Κύριε Διευθυντά, στις 13 Ιουνίου 2008 είχε εκφρασθεί η επιθυμία του πρώην προέδρου της FYROM για επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Ο ερχομός του θα γινόταν με αεροσκάφος που θα έφερε το όνομα «Μακεδονία». Ο κ. Κάρολος Παπούλιας, Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, γι’ αυτόν τον λόγο δεν δέχθηκε να γίνει αυτή η επίσκεψη.
Η υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, όμως, κ. Ντόρα Μπακογιάννη, δέχθηκε να παραβρεθεί ο υπουργός Εξωτερικών της FYROM στη σύνοδο των μελών κρατών του ΟΑΣΕ, που έγινε στην Κέρκυρα στις 27/06/2009. Τον υπουργό Εξωτερικών της FYROM μετέφερε στην Ελληνική Επικράτεια αεροσκάφος, όπου έφερε τα διακριτικά «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Από τη μία πλευρά, λοιπόν, έχουμε μία στάση εθνικά υπερήφανη, του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και από την άλλη, μία ηττοπαθή και προσβλητική στάση, της υπουργού Εξωτερικών της Ελληνικής Κυβέρνησης.
Δεν κατάλαβε η κ. Μπακογιάννη ότι υπονόμευσε τη διαπραγματευτική μας θέση, μέσω του βέτο που έθεσε, μόλις πέρσι, ο πρωθυπουργός της χώρας μας στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, προκειμένου να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στο όνομα της γείτονος χώρας;
Δεν κατάλαβε ότι σε μια μελλοντική συνάντηση κορυφής ηγετών του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. εξασθενούν τα επιχειρήματα του βέτο και θα έχουμε μια μεγαλοπρεπή διπλωματική ήττα;
Από πλευράς υπουργείου Εξωτερικών, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλά λάθη, αυτό όμως είναι εκείνο που στη συνείδηση του ελληνικού λαού ξεχείλισε το ποτήρι. Γιατί τα εθνικά θέματα δεν είναι για δημόσιες σχέσεις πολιτικών προσώπων!!!
Ο ΛΑΟΣ, μετά την αδιάλλακτη στάση των κυβερνήσεων των Σκοπίων προκειμένου να βρεθεί κοινά αποδεκτή ονομασία του κρατιδίου, υποστηρίζει ότι δεν θα πρέπει πλέον καμία Ελληνική Κυβέρνηση να διαπραγματεύεται τη σύνθετη ονομασία, αλλά θα πρέπει οι διαπραγματεύσεις ν’ αρχίσουν από μηδενική βάση, με την προϋπόθεση καμίας αναφοράς στη λέξη «Μακεδονία».
Tο κρατίδιο των Σκοπίων έχει τεράστια ανάγκη της βοήθειας της Ελλάδος σε όλους τους τομείς: οικονομικο-επιχειρησιακές δραστηριότητες, είσοδο στους κόλπους του ΝΑΤΟ (διακαής πόθος τους), μελλοντική ένταξη στη Ε.Ε. κ.ά.
Από πλευράς μας, το σλαβικό μόρφωμα οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε με τον τρόπο που του αξίζει και το Αλβανοσλαβία θα ήταν ονομασία που θα συγκροτούσε απόλυτα την πληθυσμιακή τους οντότητα.
Δεν θα πρέπει επί της ουσίας να δεχθούμε de jure αναγνώριση.
Με τιμή
Αποστόλου Παναγιώτης
Μέλος Ε. Γ. ΛΑΟΣ