Είναι γεγονός ότι η νεολαία στη χώρα μας είναι απογοητευμένη και αισθάνεται οργισμένη και προδομένη από την φανερή έλλειψη προοπτικής για το μέλλον της. Αντιλαμβάνεται την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως κάτι «Αδιάφορο» για εκείνη.
Το ενδιαφέρον τους ξυπνάει μόνο όταν υπάρχει θέμα απασχόλησης, που είναι βέβαια και το μεγαλύτερο πρόβλημα της κοινωνίας. Οι αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ουσιαστικές κι εμείς οι νέοι πρέπει να έχουμε ρόλο ως διαμορφωτές των αποφάσεων στα τοπικά και δημοτικά συμβούλια. Είναι ανάγκη η σχέση δημότη-δημοτικής αρχής να βασίζεται σε ειλικρινείς διαλόγους, διαφάνειας και εντιμότητας και από τις δυο πλευρές.
Γι’ αυτό πρέπει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να γίνει το πεδίο δραστηριοποίησης των νέων ανθρώπων. Πρέπει να γίνει η υπόθεση της νεολαίας σε κάθε γειτονιά, σε κάθε δήμο, σε κάθε περιφέρεια.
Η ενεργός συμμετοχή των νέων, με τη δυνατότητα έκφρασης τους σε ζητήματα της καθημερινότητας είναι απαραίτητη για την αποδοτική λειτουργία του πολιτικού συστήματος αλλά και την καλύτερη λειτουργία των θεσμών. Θα πρέπει να δημιουργηθούν δημοτικά συμβούλια νεολαίας με συγκεκριμένο περιεχόμενο δράσης και όχι με προχειρότητα όπως επιχειρήθηκε με τα ΤΟΣΥΝ τα προηγούμενα χρόνια έναν θεσμό, αποτυχημένο.
Βασική Αρχή λειτουργίας των Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβουλίων Νεολαίας είναι ο συμβουλευτικός τους ρόλος προς τις Δημοτικές/Κοινοτικές Αρχές. Τα Δημοτικά/Κοινοτικά Συμβούλια Νεολαίας ετοιμάζουν ετήσιο πρόγραμμα δράσης με οικονομικό προϋπολογισμό, το οποίο θα απευθύνεται στη νεολαία, καθώς επίσης θα εισηγούνται πολιτικές αναφορικά με προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι σε σχέση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Περαιτέρω, θα μπορούν να εισηγούνται την υιοθέτηση έργων υποδομής, προγραμμάτων και δράσεων προς όφελος των νέων του κάθε Δήμου και Κοινότητας.
Τα Δημοτικά/Κοινοτικά Συμβούλια Νεολαίας στοχεύουν στην πολύπλευρη ενίσχυση των οργανώσεων νεολαίας, στην προσπάθεια τους να αναπτύξουν τοπική δραστηριότητα. Αυτή η ενίσχυση μπορεί να έχει οικονομικό, τεχνικό ή ενημερωτικό χαρακτήρα για τα προγράμματα και δράσεις του Οργανισμού Νεολαίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή άλλων φορέων, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν από τις οργανώσεις νεολαίας.
Τα Δημοτικά/Κοινοτικά Συμβούλια Νεολαίας δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να υποκαταστήσουν τα οργανωμένα σύνολα νεολαίας και να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά προς αυτά. Τα Δημοτικά και Κοινοτικά Συμβούλια Νεολαίας θα πρέπει να αναπτύξουν δραστηριότητα εκεί όπου τα οργανωμένα σύνολα νεολαίας αδυνατούν να το πράξουν. Ουσιαστικά θα πρέπει να εφαρμόζεται η αρχή της επικουρικότητας, στα πλαίσια λειτουργίας των Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβουλίων Νεολαίας.
Αλέξανδρος Μουστόγιαννης
Δημοτικός Σύμβουλος Αγίας Παρασκευής