Για του λόγου τω αληθές, διαβάστε παρακάτω τις συστάσεις που δημοσίευσε η Παγκόσμια Τράπεζα για όσους θέλουν να επενδύσουν στην ευρωπαϊκή περιφέρεια. Στην έκθεσή της “Doing Business” η Παγκόσμια Τράπεζα δίνει τις δικές της συμβουλές και εκτιμήσεις στους επενδυτές που θέλουν να πάρουν το ρίσκο και να ρίξουν χρήματα σε κάποια χώρα της Ευρώπης. Όπως αναφέρει ο Economist, τα αποτελέσματα της έκθεσης σηκώνουν πολλή συζήτηση, καθώς είναι φανερό πως υπάρχει ένα έντονα αρνητικό κλίμα για την περιφέρεια της Ευρώπης, ειδικά μετά την εξάπλωση της κρίσης. Το βασικό κριτήριο για μια σημαντική επένδυση είναι να υπάρχει στη χώρα ένα γρήγορο και ευέλικτο σύστημα υποδοχής του επενδυτή και όχι ένα νομικίστικο, ληθαργικό καθεστώς. Και είναι αλήθεια, σημειώνει το άρθρο, πως σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Σλοβενία, που χτυπήθηκαν από την κρίση, το να ανοίξει κανείς μια επιχείρηση δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο -σε αντίθεση με τη Γερμανία και τη Γαλλία, όπου οι συνθήκες είναι σχεδόν ιδανικές. Όπως σημειώνει το άρθρο του Economist, σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Σλοβενία, που επλήγησαν σκληρά από την οικονομική κρίση, είναι αρκετά πιο χρονοβόρο το να ανοίξει κανείς μια επιχείρηση σε σύγκριση με τη Γερμανία και τη Γαλλία που οι συνθήκες είναι σαφώς ευνοϊκότερες. Ειδικότερα για την Ελλάδα, ο Economist, αφού επισημαίνει ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε τα τελευταία χρόνια, τονίζει ότι ένας επιχειρηματίας μπορεί να χρειαστεί ακόμα και τέσσερα χρόνια! «Το μόνο καλό είναι ότι οι δικηγόροι στην Ελλάδα δεν θα μείνουν ποτέ χωρίς δουλειά», σημειώνεται σκωπτικά στο άρθρο.
Όμως, επενδύσεις θα έλθουν από τους λαθρομετανάστες των τρίτων χωρών, που εργάζονται χρόνια στην Ελλάδα και που θα αγοράσουν τις ευτελισμένης αξίας κατοικίες των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι διέπραξαν το μεγάλο “αδίκημα” της αγοράς κατοικίας μετά από δεκαετίες τίμιας εργασίας, προκειμένου να στεγάσουν τα όνειρά τους και τη φαμίλια τους. Άλλωστε, η κυβέρνηση δίνει την δυνατότητα να λαμβάνουν ιθαγένεια έπειτα από μακροχρόνια διαμονή τους στην Ελλάδα, όσοι θα επενδύουν σε αγορά ακίνητης περιουσίας στη χώρα μας, αξίας άνω των 250 χιλ. ευρώ, που προέρχονται από τρίτες χώρες. Η αλλαγή αυτή περιλαμβάνεται, μαζί με άλλες που ετοιμάζει η κυβέρνηση προκειμένου να κάνει ακόμη πιο ελκυστικές τις επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία από υπηκόους τρίτων χωρών. Θα παρέχεται δε, το δικαίωμα άδειας διαμονής και στους ανιόντες των ιδιοκτητών που έχουν ήδη άδεια διαμονής. Αυτό πρακτικώς σημαίνει ότι εάν ένας νέος αγοράσει ακίνητο στην Ελλάδα, αποκτούν δικαίωμα διαμονής πλέον και οι γονείς του, καθώς και οι γονείς της συζύγου του σε περίπτωση που είναι έγγαμος. Βάσει τηςισχύουσας νομοθεσίας, δικαίωμα άδειας διαμονής σήμερα έχουν μόνο οι κατιόντες των ιδιοκτητών ακινήτων, δηλαδή τα παιδιά τους ή τα παιδιά της συζύγου τους και υπό την προϋπόθεση να είναι ηλικίας κάτω των 21 ετών.
Αυτή την τραγικήκατάσταση, στο θέμα του ευτελισμού της κατοικίας των Ελλήνων, ενισχύει και η τελευταία έκθεση-μελέτη του ΟΟΣΑ, όπου αναφέρεται πως οι τιμές ακινήτων σε σχέση με τους μισθούς, αλλά και με την αναλογία σε σχέση με το παρελθόν, η Ελλάδα είναι στη δεύτερη θέση με την χαμηλότερη αξιακή τιμή στην αγορά ακινήτων, με πρώτη την Ισπανία!
Συνεπώς, αυτή η δικομματική συγκυβέρνηση βλάπτει σοβαρά την υγεία μας και την Πατρίδα μας. Όσο πιο γρήγορα “τελειώσουν” τόσο πιο πολλά αποθέματα ανάκαμψης θα έχει η χώρα μας και ο λαός της!
* Αντίστοιχα για τις 3 τράπεζες της Κύπρου που επίσης, απέτυχαν στα τεστ αντοχής έχουμε και λέμε:
• Bank of Cyprus Public Company Ltd έλλειμμα κεφαλαίου 919 εκατ. ευρώ.
• Co-operative Central Bank Ltd, έλλειμμα κεφαλαίου 1,169 δις ευρώ.
• Hellenic Bank Public Company Ltd έλλειμμα κεφαλαίου 277 εκατ. ευρώ.
• RCB Bank Ltd, παρουσίασε έλλειμμα κεφαλαίου 0.
Έτσι, το σύνολο κεφαλαιακού ελλείμματος των τριών τραπεζών της Κύπρου ανέρχεται στα 2,365 δις ευρώ.