Αγαπητέ κ. Κανελλόπουλε,
Σας ευχαριστώ για τη δημοσίευση του άρθρου μου «Εμείς θα σώσουμε την Ελλάδα» στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ της 14/2. Επιτρέψτε μου, με αυτήν την ευκαιρία, να συγχαρώ την εφημερίδα σας για την ποιότητα της ενημέρωσης σε θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δίνοντας βήμα σε εκλεκτούς αναγνώστες – συνεργάτες σας, συμβάλλετε στη συμμετοχική δημοσιογραφία και τη δημοκρατική παράγωγη απόψεων. Η εποχή των αυθεντιών, τόσο στον πολιτικό όσο και στο δικό σας χώρο, παρήλθε. Όπως μας διδάσκει η wikipedia, οι γνώσεις των ειδικών υπολείπονται αυτών της μορφωμένης πλειοψηφίας των πολιτών.
Στην καλοπροαίρετη προσπάθειά σας να με προβάλλετε, ωστόσο, βάλατε λάθος φωτογραφία και, για κακή μου τύχη, γεροντότερου και ασχημότερου ατόμου. Με αποτέλεσμα να πάθω κρίση ταυτότητας. Το περιστατικό με οδήγησε αναρωτηθώ για την επιρροή της εικόνας στην επιλογή του αναγνώστη. Ρωτώντας μερικούς βιβλιοπώλες αναφορικά με το βιβλίο μου GOODBYE GREECE, HELLO HELLAS, μού επιβεβαίωσαν ότι υπάρχει πράγματι σχέση. Κάποιοι αναγνώστες, δηλαδή, επιλέγουν και με βάση τη φωτογραφία. Δεν με εξέπληξε η διαπίστωση, διότι ο άνθρωπος είναι μεν ορθολογικός, αλλά εξίσου και υποκειμενικός. Ο Έλληνας, ειδικά, περισσότερο συναισθηματικός.
Πρώτος ο Πλάτων υπογράμμισε τη σημασία του πορτραίτου, το όποιο εκφράζει την ψυχή του ανθρώπου. Οι ψυχολόγοι προσπαθούν να εξάγουν συμπεράσματα για το χαρακτήρα από τη φυσιογνωμία μας. Ποιος θ’ αρνηθεί την επίδραση του προσώπου σε όλες τις σχέσεις μας, ιδιαίτερα τις ερωτικές; Οι διαφημιστές γνωρίζουν καλά την δύναμη της εικόνας στο marketing. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι ο ελληνισμός είναι πολιτισμός του κάλλους και η ορθοδοξία, θρησκεία του προσώπου, η μορφή έχει μεγάλη βαρύτητα στο φωτισμό της ύπαρξης ή την αποκάλυψη του όντος και της πραγματικότητας.
Κρίση ταυτότητας, όμως, περνά και ο Έλληνας αυτήν την περίοδο της πτώχευσης της Ελλάδας. Ενώ κάποτε αποτελούσε τιμή η ελληνικότητα, τώρα κατήντησε ντροπή. Εμείς μπορούμε να καυχόμαστε ότι είμαστε απόγονοι ενδόξων προγόνων και περιούσιος λαός, αλλά οι ευρωπαίοι σύμμαχοι μάς βλέπουν ως ανίκανους και διεφθαρμένους βαλκάνιους. Μετά δε τα Greek Statistics της πολιτικής ηγεσίας μας, το ελληνικό έγινε πάλι συνώνυμο του ψεύτη και κλέφτη. Οι άσπονδοι δυτικοί φίλοι, που έχουν σφετεριστεί την αρχαία ελληνική πολιτισμική κληρονομία, εκμεταλλευόμενοι τα λάθη και τις παραλείψεις των ηγετών μας, έχουν απελευθερώσει εκ νέου όλες τις ιστορικές τους προκαταλήψεις εναντίον μας. Η εικόνα του Έλληνα διεθνώς έχει καταρρακωθεί. Όποια καλή προδιάθεση υπήρχε, ένεκα της κλασικής Ελλάδας, εξαφανίζεται.
Θα χρειαστεί μια γενναία παγκόσμια εκστρατεία για την αποκατάσταση της βλάβης και την επανάκτηση της αξιοπιστίας μας. Καιρός, λοιπόν, ν’ αναστοχαστούμε εαυτόν και αλλήλους μ’ ένα βήμα εσωστρέφειας, ιστορικής αυτογνωσίας και διαφωτισμού, πριν προβούμε σε κάποιο άλμα προς την οικούμενη. Να αντεπιτεθούμε πολιτιστικά στην οικονομική κρίση, προβάλλοντας τη νέα εικόνα του Έλληνα και της Ελλάδας που οραματιζόμαστε για το μέλλον της πατρίδας μας. Ν’ αξιοποιήσουμε, με αλλά λογία, την παρούσα παρακμή ως ευκαιρία αναγέννησης.
Και αν μέχρι τώρα ταυτιζόμασταν με τον ανεύθυνο, ανέμελο και ανήθικο Ζορμπά, ο οποίος μας οδήγησε στη χρεοκοπία, ας τον αντικαταστήσουμε για λίγο με τον υπεύθυνο, εργατικό και ηθικό Καζαντζάκη, μήπως και αναστηθούμε. Διότι, όπως έλεγε και ο Γκάντι της Ινδίας, που εκσυγχρόνισε έναν άλλον αρχαίο και πολιτισμένο λαό, ο αποτελεσματικότερος τρόπος ν’ αλλάξεις τον κόσμο είναι η αλλαγή του… εαυτού σου!
Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλώ να επανορθώσετε, βάζοντας την παλαιότερη φωτογραφία από το πρώτο βιβλίο μου, μήπως με διαβάσουν περισσότεροι αναγνώστες της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ.
Ευχαριστίες & ευχές, φιλικά,
Χρίστος Αλεξόπουλος
(οικονομολόγος Harvard -συγγραφέας)