Το Κέντρο Έρευνας και Μελέτης της Μικρασιατικής Ερυθραίας (ΚΕΜΜΕ), οργανώνει κάθε δύο χρόνια μια ημερίδα με θέμα σχετικό με τους σκοπούς του κέντρου. Για την επιτυχία τους συμμετέχουν και συμβάλλουν οι καλύτεροι στο είδος τους, που με το ερευνητικό τους έργο και τη βαθειά παιδεία τους γύρω από το αντικείμενο που πραγματεύονται, μάς εισάγουν σε άγνωστα για πολλούς από μας μονοπάτια της συγκεκριμένης γνώσης.
Γράφει η Κατερίνα Μουστάκη,
δημοτική σύμβουλος, μέλος Δ.Σ. ΚΕΜΜΕ
Το θέμα που επελέγη φέτος, αφορά στην προσφορά των προσφύγων στην πνευματική ζωή της Νεότερης Ελλάδας. Η αποκάλυψη γνωστών ίσως και αγνώστων σε κάποιους από μας πνευματικών ανθρώπων προσφυγικής καταγωγής, που άφησαν το στίγμα τους στην πολιτισμική ζωή του τόπου, θα μας εντυπωσιάσει.Το πλήθος και το μέγεθός τους, σε όλους του τομείς του πνεύματος και της τέχνης, αναλογικά, είναι εξαιρετικά μεγάλο.
Πολλοί από μας, κυρίως στην Νέα Ερυθραία, αλλά και σ’ όλη την έκταση του Δήμου Κηφισιάς, είμαστε απόγονοι τρίτης και τετάρτης γενιάς Μικρασιατών προσφύγων.
Πριν από δύο χρόνια, το θέμα που αναπτύχθηκε ήταν επετειακό και αφορούσε στα 90 χρόνια από την καταστροφή του ‘22.
Αυτή τη φορά το θέμα επελέγη, με το σκεπτικό ότι πολλοί αγνοούν την ξεχωριστή θέση αυτών των ανθρώπων στις τέχνες και τα γράμματα. Για όσους πάλι, είναι γνώστες, θα μοιραστούν μαζί μας αυτή τηνεμπειρία. Έτσι λοιπόν το τολμήσαμε! Δεν ξέρω αν είναι τάμα ή υπόσχεση στους προγόνους μας. Εκείνο, για το οποίο είμαι βεβαία, είναι ότι το έχουμε ανάγκη. Ανάγκη να ξεθάψουμε μνήμες, ανάγκη να δικαιώσουμε νεκρούς και αδικοχαμένους. Εκείνους που στάθηκαν όρθιοι, δημιούργησαν και με την προσφορά τους μάς έκαναν περήφανους.
Εκείνους, που λοιδωρήθηκαν, καταπιέστηκαν, πείνασαν, δούλεψαν σκληρά και τελικά πέρασαν στη λίστα των «αθανάτων». Ποιητές, ζωγράφοι, συγγραφείς, αγιογράφοι, δημοσιογράφοι, μουσικοί και θεατράνθρωποι, άφησαν ανεξίτηλα αχνάρια στην πνευματική ζωή της Ελλάδας.
Η προσφορά τους ανεκτίμητη. Πώς θα ήταν το πνευματικό μας θησαυροφυλάκειο χωρίς τον Σεφέρη, τον Κόντογλου, τον Διαμαντόπουλο, τον Βενέζη και την Κυβέλη, χωρίς το «Τζιβαέρι» και το «Σ’ αγαπώ γιατί είσ’ ωραία»;
Είναι μια ελάχιστη καταγραφή αυτών των «ιερών τεράτων», που μας άφησαν ανεκτίμητη κληρονομιά. Ακόμη, μάς κληροδότησαν τα ήθη και τα έθιμα, τη μουσική και το χορό τους. Μας δίδαξαν αντοχή στα δύσκολα και την αξιοπρέπεια σε όλες τις πτυχές της ζωής μας.
Για όσους ενδιαφέρονται, το συμπόσιο θα γίνει στη Νέα Ερυθραία, στο αμφιθέατρο του πρώην ξενοδοχείου «ΚΑΣΤΡΙ», την Κυριακή 30 Μαρτίου, από τις 10:00 το πρωί. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Θα είναι τιμή μας η συμμετοχή σας σ’ αυτήν την αναδρομή στην πολιτιστική μνήμη. Σας περιμένουμε.