλευράς πολιτικής μέριμνας· εμείς όμως θα απομονώσουμε και θα επικεντρωθούμε μόνο σε αυτά που προστατεύουν και προφυλάσσουν τους πολίτες, με μέτρο την επικινδυνότητα της ανθρώπινης ζωής.
Ειδικότερα στον Δήμο Αμαρουσίου, για την τετραετία που φτάνει προς το τέλος της, έχει γίνει ένα πολύ μεγάλο και σπουδαίο έργο που αφορά τη Δημόσια Υγεία καθώς και την Ασφάλεια των Πολιτών. Ενδεικτικά θα αναφερθούμε σε κάποια σημαντικά «κομμάτια» που αποτέλεσαν την ασπίδα της κοινωνικής πολιτικής για τον Μαρουσιώτη πολίτη.
Υπήρξε μεγάλη ενεργοποίηση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για τα έντονα καιρικά φαινόμενα που αντιμετώπισε η πόλη μας, τοποθετήθηκαν θερμοκάμερες σε σημεία «κλειδιά», κατασκευάστηκε πυροσβεστικό δίκτυο, υλοποιήθηκαν σεμινάρια δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης καθώς και σεμινάρια Α’ Βοηθειών – ΚΑΡΠΑ, τοποθετήθηκαν υπηρεσίες φύλαξης σε δημοτικά κτίρια, σχολικά κτίρια και κοινόχρηστους χώρους, αναβαθμίστηκαν οι υπηρεσίες υγιεινής και ασφάλειας μέσω ειδικών σεμιναρίων εκπαίδευσης των εργαζομένων, πραγματοποιήθηκαν πάνω από 250 απολυμάνσεις, απεντομώσεις και μυοκτονίες σε δημοτικά κτίρια, έγιναν προμήθειες σε νέους εξοπλισμούς καθαριότητας και εξωτερικών συνεργείων, δημιουργήθηκαν νέες υποδομές σε δίκτυο φωτισμού εξοικονόμησης ενέργειας. Δόθηκε προτεραιότητα σε σχολικές δομές, έμφαση σε κοινωνικές υπηρεσίες για την προστασία συμπολιτών μας της Τρίτης Ηλικίας, με παροχές πρωτοβάθμιας νοσηλευτικής φροντίδας, μέριμνα για τη νόσο Αλτσχάιμερ, παροχές πρόληψης και προαγωγές υγείας για κατοίκους και δικαιούχους μέσω των δομών του Κοινωνικού Πολυιατρείου, του Κοινωνικού Φαρμακείου, του Κέντρου Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης, ενίσχυση της Δημοτικής Τράπεζας Αίματος, συνεργασία του Δήμου με την Ε.Π.Α.Ψ.Υ. (Εταιρία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας) με σκοπό την ίδρυση Μονάδας Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση στο Μαρούσι. Τέλος σωστή αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19 με τη διεξαγωγή δωρεάν τεστ ανίχνευσης που πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με Κινητές Μονάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ σε καθημερινή βάση, για όσο ήταν σε ισχύ τα μέτρα για την πανδημία.
Όλα τα παραπάνω, μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε, να υποστηρίξουμε το ήδη υπάρχον έργο και να μεριμνήσουμε για ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση της Κοινωνικής μας Πολιτικής. Γιατί η βιωσιμότητα μιας πόλης ξεκινά από την ασφάλεια των δημοτών της.
Ειδήσεις από το Μαρούσι στο amarysia.gr