Πρόσφατα, το θέμα των πλαστών τίτλων σπουδών που κυριάρχησε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, χαρακτηρίστηκε από πολλούς σαν ένα «σκάνδαλο μεγατόνων». Και αναρωτιέμαι «γιατί;» αφού οι περισσότεροι γνώριζαν μεταξύ τους, ο ένας για τα πλαστά «προσόντα» του άλλου και όλοι μαζί σιωπούσαν, επειδή μία τέτοια καταγγελία θα γκρέμιζε και αυτούς από τη δική τους καλή θέση που είχαν πετύχει, αφού έγιναν και οι ίδιοι πλαστογράφοι του ήθους και της αξίας των ανθρώπων.
Διαβάζω ότι, ο ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ), κάνοντας έναν έλεγχο για τον εντοπισμό καταθέσεων και μη γνήσιων τίτλων όλων των ακαδημαϊκών επιπέδων, δηλαδή, βασικών, μεταπτυχιακών, διδακτορικών, έβγαλε τα εξοργιστικά αποτελέσματα, όπως γιατρούς με ανύπαρκτα πτυχία να εξετάζουν ασθενείς, και καθηγητές με πλαστά πτυχία να διδάσκουν σε σχολεία. Ανάμεσα στις περιπτώσεις των πτυχίων, τα τελευταία δύο χρόνια εντόπισε 20 πλαστά πτυχία και μεταξύ αυτών και κάποια συγγενών πολιτικών, ή εκπροσώπων της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αξιοσημείωτο είναι, ότι τα αιτήματα για ελέγχους στον ΔΟΑΤΑΠ, έχουν αυξηθεί τους προηγούμενους μήνες κατακόρυφα και τα δύο τελευταία χρόνια δημόσιοι φορείς έχουν ζητήσει 25.000 επαληθεύσεις τίτλων αναγνώρισης σπουδών. Οι ελεγκτές του Δημοσίου αιφνιδιάστηκαν με τον αριθμό των δεκάδων επίορκων δημοσίων υπαλλήλων, ερευνώντας σχολαστικά, όχι μόνο τα πτυχία ξένων πανεπιστημίων αλλά και των ελληνικών. Βρέθηκαν 20 διαπρεπείς επιστήμονες, γιατροί, οικονομολόγοι, καθηγητές, δημοσιογράφοι, γόνοι πλουσίων οικογενειών, κλπ, να έχουν πλαστογραφήσει μεταπτυχιακούς τίτλους και μάλιστα ένας από αυτούς –που εργαζόταν σε μεγάλο Ερευνητικό Κέντρο- είχε πλαστογραφήσει τρεις τίτλους σπουδών. Επίσης πρόσφατα οι ελεγκτές ανακάλυψαν σε έλεγχό τους, την περίπτωση πτυχιούχου που εργαζόταν στο Δημόσιο και μάλιστα πληρωνόταν με παχυλό μισθό, να έχει προσκομίσει πτυχίο Πληροφορικής από πανεπιστήμιο της Αριζόνας το οποίο που δεν υπάρχει. Αλλά το θράσος εδώ δεν είχε τέλος, γιατί πλαστός ήταν και ο μεταπτυχιακός τίτλος που είχε προσκομίσει από ένα Πανεπιστήμιο της Ιταλίας, που και αυτό ήταν… ανύπαρκτο.
Με αυτές τις διαπιστώσεις η έναρξη του ελέγχου των τίτλων σπουδών, σίγουρα αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα. Αλλά αναρωτιέται ο καθένας με πίκρα: «Πόσα επιτέλους βήματα πρέπει να γίνουν για να ξεριζωθεί η διαφθορά από τον τόπο και να επικρατήσει η διαφάνεια και η δικαιοσύνη;» Χρειάζονται πολλά βήματα, αλλά το αποτέλεσμα παραμένει και πάλι αμφισβητούμενο, γιατί ο σοφός λαός μας λέει: «Τον αράπη κι αν τον πλένεις το σαπούνι σου ξοδεύεις».