«Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Γαβράς, γράφει για το θέμα της βίλας ΙΟΛΑ, το οποίο θεωρείται μείζον στον Δήμο της Αγίας Παρασκευής. Το θέμα έχει έρθει ξανά στην επιφάνεια, μετά την παράσταση που ανέβηκε για τη ζωή του Αλέξανδρου Ιόλα μέσα στη βίλα, η οποία άνοιξε τις πόρτες της πρώτη φορά γι αυτό το λόγο, 25 χρόνια μετά τον θάνατό του.
Ο πολύχρονος, επίμονος και πολλές φορές μοναχικός αγώνας των κατοίκων της γειτονιάς και του συλλόγου Κοντοπεύκου για την διάσωση της Βίλας και του κτήματος ΙΟΛΑ, φαίνεται να αποδίδει τους πρώτους καρπούς. Με δυο σημαντικά γεγονότα, επιβεβαιώνεται η νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην πορεία για την οριστική της διάσωση.
Η συνεχής λεηλασία της Βίλας και κλοπή όλων αυτών που θα μπορούσαν να έχουν την παραμικρή αξία, την μετέτρεψαν σε ερείπιο που προκαλεί θλίψη. Η «επίθεση» στη βίλα πήρε καταιγιστική μορφή στις αρχές του 2012 με την αποξήλωση πλέον και των κουφωμάτων. Ο κίνδυνος να χάσει τα χαρακτηριστικά για τα οποία είχε προσδιοριστεί ως «ιστορικό διατηρητέο μνημείο» και την συνακόλουθη προστασία του νόμου ήταν ορατός.
Ο κίνδυνος αυτός απετράπη και αυτό αποτελεί μια νίκη. Το υπουργείο Πολιτισμού ενημέρωσε τον ιδιοκτήτη για «την υποχρέωση που έχει για την συντήρηση, στερέωση και προστασία του μνημείου και τις ποινές που προβλέπονται από τον Ν.3028/2002». Είμαστε πλέον γνώστες πως ο ιδιοκτήτης, έχει εκπονήσει «μελέτη αποκατάστασης» των καταστροφών της Βίλας ΙΟΛΑ και με δικά του έξοδα, προχωρά σε παρεμβάσεις αποκατάστασης και διάσωσης του κτιρίου από την κατάρρευση.
Αυτή η νίκη δεν ήταν αυτονόητη, δεν ήρθε ξαφνικά ως φυσικό φαινόμενο.
Ήταν αποτέλεσμα της εγρήγορσης των κατοίκων και του συλλόγου με ερωτήσεις και παράσταση στο Δημοτικό Συμβούλιο, με γραπτή αναφορά στον Δήμο, καταγγελίες στην Αστυνομία, στο υπουργείο Πολιτισμού και την Εισαγγελία. Ακολούθησε ανάκριση και μαρτυρικές καταθέσεις στην Αστυνομία. Σήμερα είμαστε πλέον σε ετοιμότητα να παρακολουθήσουμε εκ του σύνεγγυς την πορεία της αποκατάστασης.
Η ιδιοκτησία, παρ’ όλο που ακόμα και σήμερα διεκδικεί στα δικαστήρια τον αποχαρακτηρισμό των 6,5 στρ από «χώρο πολιτιστικών δραστηριοτήτων» κατάλαβε και αποδέχθηκε το αναπόφευκτο:
Τα 6.5 στρέμματα της βίλας Ιόλα δεν είναι ένα απλό οικόπεδο.
Έχει ενσωματωμένο ένα κομμάτι της ιστορίας του σύγχρονου πολιτισμού με παγκόσμια πλέον αναγνώριση.