ΕΠΕΑΠΤΕΡΟΕΝΤΑ
Γράφει ο Άγγελος Πολύδωρος
Μη μου πείτε ότι επαναλαμβάνομαι όταν ισχυρίζομαι ότι «αυτή η χώρα δεν σώζεται με τίποτα». Δεν σώζεται. Τελεία και παύλα. Όσους ανασχηματισμούς και αν κάνει ένας πρωθυπουργός, ακόμα και οραματιστής, η χώρα δεν πρόκειται να σωθεί. Το γράφω αυτό επειδή διαβάζω στην ειδησεογραφία ότι ο πρωθυπουργός θα κάνει αυτή τη φορά έναν «ανασχηματισμό σοκ». Τι μου λέτε; Δηλαδή, πόσο σοκ μπορεί να προκαλέσει ένας ανασχηματισμός, όταν ο «περίγυρος», αποτελείται από… δικά μας παιδιά;
Θέλω να πω ότι όσους υπουργούς ή υφυπουργούς και να αλλάξει, αυτό που συνέβη με την ανακάλυψη του εξαϋλωμένου βαγονιού των Τεμπών δύο χρόνια μετά το δυστύχημα, θα ξανασυμβεί. Πόσους «αρμόδιους» να ανασχηματίσει για να μπορούν να «ανοίγουν τα ματάκια τους» στο μέλλον; Δύο χρόνια, πώς και δεν το είχαν δει…
Έβλεπα ένα σήριαλ τις προάλλες, με τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο που είχε αναλάβει τη διερεύνηση ενός μπλακάουτ διαρκείας ενός λεπτού, που κόστισε χιλιάδες ζωές στη Νέα Υόρκη. Φαντασία, αλλά προσέξτε: Τοποθετήθηκε λοιπόν, από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο Ντε Νίρο επικεφαλής της Επιτροπής Διερεύνησης του Μπλακάουτ, επειδή η απειλή ήταν ότι «το μπλακάουτ θα ξανασυμβεί» και επειδή ο λαός και τα δυο μεγάλα κόμματα των ΗΠΑ (όχι μόνο το 41%) του είχαν εμπιστοσύνη, ότι ερευνώντας το θέμα δεν θα λυπηθεί κανέναν.
Συνεχίζω, και μη μου πείτε αυτά συμβαίνουν μόνο στον κινηματογράφο, διότι θα σας δώσω δίκιο: Ψάχνοντας ο αδέκαστος Ντε Νίρο, παρά τα προσωπικά του προβλήματα υγείας, ανακάλυψε ότι ανάμεσα στους συνωμότες (διότι η τρομοκρατική ενέργεια του μπλακάουτ ήταν πολιτικό εργαλείο) βρισκόταν και η κόρη του, μέλλουσα γερουσιαστής. Εσείς τι λέτε ότι έκανε; Ε, ναι λοιπόν, «την έδωσε» ενώπιον του Κογκρέσου.
Και μη μου ξαναπείτε ότι αυτά γίνονται μόνο στις ταινίες, διότι θα σας πω, ναι έχετε δίκιο. Μόνο στις ταινίες και μην περιμένετε από μια αλλαγή προσώπων σε 30 υπουργεία (γύρω στα 60 πρόσωπα;) μπορεί να κάνει τη χώρα μας «Δανία του Νότου» όταν οι «αρμόδιοι υπάλληλοι» απλά υπάρχουν. Μέχρι να τους ταρακουνήσει κάποιο τραγικό γεγονός. Είδαν το «εξαϋλωμένο βαγόνι», μετά από 2 χρόνια…
Την Πέμπτη βγήκε η ταινία «Σκιές στο σκοτάδι». Σ’ αυτήν, ο προϊστάμενος της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας διατάζει τον Μάικλ Φασμπέντερ: «Έχουμε προδότη στην υπηρεσία και έχεις προθεσμία για να τον βρεις, δυο βδομάδες. Σου έχω πέντε ύποπτους συνάδελφους και ανάμεσά τους η γυναίκα σου». Και ο Φασμπέντερ θιγμένος: «Θα σου τον βρω σε μια εβδομάδα».
Έτσι πρέπει να δουλεύει το σύστημα, αν θέλουμε να πάμε μπροστά. Αλλά, είπαμε… μόνο στις ταινίες.