Τη γνωστή ρήση των στωικών φιλοσόφων «ουδέν κακό αμιγές καλού» φαίνεται πως ζήλεψαν οι αρμόδιοι του ΥΠΕΚΑ με την τροπολογία που κατατέθηκε κυριολεκτικά στο «παρά πέντε» και αφορά στο νομοσχέδιο για τη χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση.
Γράφει ο Γιώργος Κανελλόπουλος
Από τη θεσμοθέτηση του προηγούμενου νόμου πριν από 27 χρόνια, το νομοσχέδιο «Χωροταξική και Πολεοδομική Μεταρρύθμιση-Βιώσιμη Ανάπτυξη» είναι το πρώτο που επιχειρεί να αλλάξει τον πολεοδομικό σχεδιασμό και ψηφίστηκε την προηγούμενη Τετάρτη 24 Ιουνίου, επί του συνόλου από τη Βουλή.
Απέναντι στις ισχυρές αντιδράσεις που υπήρξαν, το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «έριξε νερό στο κρασί του», αλλά και στις απαιτήσεις της τρόικας και με τροπολογία που κατέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Νίκος Ταγαράς, ορίζεται πως στα οικόπεδα με πρόσωπο επί κυρίων οδικών αξόνων, για τις περιπτώσεις που στις θέσεις αυτές έχουν καθοριστεί χρήσεις αμιγούς ή αποκλειστικής κατοικίας, βάσει Διαταγμάτων, επιτρέπονται επιπλέον μόνο χρήσεις πρεσβειών και γραφείων.
Τελικά και οι Δήμοι θα έχουν λόγο για το εάν θα δημιουργηθούν εμπορικές χρήσεις (καταστήματα, εστιατόρια, καφέ, βενζινάδικα κ.οκ) στις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως αμιγούς κατοικίας. Με τη συγκεκριμένη τροπολογία ορίζεται ακόμα πως ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έχει το δικαίωμα να τροποποιεί τις κατηγορίες χρήσεων γης που προβλέπονται στον νέο νόμο ή και το περιεχόμενο αυτών, με Προεδρικό Διάταγμα αντί Υπουργικής Απόφασης που προέβλεπε μέχρι τώρα το κείμενο του νόμου, έτσι ώστε η οποιαδήποτε αλλαγή να περνάει από την κρίση και τον έλεγχο του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Τα νέα δεδομένα ως προς τις χρήσεις γης που προωθούνται μέσω του νέου νομοσχεδίου έχουν δημιουργήσει ανησυχία στις δημοτικές αρχές, τους φορείς και τους κατοίκους των Βορείων Προαστίων, ειδικότερα σε περιοχές όπου υπήρχε το «άβατο»» της αμιγούς αλλά και αποκλειστικής κατοικίας. Στις ριζικές αλλαγές που προωθούνται στον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό, οι οποίες αποτελούν προαπαιτούμενο της τρόικας για την εκταμίευση της δόσης του Ιουνίου, σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία, περιλαμβάνεται η κατάργηση της αμιγούς και γενικής κατοικίας και η δημιουργία 18 συνολικά κατηγοριών χρήσεων γης που αντιστοιχούν σε 6.000 κωδικούς δραστηριοτήτων (ΚΑΔ) και περιλαμβάνει η λίστα του υπουργείου Οικονομικών.
Με αυτόν τον τρόπο και την προσθήκη πλήθους χρήσεων «προς διευκόλυνση πολιτών και επενδυτών» αίρονται, μεταξύ άλλων, οι περιορισμοί που ίσχυαν σε περιοχές «VIP» όπως αυτές του Κεφαλαρίου, της Πολιτείας, της Νέας Κηφισιάς και της Εκάλης για το άνοιγμα καταστημάτων.
«Κάθε κακό φέρνει και καλά», θα μπορούσαμε να συμπεράνουμε, λοιπόν, από τη στιγμή που ο νέος νόμος δίνει κάποια «παράταση ζωής» στην αμιγή κατοικία, αποκλείοντας, τουλάχιστον, τα επιμήκη εμπορικά κέντρα στους βασικούς οδικούς άξονες, εκεί τουλάχιστον, που δεν επιτρέπονταν μέχρι σήμερα.