Γράφει ο Αλέξανδρος Καζαντζίδης – Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας, φύλλο Χαλανδρίου – Αγίας Παρασκευής – Παπάγου – Χολαργού – 17/02/2021
Μπορεί η επιχείρηση «ελευθερία» από την πανδημία, που ανέμενε η κοινωνία, να αργεί λίγο, αλλά το «μάρμαρο» του κορωνοϊού σε φτώχεια, ανεργία και ανασφάλεια, σε προσωπικό επίπεδο, πληρώνεται ήδη. Ενδεικτική της πραγματικότητας είναι η δημοσίευση μιας κατοίκου της Αγίας Παρασκευής πριν από λίγες μέρες: «Έκανα μια ανάρτηση σε μία ομάδα στο Facebook όπου χαρίζουν διάφορα προϊόντα για να δώσω κάποια είδη που είχα. Η ζήτηση ήταν τόσο μεγάλη, που σοκαρίστηκα με το τι ανάγκες έχουν συνάνθρωποι μας. Ήρθε μια κοπέλα έγκυος από την άλλη άκρη για να πάρει δύο σαμπουάν και μια οδοντόκρεμα!»
Μάλιστα, λόγω της προσφοράς πολλών ανθρώπων να συνεισφέρουν δημιουργήθηκε ήδη διαδικτυακή ομάδα δημοτών της περιοχής, ώστε να βοηθηθούν περισσότεροι συμπολίτες, ενώ ήδη από τις πιο περιζήτητες ιστοσελίδες του καιρού μας είναι το σάιτ xarizo.gr. Ανάλογες πρωτοβουλίες παίρνει εδώ και εβδομάδες η Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Αγίας Παρασκευής, που κάθε Πέμπτη προχωρά σε συλλογή και διανομή ειδών πρώτης ανάγκης.
Το κλίμα των όλο και μεγαλύτερων δυσκολιών έχουν μεταφέρει και οι «Δεσμοί Αλληλεγγύης», η φιλανθρωπική οργάνωση που εδώ και 2,5 χρόνια δραστηριοποιείται στην πόλη κι όχι μόνο. Οι άνθρωποι της δραστήριας ομάδας προσφέρουν τρόφιμα σε 15 δομές της Αττικής και περίπου 2.000 οικογένειες, με τους ανθρώπους σε ανάγκη να έχουν σχεδόν διπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες!
Οι εξαιρετικές αυτές προσπάθειες, τις περισσότερες με ίδια μέσα και εθελοντική συμβολή, πασχίζουν για το «δος ημίν σήμερον» σε ανθρώπους που δεν καλύπτει ή εντοπίζει το «δίχτυ προστασίας» κράτους και δήμων. Ωστόσο, ειδικά για την περίπτωση της Πολιτείας υπάρχει μια τραγική αντίφαση, που είχε εκφράσει εκ των έσω, πρόσφατα ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Χαλανδρίου: «Δυστυχώς βιώνουμε μια κατάσταση όπου το κράτος, αφενός, οδηγεί τους πολίτες στην ανέχεια -εφόσον δεν διασφαλίζει το συνταγματικό δικαίωμα στην εργασία, ενώ συγχρόνως επιτρέπει να μένουν νοικοκυριά χωρίς ρεύμα ή να κατάσχεται η πρώτη κατοικία- και αφετέρου, σπεύδει πυροσβεστικά, για τη δημιουργία εντυπώσεων, να τους περιθάλψει με παροχή συσσιτίων».
Η κατάντια της κοινωνικής μας συγκρότησης, που μετά την οικονομική κρίση της δεκαετίας του 2010 επιστρέφει δριμύτερη (ίσως δεν έπαψε καθόλου να υπάρχει), δεν διορθώνεται εύκολα. Ωστόσο, ιθύνοντες και ειδικοί ενδεχομένως να συνειδητοποιούν, θέλοντας και μη, ότι σ’ αυτό το «ρινγκ» που μπήκαν οι περισσότεροι, βρισκόμαστε μόλις στον πρώτο γύρο. Και αν πιθανότατα άπαντες φορούν μάσκες και γάντια, όλο και παραπάνω έχουν χέρια και στομάχια άδεια…