Στην αρχαιότητα, η Ελλάδα φημιζόταν για το πνεύμα και την δεξιοσύνη των ανθρώπων της.
Ως Έλληνες, δημιουργήσαμε σχολές σκέψης και έργα που ακόμα αποτελούν αντικείμενο μελέτης και θαυμασμού.
Εύλογα γεννιέται το ερώτημα, πως απωλέσαμε στην πάροδο των αιώνων αυτό το ηθικό και πνευματικό πλεονέκτημα της φήμης μας και φθάσαμε σήμερα στην εποχή της απαξίωσης, της περιθωριοποίησης, της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας για το μέλλον μας.
Σίγουρα οι λόγοι είναι πολλοί. Η απουσία μακροπρόθεσμου εκπαιδευτικού σχεδιασμού, η ανεξέλεγκτη δράση του «ατομισμού», η έλλειψη της συνεργασίας σε όλους τους τομείς και η βασιλεία της αναξιοκρατίας, είναι μερικοί από αυτούς.
Το κράτος και όλοι μας υποβαθμίσαμε την σπουδαιότητα της «καταλληλότητας», προωθώντας ίδια συμφέροντα και υπονομεύοντας το ίδιο μας το μέλλον, όταν άλλα κράτη έχουν δημιουργήσει μία ολόκληρη φιλοσοφία για την ανάδειξη και τη χρήση των δεξιοτήτων που θα στηρίξουν την οικονομική και κοινωνική τους ανάπτυξη.
Οι δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού και η κατάλληλη αξιοποίησή τους, υπολογίζονται πάντα ως στρατηγικοί παράγοντες στην επιδίωξη του εφικτού αποτελέσματος σε κάθε τομέα.
Η ανάδειξη της ατομικής ικανότητας και η ένταξή της στο πλαίσιο της συλλογικής ευθύνης πρέπει ν’ αποτελέσει μία σημαντική αλλαγή στη φιλοσοφία της διαχείρισης που διέπει το ελληνικό διοικητικό σύστημα.
Ειδικότερα, στον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης με τον καινούργιο θεσμό των Καλλικράτειων Δήμων, μάς δίνεται μία μεγάλη ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιήσουμε.
Το νέο διοικητικό σύστημα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» εντάσσει περισσότερο την τοπική κοινωνία στη σχεδίαση και υλοποίηση στρατηγικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων.
Ως νέος θεσμός σίγουρα έχει τα κενά του, ωστόσο βασίζεται σε μία σύγχρονη αντίληψη διαχείρισης, που προωθεί την ομαδικότητα και το εργασιακό κλίμα.
Οι αλλαγές που φέρνει ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» είναι ουσιαστικές και αναγκαίες για την τόνωση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα στην εξυπηρέτηση του πολίτη και στην ανάδειξη των τοπικών προβλημάτων και αναγκών.
Σημαντικότατες αρμοδιότητες που ανήκαν μέχρι τώρα στη δικαιοδοσία του κεντρικού κράτους, μεταβιβάζονται πλέον στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Οι διοικητικές αυτές αλλαγές απαιτούν καινούργιες εξειδικεύσεις και ιδιαίτερα την προσοχή όλων μας στην επιλογή των κατάλληλων ατόμων που θα στελεχώσουν ή θα στηρίξουν συμβουλευτικά αυτή τη μεταρρύθμιση.
Υπάρχουν ικανότατα άτομα στον τόπο μας, τα οποία έχουν τη διάθεση να εργαστούν με διαφορετική φιλοσοφία πλέον, προκειμένου να έχουμε αποτέλεσμα και πρόοδο.
Για τον λόγο αυτό, ιδιαίτερα εμείς που αγαπούμε και ασχολούμαστε με τον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να εναρμονισθούμε με τη σύγχρονη διοικητική πρακτική.
Η οικονομική κρίση πιέζει για αποτελέσματα με λιγότερους πόρους. Αυτό μπο-
ρεί να επιτευχθεί μόνο αν έχουμε τα κατάλληλα άτομα, στις κατάλληλες θέσεις, με ολοκληρωμένο πρόγραμμα και θετικό κλίμα συνεργασίας.
Ήρθε ο καιρός να επαναξιολογήσουμε τον τρόπο σκέψης και δράσης μας.
Άλλωστε οι αλλαγές ξεκινούν από εμάς.
Το βραχυπρόθεσμο και το εύκολο δεν είναι πάντα μακροπρόθεσμα ωφέλιμο.
Με τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται, απαιτείται η συστράτευση όλων των στελεχών των τοπικών μας κοινωνιών, ανεξαρτήτως πολιτικών αποχρώσεων, όπου μαζί με τη συνεργασία νέων ανθρώπων με διάθεση για προσφορά, θα αναλάβουν το δύσκολο διακύβευμα της διοικητικής μεταρρύθμισης.
Για τον λόγο αυτό, ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» χρειάζεται όλους.
Γιώργος Τρ. Παπαδόπουλος, δικηγόρος, πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς