Α.- Οι τεράστιες διαστάσεις που έχει λάβει το εξωτερικό δημόσιο χρέος δύο εκ των μεγαλυτέρων και οικονομικώς ισχυρότερων κρατών της Οικονομικής Νομισματικής Ένωσης (Ο.Ν.Ε.), της Γαλλίας και της Ιταλίας, που κυμαίνεται περί τα δύο τρισεκατομμύρια ευρώ για έκαστο, έχει δημιουργήσει την θεωρία περί των δύο μοντέλων για την διασφάλιση της οικονομικής και νομισματικής σταθερότητος σε μία νομισματική ένωση χωρών, όπως η ευρωπαϊκή Ο.Ν.Ε. των 17 – προσεχώς 18 – μελών της, μεταξύ των οποίων, από 1ης Ιανουαρίου 2002, δυστυχώς, και η Ελλάδα.
Του ΘΩΜΑ Σ. ΧΟΥΤΑ, τ. ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ Ν.Δ.
τ. ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Β.- Το ένα εκ των μοντέλων είναι εκείνο της αμοιβοποιήσεως του χρέους και το άλλο της ευθύνης αναλήψεως του χρέους.
Γ.- Συμφώνως με το μοντέλο της αμοιβοποιήσεως, το χρέος εκάστης χώρας της Ο.Ν.Ε. διασφαλίζεται από την κεντρική τράπεζα ή από ένα πλαίσιο παροχής δημοσιονομικής βοήθειας. Το εν λόγω σύστημα παρέχει ασφάλεια στους επενδυτές και μειώνει τα επιτόκια δανεισμού. Το μοντέλο αυτό ακολουθούν τα κράτη της Ευρωζώνης (Ο.Ν.Ε.).
Δ.- Συμφώνως με το μοντέλο της ευθύνης αναλήψεως του χρέους από εκάστη χώρα, ως εναλλακτικό σύστημα, βασικές προϋποθέσεις του είναι οι όροι ότι, εκάστη χώρα αναλαμβάνει την ευθύνη για το δημόσιο χρέος της και ότι, οι δανειστές – πιστωτές πληρώνουν το κόστος μιας ενδεχόμενης χρεοκοπίας. Στα πλαίσια αυτού του μοντέλου οι πιστωτές – δανειστές απαιτούν υψηλότερα επιτόκια ή αρνούνται τη χορήγηση άλλων δανείων.
Ε.- Κύριος θεωρητικός αναλυτής των ανωτέρω μοντέλων για το βασικό ζήτημα του δημόσιου χρέους των κρατών – μελών της Ο.Ν.Ε. είναι ο διακεκριμένος Γερμανός οικονομολόγος Χανς Βέρνερ Ζιν, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών IFO, επίσης, μέλος της ομάδας των 5 οικονομολόγων συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης επί θεμάτων οικονομίας. Είναι υπέρμαχος της δραστικής διαγραφής («κουρέματος») του χρέους, όχι μόνον του δημοσίου, αλλά και του ιδιωτικού, της Ελλάδος και άλλων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, τονίζων ότι, εάν δεν συμβεί το «κούρεμα», οι χώρες αυτές δεν έχουν καμμία δυνατότητα να ανακάμψουν. (Πηγή: κείμενο «Δραστικό “κούρεμα” του ελληνικού χρέους ζητεί ο Χανς – Βέρνερ Ζιν», εφημερίδα «Οικονομική Καθημερινή» – φύλλο της 23ης Οκτωβρίου 2014, σελ. 19). Συνεπώς, οι εγχώριοι κυβερνητικοί παράγοντες, υπέρμαχοι της βιωσιμότητος του δημόσιου χρέους, ας κατανοήσουν ότι, οι σχετικές θέσεις τους είναι εκτός οικονομικής λογικής και σοβαρότητος.
Ο Χανς – Βέρνερ Ζιν, νεοφιλελεύθερος στις απόψεις του, δηλώνει υπέρμαχος του ευρώ, απορρίπτει τις προτάσεις περί «ευρώ του Νότου» και «ευρώ του Βορρά», επικρίνει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την αγορά κρατικών ομολόγων –φυσικά και ελληνικών– και ζητά επανεξέταση και του δημοσιονομικού συμφώνου. Επίσης, αντιτίθεται στη διάσωση των επενδυτών με τύπωμα χρήματος, αλλά τάσσεται υπέρ των υψηλοτέρων επιτοκίων.
Κατά τον Γερμανό, οικονομολόγο αυτή η συνταγή θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη πειθαρχία –εννοείται δημοσιονομική και όχι στρατιωτική, η οποία κατέστρεψε τη Γερμανία στους Α΄ και Β΄ Παγκόσμιους Πολέμους– μεταξύ των υπερχρεωμένων κρατών της Ο.Ν.Ε. –προφανώς εννοεί Γαλλία και Ιταλία– και θα σώσει την Ευρώπη από μια χιονοστιβάδα χρέους, η οποία είναι δυνατόν να καταστρέψει το ευρωπαϊκό σχέδιο ολοκλήρωσης – αλλά, κατά την άποψη του γράφοντος, θα σώσει τους πενόμενους λαούς του ευρωπαϊκού Νότου από την γερμανικής έμπνευσης και εφαρμογής λιτότητα του τρόμου. (Πηγή των ανωτέρω από ψηφίον Ε΄ το σημαντικό άρθρο του Χανς – Βέρνερ Ζιν «Ο Πόλεμος των Δύο Μοντέλων για το χρέος των χωρών της Ευρωζώνης» – εφημερίδα «Τα Νέα» – φύλλο της 23ης Οκτωβρίου 2014, σελ. 17).