Από τη στήλη ΕΠΕΑ ΠΤΕΡΟΕΝΤΑ – Γράφει ο Άγγελος Πολύδωρος
Τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision δεν τον είδα (ούτε και τους προηγούμενους έχω δει από τη χρονιά που κέρδισε η Παπαρίζου). Λίγα είχα διαβάσει για την προετοιμασία και τα παρασκηνιακά της Μαρίνα Σάττι, έχοντας δει όμως στο YouTube τα τραγούδια της «Μάντισσα» και «Θα σπάσω κούπες» που μου άρεσαν και το «Ζάρι» που δεν μου άρεσε ως ελληνική συμμετοχή, έγραψα στις 16/3/2024: «Μακάρι να πάει καλά το κορίτσι, αφού την επέλεξαν. Όμορφη είναι, φωνή έχει, μπρίο διαθέτει». Τελικά, το «Ζάρι» της κατέκτησε την 11η θέση.
Διάβασα και το άλλο, που το μεταφέρω αυτούσιο: «Ο νικητής του ευρωπαϊκού διαγωνισμού τραγουδιού, το Νemo, αλλά και όσοι βρέθηκαν στις πρώτες θέσεις, δείχνουν ξεκάθαρα ότι φέτος η woke κουλτούρα και η διαφορετικότητα ήταν οι πρωταγωνιστές σε μια Eurovision που παίρνει επάνω της τα χρώματα και τους κραδασμούς της εποχής και μοιραία μεταλλάσσεται σε κάτι λιγότερο ανάλαφρο» (Protagon). Όπου – σχολιάζοντας το άρθρο – εγώ θα έγραφα: «Την πρώτη θέση κατέκτησε το Νemo». Όχι «ο νικητής (…) το Νemo», που δεν ακούγεται καλά στα Ελληνικά, όσο και να ήθελε η αρθρογράφος να κάνει οικονομία στις λέξεις. Που αν ήθελε να κάνει οικονομία θα μπορούσε να γράψει επίσης ότι «φέτος η woke κουλτούρα και η διαφορετικότητα κυριάρχησαν σε μια Eurovision που αφουγκράστηκε την εποχή».
Μεταλλάσσεται η Eurovision λοιπόν, σε κάτι λιγότερο ανάλαφρο απ’ ότι είχαμε συνηθίσει. Τι ωραία! Η Eurovision δεν είναι ένα πανηγυράκι τραγουδιών, εμφανίσεων και χρωμάτων. Είναι κουλτούρα σε μετεξέλιξη. Διάβασα ότι αποκλείστηκε η Ολλανδία, γιατί ο τραγουδιστής φέρεται να κινήθηκε απειλητικά εναντίον μιας γυναίκας κάμεραμαν (διορθώνω: καμεραγούμαν), υπήρξαν γιουχαΐσματα και πολιτικές διαμαρτυρίες, τις οποίες προκάλεσε η συμμετοχή του Ισραήλ.
Διάβασα επίσης, ότι στην Ελλάδα διατυπώθηκαν ενστάσεις για την επιλογή των παρουσιαστών της τηλεοπτικής μετάδοσης οι οποίοι ήταν «γενικά αδιάβαστοι». Τόσο αδιάβαστοι, που ο ένας εξ αυτών, ο Ζερόμ Καλούτα (όπως είπε έχει παίξει και στην Επίδαυρο), αποκάλεσε το Σαν Μαρίνο «νησιωτική χώρα», ενώ υπήρξαν και καταγγελίες στα πρωινάδικα, για εθνική μειοδοσία για κάτι που είπαν στην αρμενική τηλεόραση δύο αγόρια από τη Δυτική Θράκη, αλλά και για κάποιο αγενές «χασμουρητό» της Μαρίνας Σάτι.
Τα έχασα και δεν σχολιάζω. Με το δικαίωμά μου, μάλιστα, της cancel κουλτούρας, θα πρότεινα αν είναι να διαμαρτύρονται κάποιοι, καλύτερα να τελειώνουμε με όλα αυτά τα πανηγύρια και τους ανθρώπους τους.