Άρθρο του Νίκου Καραβάσιου – Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας – φύλλο Κηφισιάς – Νέας Ερυθραίας – Εκάλης – Διόνυσου 19/03
Μπορεί να έχουν περάσει περίπου 30 ημέρες από το καταστροφικό πέρασμα της «Μήδειας» όμως αρκετοί Δήμοι του Βόρειου Τομέα εξακολουθούν να μετρούν τις «πληγές» τους. Ανάμεσα σε αυτούς συγκαταλέγονται οι Δήμοι της Κηφισιάς και του Διονύσου, οι οποίοι βρέθηκαν «στο μάτι» του καιρικού φαινομένου, με όλες τις δύσκολες καταστάσεις που βιώσαμε όλοι να είναι ακόμα «νωπές» στο μυαλό μας.
Αυτή τη στιγμή ένα από τα μεγάλα θέματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά οι δύο Δήμοι είναι αυτό με τις τεράστιες ποσότητες σπασμένων κλαδιών και κηπαίων που βρίσκονται ακόμα σε δρόμους αλλά και πεζοδρόμια των πόλεων. Είναι μία κατάσταση η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν συντομότερα και σίγουρα πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου που είναι την 1η Μάϊου.
Ασφαλώς πολλοί μπορούμε να σκεφτούμε ότι 40 ημέρες από σήμερα είναι χρόνος ικανός να λυθεί το πρόβλημα και να μη φτάσουμε κοντά στο καλοκαίρι με όγκους -ξερών τότε- κλαδιών και φύλλων, που θα αποτελούν και πιθανές εστίες πυρκαγιάς. Την ίδια στιγμή πολλοί συμπολίτες μας ήδη εκφράζουν την αγωνία τους αν η αποκομιδή θα γίνει σε κατάλληλο χρόνο, επισημαίνοντας παράλληλα ότι είναι πιθανό αυτή η κατάσταση να συνεχιστεί για αρκετό διάστημα ακόμα.
Και για να μη «κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας» και οι Δήμοι έχουν την ίδια αγωνία. Μάλιστα ο Δήμος της Κηφισιάς, με ανακοίνωσή του έκανε έκκληση στους δημότες και τους κατοίκους της πόλης να μη βγάζουν τα πράσινα απορρίμματα των κήπων τους, μόλις τα συνεργεία έχουν καθαρίσει τον δρόμο τους, καθώς πρέπει να εξυπηρετηθούν κι άλλες γειτονιές. Μάλιστα η δημοτική Αρχή υπογραμμίζει ότι η «επιχείρηση» αποκομιδής θα διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα (σε αυτή συμμετέχει ακόμα η Περιφέρεια Αττικής αλλά και μισθωμένα οχήματα ιδιωτών).
Ακόμα μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα στον Δήμο Διονύσου. Και μόνο ο αριθμός των πεσμένων δέντρων (15-20 χιλιάδες) στο σύνολο του Δήμου προκαλεί «πονοκέφαλο». Οι προσπάθειες είναι τιτάνιες αλλά απέχουμε ακόμα πολύ από το να πούμε ότι βρισκόμαστε κοντά στο τέλος. Ειδικά σε δρόμους που δεν είναι κεντρικοί η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη και οι κάτοικοι αγωνιούν.
Είναι δεδομένο ότι η «μάχη με τη Μήδεια» χάθηκε από τους Δήμους, χωρίς βέβαια αυτό να είναι αποκλειστική ευθύνη τους. Τώρα όμως βρισκόμαστε σε μία νέα «μάχη» που χρειάζεται αποτελεσματικότητα αλλά και ταχύτητα. Χρειάζεται οι «μηχανές» των Δήμων να δουλέψουν στο «φουλ», χρειάζεται όμως και όλοι εμείς που ζούμε σε αυτές τις όμορφες πόλεις να δείξουμε υπευθυνότητα, φροντίζοντας να διευκολύνουμε και όχι να κάνουμε αυτό το έργο ακόμα πιο δύσκολο.