Γράφει ο Γιώργος Αράπογλου
Λίγες μέρες πριν ολοκληρωθεί μια πολύ δύσκολη δεκαετία για τη χώρα, μπορεί πια να έχουμε ωριμάσει ως κοινωνία και να μην πιστεύουμε ότι τα μωρά τα φέρνει ο πελαργός, αλλά κατόπιν πρόσφατων ανακοινώσεων μπορούμε να πούμε ότι από το 2020 και μετά, μπορεί να τα φέρνει ο… δήμαρχος! Και αυτό, γιατί δεν έχουν περάσει πολλές μέρες από τότε που ανακοινώθηκε η απόφαση της δημοτικής Αρχής Ηρακλείου να ενισχύσει κάθε ζευγάρι δημοτών που θα αποκτήσουν το πρώτο τους παιδί από τη νέα χρονιά με εφάπαξ βοήθημα 1.000 € ως συνέχεια της κοινωνικής πολιτικής στήριξης των νέων και της οικογένειας. το μέτρο έχει ήδη ενταχθεί και εγκριθεί στον προϋπολογισμό και, έτσι οι νέοι που είτε ετοιμάζονται, είτε μέχρι τώρα ήταν διστακτικοί, μπορούν να σκεφτούν πιο αισιόδοξα την προοπτική να κάνουν οικογένεια.
Και, βεβαίως, μπορεί το ποσό να μην ανταποκρίνεται ούτε στο ελάχιστο στα πρώτα βασικά έξοδα που απαιτεί ένα νεογέννητο βρέφος, αλλά σίγουρα μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική βοήθεια στα νέα ζευγάρια. Αν, μάλιστα, συνυπολογίσει κάποιος και την εξαγγελία της κυβέρνησης για επιδότηση ύψους 2.000 € από το 2020 για κάθε παιδί που γεννιέται, τότε μιλάμε για ένα συνολικό ποσό που θα ελαφρύνει πολύ σημαντικά τα ζευγάρια, ιδίως εκείνων που ο οικονομικός είναι και ταυτόχρονα ανασταλτικός παράγοντας σε αυτή την προοπτική.
Έχοντας προσφάτως περάσει από αυτή την υπέροχη διαδικασία, που όμοιά της δεν υπάρχει στη φύση, τολμώ να πω ότι το οικονομικό σκέλος της ήταν εξαιρετικά επίπονο και δυσβάσταχτο και δεν θα μπορούσε να σηκωθεί αν δεν είχε υπάρξει πρότερος αυστηρός προγραμματισμός. γι’ αυτό και είναι βέβαιο πως πολλά ζευγάρια θα σκεφτούν πιο ελεύθερα και, έχοντας πλέον λύσει ένα σοβαρό πρόβλημα που συχνά συννεφιάζει τις σκέψεις, θα μπορούν να ασχοληθούν με τα πιο όμορφα και ευχάριστα μιας επερχόμενης εγκυμοσύνης.
Έκ πρώτης όψεως, οφείλουμε να δούμε την ενί-σχυση αυτή θετικά. οφείλουμε, ωστόσο, να κρατήσουμε και μια στάση αναμονής έως ότου ανακοινωθούν επισήμως τα κριτήρια και οι λεπτομέρειες της διαδικασίας, ώστε να την κρίνουμε εν συνόλω. Ένδεχομένως, να χρειαστεί να δούμε και την πλήρη εφαρμογή της για να συζητηθούν πιθανές προσαρμογές, επεκτάσεις -π.χ. σε ζευγάρια που έχουν ήδη ένα (ή περισσότερα παιδιά) και επιθυμούν να μεγαλώσουν την οικογένειά τους – καθώς και διορθώσεις, αλλά και οι δυνατότητες του Δήμου να εφαρμοστούν.
Σε κάθε περίπτωση, έχοντας ήδη κάνει κάποιες συζητήσεις με νεαρά ζευγάρια που βρίσκονται σε αυτή τη φάση της ζωής τους, η πρώτη ανταπόκριση κρίνεται θετικά. Μακάρι να εφαρμοστεί πλήρως και αυτό να φανεί στην επόμενη απογραφή πληθυσμού στον Δήμο. Η γέννηση ενός παιδιού, άλλωστε, είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορεί να συμβεί στον κα-θένα μας. Ας είναι καλότυχα και, όπως λέει η ευχή, με έναν πόνο.
Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας – φύλλο Ηρακλείου – Λυκόβρυσης – Πεύκης – 17/12.