Γράφει ο Νίκος Καραβάσιος
Θλίψη, αλλά και έντονο προβληματισμό, έχει προκαλέσει στην κοινωνία, το πρόσφατο τροχαίο δυστύχημα στη Γλυφάδα, κατά το οποίο σκοτώθηκε μοτοσικλετιστής, με τον οδηγό που το προκάλεσε να τον εγκαταλείπει και να τρέπεται σε φυγή. Η εμφάνισή του λίγα εικοσιτετράωρα μετά στις αρμόδιες Αρχές (αφού είχε παρέλθει η αυτόφωρη διαδικασία) και το γεγονός ότι αφέθηκε ελεύθερος, προκάλεσε πολυποίκιλα σχόλια ακόμα και για τη νομοθεσία πάνω σε τέτοια θέ-ματα. Μια νομοθεσία, η οποία σίγουρα, προκαλεί την κοινή γνώμη, καθώς δείχνει ότι δεν υπολογίζει, όσο θα έπρεπε, την ανθρώπινη ζωή.
Πολλοί ήσαν αυτοί που είπαν μετά το τραγικό δυστύχημα «ως εδώ και μη παρέκει» και «φτάνει πια»! Αλήθεια, πιστεύει κανείς ότι αυτό θα είναι το τελευταίο αντίστοιχο συμβάν; Ασφαλώς και όχι! Και αυτό, γιατί δυστυχώς στη χώρα μας δεν έχουμε διδαχθεί (η πλειοψηφία τουλάχιστον) Κώδικα Οδικής Συμπεριφοράς. Πέντε λεπτά οδήγησης σε οποιονδήποτε δρόμο είναι υπεραρκετά για να καταλάβουμε μια σειρά πραγμάτων που όχι μόνο είναι «στραβά» αλλά απαιτούν και άμεση αντιμετώπιση.Μη χρήση της ζώνης ασφαλείας και κράνους, υπερβολική ταχύτητα, εγωιστική οδήγηση, παραβίαση των σημάτων, αλλά και ομιλία στο κινητό, είναι μερικά μόνο από τα τραγικά λάθη που κά-νουμε στους δρόμους και που σε κάποιες περιπτώσεις στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές.
Το «φαινόμενο» δυστυχώς είναι έντονο και στην πόλη μας. Δεν είναι λίγες οι φορές που στους δρόμους έχουν αφήσει τη ζωή τους συνάνθρωποί μας. Και θα συνεχίσουν να στοιχίζουν και στο μέλλον, από τη στιγμή που ως χώρα έχουμε «εγκαταλείψει» από καιρό τη σωστή Παιδεία σε βασικά θέματα της καθημερινότητας. Οι δήμοι όλης της χώρας, φυσικά και ο Δήμος Κηφισιάς, θα πρέπει άμεσα να «σκύψουν πάνω στο θέμα» και να δουν ακόμα πιο σοβαρά τους τρόπους για τη δημιουργία σωστής οδικής συμπεριφοράς.
Από μικρά, τα παιδιά θα πρέπει να διδαχθούν πώς να κυκλοφορούν στους δρόμους, αλλά και πως αργότερα να οδηγούν με ασφάλεια, τηρώντας τους κανόνες που υπάρχουν. Να τους δώσουν να καταλάβουν αυτό που κάποτε ένας δάσκαλος είπε ότι «το δίπλωμα δεν μπορεί ποτέ να αντικαταστήσει τα μάτια, τα αφτιά και το μυαλό»! Οι δήμοι πρέπει να αναπτύξουν ακόμα περισσότερο τη συνεργασία τους με την Τροχαία αλλά και με τους φορείς που ασχολούνται με το θέμα, προκειμένου να υπάρξει μια σωστή και συνολική προσέγγιση. Μόνο έτσι, σε βάθος χρόνου, θα μπορούμε να ελπίζουμε ότι η κατάσταση που υπάρχει στους ελληνικούς δρόμους θα βελτιωθεί. Για να πάψουμε να θρηνούμε, να πάψουμε να θυμώνουμε, να πάψουμε να ξεχνάμε.
Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας – φύλλο Κηφισιάς – Νέας Ερυθραίας – Εκάλης – 28/02