Γράφει η Ξένια Γιαννάκου – Από την έντυπη έκδοση της καθημερινής ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ Κηφισιά – Νέα Ερυθραία – Εκάλη, Διόνυσος 10/06/2022
Οι αριθμοί είναι ξεκάθαροι… Ο συχνότερος καρκίνος που εμφανίζει ο γυναικείος πληθυσμός στις ανεπτυγμένες χώρες του δυτικού κόσμου είναι αυτός του μαστού. Κάθε χρόνο στην Ελλάδα παρουσιάζονται περισσότερες από 5.000 νέες περιπτώσεις ενώ η συγκεκριμένη ασθένεια αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου για τις γυναίκες μεταξύ 45 και 60 ετών.
Εμβόλιο δεν υπάρχει. Αυτό που υπάρχει είναι η έγκαιρη διάγνωση. Και πλέον οι γυναίκες έχουν όλα τα εργαλεία για να εντοπίσουν τυχόν πρόβλημα όσο το δυνατό νωρίτερα. Άλλωστε οι γυναίκες που διαγιγνώσκονται έγκαιρα, έχουν προσδόκιμο πενταετούς επιβίωσης που φτάνει το 96% κατά μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί ο καρκίνος δεν είναι πλέον μία καταδίκη. Όμως ο φόβος ή ακόμα και η έλλειψη δυνατότητας να επισκεφθούν μια ιδιωτική δομή, μπορεί να κρατά κάποιες γυναίκες μακριά από τις απαραίτητες εξετάσεις.
Γι’ αυτό και αξίζει ιδιαίτερης μνείας η κίνηση της Κυβέρνησης η οποία κάνει πρεμιέρα σήμερα (Παρασκευή 10 Ιουνίου). Το εθνικό πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, που στόχο έχει να παράσχει δωρεάν προσυμπτωματικό έλεγχο σε περίπου 1,3 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 50 έως 69 ετών αλλά και συνέχεια σε εξετάσεις αν τυχόν χρειαστεί.
Και πόσο πιο ταιριαστή μπορεί να είναι η ονομασία που του δόθηκε; «Φώφη Γεννηματά», προς τιμήν μιας γυναίκας η οποία είχε αγωνιστεί για την ενημέρωση των γυναικών σχετικά με την αναγκαιότητα του προσυμπτωματικού ελέγχου.
Μου έρχονται στο μυαλό, οι δράσεις που πραγματοποιούνται εδώ και καιρό σε τοπικό επίπεδο, όπως αυτή του Δήμου Κηφισιάς, όταν πριν από λίγες ημέρες αφιέρωσε ένα διήμερο στην ευαισθητοποίηση των γυναικών καθώς και την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, με ενημερωτικές ομιλίες αλλά και δωρεάν εξετάσεις για τις δημότισσες.
Και, παρεμπιπτόντως, είναι ποικίλες οι παρόμοιες δράσεις για την πρόληψη ασθενειών, που διοργανώνουν οι Δήμοι, παίρνοντας την πρωτοβουλία να ενημερώσουν αυτοί τους πολίτες τους.
Αυτή, είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται στην Ελλάδα πρόγραμμα πληθυσμιακού προσυμπτωματικού ελέγχου, όταν στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες τέτοια προγράμματα, έχουν ξεκινήσει ήδη από τη δεκαετία του 1970.
Κάλλιο αργά παρά ποτέ; Σίγουρα, αλλά είναι αρκετό; Η πρώτη καραντίνα ανάγκασε κάποιους τομείς της διακυβέρνησης να πατήσουν «γκάζι», όπως για παράδειγμα η υλοποίηση της άυλης συνταγογράφησης, η οποία μπήκε τότε στη ζωή μας και πραγματικά αποτελεί σπουδαίο εργαλείο.
Τώρα εγκαινιάζεται ένα πρόγραμμα πληθυσμιακού προσυμπτωματικού ελέγχου. Μπορούμε άραγε να «γκαζώσουμε» αρκετά ώστε να πλησιάσουμε αν όχι να φτάσουμε, αυτό που άλλοι λαοί θεωρούν δεδομένο; Η συνέχεια θα δείξει.