Από τη στήλη: (Επεα πτερόεντα)
Το έχετε ξαναδιαβάσει σ’ αυτή τη στήλη πως, «συνεχίζουμε να εισάγουμε περισσότερα απ’ όσα εξάγουμε και να καταναλώνουμε περισσότερα από όσα παράγουμε».
Τώρα θα μου πεις καλή μου φίλη, εσύ που διαβάζεις δίπλα το LifeStyle πώς και το θυμήθηκα πάλι αυτό…
Θα σου εξηγήσω. Διότι είναι και θέμα LifeStyle.
Πάει ο πρωθυπουργός μας ταξιδάκι στην Κίνα και φυσικά, όπως σε όλες του τις επίσημες συναντήσεις, συνεχίζει να μη φοράει γραβάτα.
(Δεν έπιασε το υπονοούμενο, όταν ο Ματέο Ρέντζι του έκανε δώρο μια. Έκανε χιούμορ ότι θα φορέσει μόλις λυθεί το Κυπριακό, όταν ο Ερντογάν του έκανε πλακίτσα. Γελάει, όταν ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ τού κάνει αστειάκια με τη δική του γραβάτα).
Στη Κίνα λοιπόν, που οι άνθρωποι έχουν αυστηρό πρωτόκολλο και τιμούν τους καλεσμένους τους, όπως τιμούν και τον οικοδεσπότη όταν φιλοξενούνται, ο πρωθυπουργός τους Λι Κετσιάνγκ τον υποδέχθηκε χωρίς γραβάτα.
Και κάνει χιούμορ ο δικός μας: «Είμαι ευτυχής που αν και δεν κατάφερα να εξάγω το ντύσιμο χωρίς γραβάτα στην Ευρώπη, το κατάφερα στην Κίνα».
Και επειδή το χιούμορ είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για τους πολιτικούς και τους διπλωμάτες, του τη βγαίνει ο Κινέζος: «Η Κίνα είναι εξαγωγική χώρα, αλλά αν τα προϊόντα είναι ποιοτικά δεν λέμε όχι και στις εισαγωγές».
Δηλαδή: Δεν μας ενοχλεί που ήρθες χωρίς γραβάτα και θεωρείς ότι μας κατάφερες. Αρκεί να έχεις ποιότητα και εμείς δεν λέμε όχι στη στάση σου.
Μόλις την προηγουμένη, η κυβέρνηση (χωρίς γραβάτες) είχε προσπαθήσει στη Βουλή να αλλάξει τα συμφωνηθέντα με τους Κινέζους, για την COSCO.