Μόνο για έξι κτίρια, για τα οποία έδωσε άδειες η παρούσα δημοτική αρχή και τα οποία έχουν επιφάνεια 31.000 μ2 με χρήσεις πολεοδομικού κέντρου, τα κέρδη που θα προκύψουν από τις προτεινόμενες ρυθμίσεις των χρήσεων γης είναι 500.000.000 ευρώ.
Βέβαια σε αυτά τα «κέρδη» πρέπει να προστεθούν και «τα κέρδη από περίπου 50.000 τ.μ. νέα κτίρια» με τις «νέες ρυθμίσεις» του Δημάρχου, που θα υπερδιπλασιάσουν τα 500 εκατομμ. ευρώ και τα οποία τώρα τρέχουν να τακτοποιήσουν. Είναι οικόπεδα των οποίων έχουν απαγορευτεί οι υπερτοπικές χρήσεις από το Συμβούλιο της Επικρατείας κατά τον προκαταρτικό έλεγχο των Προεδρικών Διαταγμάτων για την ένταξη περιοχών στο σχέδιο πόλεως και για τον λόγο αυτό εντάχθηκαν στο σχέδιο πόλεως με υπουργική απόφαση αντί με προεδρικό διάταγμα, με συνέπεια τέτοιες εντάξεις να έχουν κηρυχθεί παράνομες από το Συμβούλιο Επικρατείας
Ποιος τα πληρώνει αυτά τα κέρδη;
Εμείς με την υγεία μας και παιδιών μας!
Για την ακύρωση των αδειών των ανωτέρω κτιρίων, επειδή ο Δήμος επέτρεψε σε αυτά τη λειτουργία πολυαγορών, εμπορικών κέντρων, εμπορικών καταστημάτων και κτιρίων γραφείων, που δεν επιτρέπεται να λειτουργούν στο Μαρούσι, σύλλογοι και δημότες έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο εξέδωσε τις ακόλουθες προσωρινές διαταγές:
Για το ένα από αυτά τα κτίρια το Συμβούλιο Επικρατείας εξέδωσε προσωρινή διακοπή εργασιών την οποία δεν οριστικοποίησε, διότι η προσφυγή κατετέθη λίγες μέρες πριν από την αποπεράτωσή του και διότι έκρινε ότι η απαγόρευση της λειτουργίας του μπορεί να επιβληθεί και μετά την αποπεράτωση.
Για ένα άλλο επίσης, το Συμβούλιο Επικρατείας εξέδωσε προσωρινή διακοπή εργασιών, την οποία δεν οριστικοποίησε για τον ίδιο λόγο.
Και για κάποιο άλλο κτίριο, παρά το ότι η προσφυγή κατατέθηκε ένα μήνα μετά από την έκδοση της οικοδομικής άδειας, το Διοικητικό Εφετείο, στο οποίο οδηγήθηκε η προσφυγή, με ατυχή απόφασή του απέρριψε το αίτημα διακοπής των εργασιών, με δικαιολογία την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την πρώτη προσφυγή μας, ότι δηλαδή η ολοκλήρωση του κτιρίου δεν μπορεί να αποτρέψει την εκ των υστέρων απαγόρευση της λειτουργίας του ως Κτιρίου Γραφείων.
Δηλαδή με τις ανωτέρω αποφάσεις του το Συμβούλιο της Επικρατείας δέχθηκε ως αληθή και βάσιμο τον ισχυρισμό των προσφυγών ότι απαγορεύονται αυτές οι χρήσεις στο Μαρούσι και τούτο διότι ο κύριος λόγος που προβλήθηκε ενώπιον του, ήταν το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε το ίδιο με το υπ΄ αριθμό 262/96 Πρακτικό Επεξεργασίας:
«Αι χρήσεις των πολεοδομικών κέντρων τοιούτων Δήμων, προβλεπόμεναι υπό του αρθ. 3 του από 13.21987 Π. Δ/τος, εκ της φύσεώς των αφορούν και περιορίζονται εις μόνην την περιφέρειαν των ομόρων μονάδων ΟΤΑ, αι οποίαι εξυπηρετούνται από το πολεοδομικό κέντρο.
Ούτω εμπορικές επιχειρήσεις, γραφεία κλπ. εγκατεστημένα εις το υπερτοπικό πολεοδομικό κέντρο δέον να έχουν ως αντικείμενο εργασιών την παροχή αγαθών και υπηρεσιών περιορισμένης κλίμακος, ήτοι εξυπηρετούντων μόνον τους εξηρτημένους Δήμους».
Όμως ο δήμαρχος, παρά τα παραπάνω και την κοινή πεποίθηση ότι το Μαρούσι δεν αντέχει άλλο κτίριο με υπερτοπικές χρήσεις και ενώ πρέπει να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση του χάους που έχουν δημιουργήσει στην πόλη αυτά τα κτίρια, προχωρεί και επιδιώκει τη νομιμοποίηση των παραπάνω κτιρίων και την επέκταση τέτοιων κτιρίων και σε αλλά οικόπεδα, αλλά και την επιβολή ακόμη πιο καταστροφικών χρήσεων και ας τις απαγορεύει το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Γιατί όμως αυτή η προσπάθεια;
Γιατί να τους προσφέρει ο Δήμος τα παραπάνω κέρδη;
Πιστεύει κανένας Μαρουσιώτης ότι χρειάζονται στην πόλη άλλα τέτοια κτίρια; Όχι.
Υποστηρίζουν ότι η προσπάθεια αυτή γίνεται γιατί θα προσφέρει ανάπτυξη στην πόλη. Αυτή και μόνον είναι η δικαιολογία που ψελλίζουν και την προβάλλουν χωρίς να την προσδιορίζουν. Ας την προσδιορίσουν λοιπόν αυτή την «ανάπτυξη» της πόλης για να γελάσει και ο κάθε πικραμένος! Εκτός και αν εννοούν ότι η μεταβολή του Δήμου σε σκουπιδιάρη αυτών των πολυαγορών αποτελεί ανάπτυξη, όπως ονόμαζε ο κ. Τζανίκος την είσπραξη των δημοτικών τελών για τα σκουπίδια τους.
Το πρόβλημα όμως δεν του Δήμαρχου και του Αντιδημάρχου του. Αυτοί είναι ξένοι στο Μαρούσι ούτε ζουν εδώ ούτε θα ζήσουν εδώ. Από αυτούς δεν ζητάμε τίποτε!
Εκείνοι από τους οποίους ζητάμε είναι οι πραγματικοί Μαρουσιώτες που είναι δημοτικοί σύμβουλοι του Πατούλη,
- που αγωνίστηκαν να φύγει ο Τζανίκος γιατί έκανε τα ίδια,
- που προσέφυγαν στα δικαστήρια και ακύρωσαν τέτοιες αποφάσεις,
- που οι δημότες τους επιβράβευσαν γι΄ αυτό,
- που μπορούν και πρέπει να σταματήσουν τον κατήφορο της πόλης,
- που μπορούν να επιβάλουν τη θέλησή τους στο Δήμαρχο και
- που φαίνονται σαν να τα έχουν ξεχάσει όλα αυτά και παρουσιάζονται να υποκύπτουν στα θέλγητρα της Κίρκης του Πρυτανείου, που θα ’λεγε και ο Γεώργιος Παπανδρέου!
Δημήτριος Κοτσώνης
Πολιτικός Μηχανικός