Τα βιβλία είναι οι καλύτεροί μας φίλοι γιατί μας προσφέρουν πολλές γνώσεις. Γι’ αυτό πρέπει να τα φροντίζουμε και να τα προσέχουμε. Κάθε βιβλίο φέρνει κοντά μας ιστορικά γεγονότα από τα πολύ παλιά χρόνια και μας βοηθά να γνωρίσουμε τους προγόνους μας. Μας δίνει ακόμη λεπτομέρειες από την πνευματική, την οικονομική και την πολιτική ζωή άλλων χωρών και λαών. Επίσης μας πληροφορεί για τις σκέψεις των ανθρώπων σε παλιές και νέες εποχές καθώς και για τα επιτεύγματα των επιστημών, που σήμερα έχουν τόση ανάπτυξη.
Το βιβλίο ως μικρό και ευκολοκίνητο πραγματάκι που είναι, μπορεί να ταξιδεύει σ’ όλο τον κόσμο και να σκορπάει τις γνώσεις μέσα από τις σελίδες του με αφάνταστη ευκολία. Φτάνει μόνο να διαβάζεται με προσοχή και όρεξη. Βέβαια, αν αυτά που έχει να πει ένα βιβλίο τότε εξυπηρετεί σίγουρα τον καλό του σκοπό. Αν όμως ένα βιβλίο έχει περιεχόμενο που δεν πρέπει να διαβαστεί από κάποιον είτε γιατί έχει ακατάλληλο περιεχόμενο είτε γιατί δεν μπορεί να γίνει εύκολα κατανοητό από μερικούς, τότε σίγουρα το βιβλίο παύει να είναι ωφέλιμη πηγή γνώσης. Αντίθετα μάλιστα, φέρνει καλά αποτελέσματα.
Πολλές φορές αρκετά από τα βιβλία που κυκλοφορούν στα βιβλιοπωλεία είναι καταγραμμένα και έχουν ως μοναδικό σκοπό το χρηματικό κέρδος του εκδότη ή του συγγραφέα και όχι την πνευματική ανάπτυξη. Τα βιβλία αυτά έχουν καταστροφικές επιδράσεις σ’ όλους. Γι’ αυτό πρέπει να τα αποφεύγουμε όσο μπορούμε.
Απ’ όλα αυτά γίνεται αντιληπτό ότι τα βιβλία δεν έχουν μόνο ωφέλειες για τον αναγνώστη αλλά και κινδύνους. Ο μόνος τρόπος για να εξαλειφτούν αυτοί οι κίνδυνοι είναι η σωστή εκλογή κατά την αγορά ενός βιβλίου.
Ανδρέας Φ. Βασιλείου
Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος
Ειδικός Παιδαγωγός
Πολιτικός Επιστήμονας