Γράφει ο Αναστάσιος Αγγ. Στέφος, δ.φ., Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων και του Συλλόγου «Οι Φίλοι του Μουσείου Γ. Δροσίνη»
Στο εξαιρετικά ενδιαφέρον, πλήρως τεκμηριωμένο κείμενο της αγαπητής συναδέλφου Αδαμαντίας Τριάρχη για τα «Ελληνικά Χρονικά του Μεσολογγίου» δημοσιευμένο στην έγκριτη ΑΜΑΡΥΣΙΑ (26/2/2022) θα μου επιτρέψετε να προσθέσω μερικά ακόμη στοιχεία για τον μεγάλο Ελβετό φιλέλληνα Ιωάννη – Ιάκωβο Μάγ(ι)ερ (Meyer, 1798-1826), πρωτεργάτη του επαρχιακού Τύπου και της ελληνικής δημοσιογραφίας.
Ο Μάγερ αποβιβάσθηκε στο Μεσολόγγι, το 1821, με τη ναυαρχίδα Άρης του Ανδρέα Μιαούλη, όπου ανέπτυξε πολυσχιδή δράση, προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες στην εξεγερμένη πόλη. Παράλληλα, ήρθε σε δεύτερο γάμο με τη μεγαλύτερη κόρη του Μεσολογγίτη Γεωργίου Ιγγλέζου, την ωραία Αλτάνη, αποκληθείσα «Μάνα του Μεσολογγίου», απέκτησε δύο κόρες, ενώ ασπάσθηκε το ορθόδοξο δόγμα και πολιτογραφήθηκε δημότης Μεσολογγίου. Η έκδοση της πρωτοποριακής εφημερίδας «Ελληνικά Χρονικά» άρχισε το 1823, σε συνεργασία με τον Άγγλο συνταγματάρχη φιλέλληνα Λέστερ Στάνχωπ και αργότερα με τον Λόρδο Βύρωνα, με τυπογράφο τον Θεσσαλονικέα λόγιο Δημήτριο Μεσθενέα, που σκοτώθηκε στην Έξοδο.
Ήταν η πρώτη έντυπη εφημερίδα που κυκλοφόρησε στη χώρα μας και σε πολλά μέρη του εξωτερικού, γραμμένη μάλιστα σε τρεις γλώσσες, κάνοντας έτσι γνωστό τον αγώνα της «Ιεράς Πόλεως» στα πέρατα του κόσμου. Στα «Ελληνικά Χρονικά» τυπώθηκε, για πρώτη φορά, ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» του Διονυσίου Σολωμού και πολλά γεγονότα της Επανάστασης. Της εφημερίδας αυτής εκδόθηκαν 211 φύλλα, από 1/1/1824 ώς τις 20/1/1826, οπότε μια τουρκική οβίδα κατέστρεψε το τυπογραφείο.
Ο Μάγερ πολέμησε ως αξιωματικός στον προμαχώνα του Γουλιέλμου Τέλλου, μεγαλειώδους προγόνου του, στη θέση Αρμυρίκι· θα βρει ένδοξο θάνατο, με τη γυναίκα του και τα δυο τους παιδιά, ακολουθώντας τη μεγάλη φάλαγγα, σφαγιασθέντες από τους Τουρκοαιγυπτίους. Οι σοροί τους μεταφέρθηκαν από Μεσολογγίτες αιχμαλώτους και ετάφησαν στον Κήπο των Ηρώων, με τεμάχιο από το πιεστήριο των «Ελληνικών Χρονικών» – το υπόλοιπο φυλάσσεται στο Εθνολογικό Μουσείο Αθηνών. Στη θέση του καταστραφέντος τυπογραφείου ανεγέρθηκε από την Ένωση Συντακτών Αθηνών, το 1926, μαρμάρινη στήλη με το παρακάτω επίγραμμα:
«Ο ΕΛΒΕΤΟΣ ΟΥΤΟΣ ΑΝΗΡ ΙΩΑΝΝΗΣ – ΙΑΚΩΒΟΣ ΜΑΓΕΡ, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΓΡΑΦΙΔΙ ΤΕ ΚΑΙ ΟΠΛΟΙΣ, ΠΡΟΜΑΧΗΣΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΕΠΙ ΤΗΔΕ ΠΟΛΕΙ ΜΑΡΝΑΜΕΝΟΣ ΜΟΙΡΑΝ ΕΠΛΗΣΕΝ ΒΙΟΥ ΚΑΛΛΙΣΤΟΝ ΑΡΕΤΑΙΣ ΜΝΗΜΑ ΛΙΠΩΝ, ΣΗΜΑ ΕΠΙΓΙΓΝΟΜΕΝΟΙΣ. 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1926».
Με απόφαση του Δήμου Μεσολογγίου, η πλατεία, μπροστά στη στήλη, ονομάσθηκε των Ελληνικών Χρονικών και η οδός δίπλα στον μητροπολιτικό ναό Αγίου Σπυρίδωνος, Μάγερ, μνήμης και τιμής ένεκεν για την ύψιστη υπηρεσία του στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821. Οδός Μάγερ υπάρχει στην Αθήνα, στο κέντρο της πόλης, κοντά στην πλατεία Βάθη.
Ο ποιητής και ακαδημαϊκός Γεώργιος Δροσίνης, ως Γραμματέας Δημοσιευμάτων της Ακαδημίας Αθηνών, συνέλαβε την ιδέα του εορτασμού της εκατονταετηρίδας του Μεσολογγίου και οργάνωσε την πραγματοποίησή της, η οποία έγινε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Στρατιωτικών (Πρόεδρος Κων. Νίδερ, αντιστράτηγος) και συγκροτήθηκε (30/12/1925) από σημαίνουσες προσωπικότητες της εποχής. Για την ιδέα αυτή συγκέντρωσε όλα τα υπάρχοντα κείμενα του εκδότη Ιωάννου – Ιακώβου Μάγερ και συνέθεσε το βιβλίο «Ημερολόγιον της Πολιορκίας του Μεσολογγίου», το οποίο επιμελήθηκε.
Παράλληλα, κυκλοφόρησε αναμνηστικό μετάλλιο της Εκατονταετηρίδος του Μεσολογγίου με το συνοδευτικό δίπλωμα, σχέδιο του Δ. Μπισκίνη και χαρακτικό του Π. Κελαϊδή, καθώς και αναμνηστικά γραμματόσημα. (Βλ. Πτυχές της Εξόδου του Μεσολογγίου. Έκδοση του Συλλόγου «Οι Φίλοι του Μουσείου Γ. Δροσίνη». Αριθμός 30 – Κηφισιά 2015).