Ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος και πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ μιλάει για τη θωράκιση της Αττικής απέναντι στα φυσικά φαινόμενα, το πλάνο διαχείρισης απορριμμάτων, αλλά και το ενδιαφέρον του για τα κοινά του Δήμου Αμαρουσίου.
H κακοκαιρία «Μπάλλος» προκάλεσε πολλά προβλήματα στο λεκανοπέδιο της Αττικής, το οποίο ακόμη προσπαθεί να συνέλθει από τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού. Την ίδια στιγμή, η διαχείριση των απορριμμάτων εξακολουθεί να αποτελεί εστία πολιτικής αντιπαράθεσης σε επίπεδο Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η ΑΜΑΡΥΣΙΑ συζήτησε με τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας και Περιβαλλοντος και πρόεδρου του Ενιαίου Διαβαθμικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) Βασίλη Κόκκαλη, έχοντας, ωστόσο, ένα ακόμη ιδιαίτερο έναυσμα: Τις φήμες που τον θέλουν να ενδιαφέρεται για τα κοινά του Αμαρουσίου, από τον οποίο ξεκίνησε την αυτοδιοικητική του πορεία, ακόμη και για τον δημαρχιακό θώκο.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΕΘΑΝΗΣ
Κύριε Κόκκαλη, ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης έχει αναδείξει την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής ως ύψιστη προτεραιότητα, ειδικά στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από τις πυρκαγιές, αλλά και γενικότερα. Δυστυχώς, όσα ζήσαμε στην κακοκαιρία «Μπάλλος», την πρώτη μεγάλη του φθινοπώρου, απέδειξαν ότι τα προβλήματα παραμένουν. Τελικά πόσο «οχυρωμένη» είναι αυτή τη στιγμή η Αττική και τι πρέπει να γίνει επιτέλους, ώστε να μην κλείνει η κοινωνία σε κάθε έντονη βροχόπτωση;
H Αττική έχει τεράστια ανάγκη από νέα αντιπλημμυρικά έργα. Όλοι οι επιστήμονες συνηγορούν στο ότι η κλιματική κρίση θα προκαλέσει στο μέλλον ακόμη πιο έντονα πλημμυρικά φαινόμενα και καταστροφές. Τα αντιπλημμυρικά έργα που έχουν ήδη εκτελεστεί ή πρόκειται στο επόμενο διάστημα να ολοκληρωθούν, έχουν σχεδιαστεί με βάση τα δεδομένα που ίσχυαν το 2000. Τα δεδομένα αυτά αλλάζουν, αφού δεν έχουν ληφθεί υπόψη ούτε η κλιματική αλλαγή, αλλά ούτε και η αποψίλωση των δασών της Αττικής, ιδίως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ετών. Μια πρώτη γεύση των νέων συνθηκών που ισχύουν πήραμε με την εικόνα του Κηφισού, που βρέθηκε στο όριο της υπερχείλισης. Η εικόνα αυτή θα πρέπει να μας κινητοποιήσει. Χρειάζονται επειγόντως νέες μελέτες, νέα έργα, περισσότερα χρήματα για την αντιπλημμυρική θωράκιση της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας.
Βρισκόμαστε πλέον, σχεδόν δυο μήνες αργότερα από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική. Είστε ένας από εκείνους που βρέθηκαν σε όλα τα μέτωπα στη «μπροστινή» γραμμή, ωστόσο η καταστροφή ήταν τεράστια. Κάνοντας, πλέον, μια ψύχραιμη αποτίμηση όσων συνέβησαν το περασμένο καλοκαίρι, τι πήγε λάθος;
Δυστυχώς για μια ακόμη φορά, αποδείχθηκε ότι η χώρα δεν ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει ακραίες καταστάσεις. Υπάρχουν βέβαια πολλά πράγματα που πρέπει να αλλάξουν. Σίγουρα πρέπει να αλλάξει και το επιχειρησιακό μοντέλο αντιμετώπισης των πυρκαγιών· είναι άλλο πράγμα η πυρόσβεση ενός αστικού ιστού κι άλλο η δασοπυρόσβεση. Χρειάζεται να επενδύσουμε στην πρόληψη και στην εκπαίδευση του προσωπικού, να εμπιστευτούμε την Αυτοδιοίκηση και να αντιληφθούμε ότι το ζήτημα της προστασίας του δασικού πλούτου της χώρας είναι ένα ζήτημα που δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης.
Από την άλλη, παρά το γεγονός ότι η Περιφέρεια δεν έχει άμεση εμπλοκή με την πυρόσβεση, παρείχε υλικοτεχνική στήριξη στις πυροσβεστικές δυνάμεις. Ποια είναι τα θετικά σημεία αυτής της εμπειρίας για τον μηχανισμό της και ποια λάθη πρέπει να διορθωθούν από μέρους σας;
Αξιοποιώντας την εμπειρία που αποκτήθηκε, θεωρούμε ότι στην Πολιτική Προστασία, αποτελεί προϋπόθεση για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της το μοντέλο της Περιφερειακής Διαχείρισης, αφού κάθε περιοχή έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες που τις γνωρίζει καλύτερα το εκάστοτε τοπικό κέντρο. Κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση η εξαγγελία από την Κυβέρνηση, όσον αφορά τη λειτουργία 13 Περιφερειακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας, αλλά και η απόφαση να περάσει η ευθύνη των Δασαρχείων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Καθοριστικής σημασίας είναι η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, για την υπογειοποίηση του δικτύου ηλεκτροδότησης από τον ΑΔΜΗΕ. Θεωρούμε αναγκαίο να δώσουμε βάρος στον τομέα της πρόληψης, αφού κοστίζει ελάχιστα σε σχέση με το κόστος αποκατάστασης των ζημιών που προκαλούνται. Η ανάληψη πρωτοβουλιών για την αύξηση του αριθμού των εθελοντών αλλά και η εκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την αναβάθμιση των ικανοτήτων τους, αποτελεί ζήτημα προτεραιότητας. Επίσης, η έγκαιρη και όχι η εκ των υστέρων διάθεση πόρων προς τους ΟΤΑ, προκειμένου να υλοποιούν τις απαραίτητες δράσεις ( π.χ. καθαρισμούς), θα συμβάλλει στην καλύτερη πρόληψη σε σχέση την εκδήλωση καταστροφικών φαινομένων. Σημαντικότερο όμως όλων των παραπάνω, είναι να αντιληφθούμε επιτέλους ότι δεν μπορούμε να χτίσουμε ένα νέο σύστημα Πολιτικής Προστασίας, βασιζόμενοι σε συνταγές που απέτυχαν. Τώρα είναι η ώρα της περιφερειακής διαχείρισης, το μοντέλο που εμπιστεύονται όλες οι ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές κι όχι μόνον χώρες.
Πρόσφατα στο πρόσωπο του περιφερειάρχη απονεμήθηκε το 1ο βραβείο στα Green Awards για το Πρόγραμμα Ανακύκλωσης με διαλογή στην Πηγή. Είστε ο πρόεδρος του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής, ως εκ τούτου θα θέλαμε να μας δώσετε μια εικόνα για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Έχει επεκταθεί στον βαθμό που θα επιθυμούσατε;
Η ανακύκλωση βρέθηκε από την αρχή στο κέντρο των προτεραιοτήτων της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ και με γνώμονα την επίτευξη των στόχων της Αττικής μέσα από δράσεις Διαλογής στην Πηγή, έχουμε προχωρήσει στη δημοπράτηση:
-Της προμήθειας 80 απορριμματοφόρων για τη διαλογή στην πηγή βιοαποβλήτων 60 Κινητών «Πράσινων Σημείων» για την ανάπτυξη προγραμμάτων διαλογής στην πηγή βιοαποβλήτων και λοιπών ανακυκλώσιμων αποβλήτων. Τα απορριμματοφόρα έχουν ήδη διατεθεί από τον ΕΔΣΝΑ στους δήμους της Αττικής οι οποίοι τα έχουν αναπτύξει και κάνουν χρήση.
-Της προμήθειας 10.000 περίπου κάδων διαφόρων μεγεθών για την ανάπτυξη προγραμμάτων διαλογής στην πηγή βιοαποβλήτων και έντυπου χαρτιού.
-Της προμήθειας 120 απορριμματοφόρων μέσω χρηματοδοτικής μίσθωσης για την περαιτέρω ανάπτυξη προγραμμάτων διαλογής στην πηγή βιοαποβλήτων.
-Της προμήθειας επιπλέον 19.000 καφέ κάδων.
-Της προμήθειας εξοπλισμού για την οργάνωση και ανάπτυξη προγραμμάτων διαλογής στην πηγή βιοαποβλήτων και λοιπών ανακυκλώσιμων υλικών. Ο υπό προμήθεια εξοπλισμός περιλαμβάνει επιφανειακές γωνιές ανακύκλωσης για 6, 8, 10 ρεύματα αποβλήτων, υπόγειες γωνιές ανακύκλωσης ρευμάτων αποβλήτων, Πολυκέντρα Ανακύκλωσης, Κιόσκια Ανακύκλωσης, Έξυπνες Νησίδες διακριτής συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών και βιοαποβλήτων.
-Για την ευαισθητοποίηση, εκπαίδευση και ενημέρωση των πολιτών στα ζητήματα διαλογής στην πηγή αποβλήτων ο ΕΔΣΝΑ θα υλοποιήσει πρόγραμμα με αντικείμενο τις «Ενέργειες Προβολής και Επικοινωνίας των Δράσεων και Πολιτικών Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.
Με τις παραπάνω ενέργειες του ΕΔΣΝΑ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, οι δήμοι αποκτούν δωρεάν τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό που εκ των πραγμάτων τους είναι απαραίτητος, για να προχωρήσουν στην υλοποίηση προγραμμάτων ανακύκλωσης και εκτροπής σημαντικών ποσοτήτων από την ταφή.
Στον απόηχο της πρόσφατης έντονης αντιπαράθεσης που είχατε με τον δήμαρχο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης Γ. Κωνσταντέλλο, θα ήθελα να σας ρωτήσω σε τι επίπεδο βρίσκεται η συνεργασία του ΕΔΣΝΑ με τους Δήμους της Αττικής στο επίπεδο της διαχείρισης των απορριμμάτων; Ποια είναι τα ανοιχτά θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν και σε ποιο στάδιο βρίσκεται το ευρύ πρόγραμμα διαχείρισης βιοαποβλήτων, το οποίο ο Γ. Πατούλης έχει χαρακτηρίσει ως «το μεγαλύτερο στην Ευρώπη»;
Συνεργαζόμαστε στενά με όλους τους Δήμους, ώστε να υλοποιηθεί ο νέος, ρεαλιστικός κι εφαρμόσιμος, περιφερειακός σχεδιασμός για την Αττική.
Η συνεργασία αυτή είναι δύσκολη, κάθε Δήμος έχει ιδιαίτερες ανάγκες, όμως μας συνδέει το κοινό μας μέλλον.
Ο σχεδιασμός μας προβλέπει:
-Υποδομές για την επισκευή και επαναχρησιμοποίηση υλικών ως μέτρο πρόληψης της παραγωγής αποβλήτων, βελτίωσης της καταναλωτικής συμπεριφοράς και ενίσχυσης των ευπαθών – ευάλωτων ομάδων.
-Υποδομές για ανάπτυξη δικτύων για Διαλογή στην Πηγή, βιοαποβλήτων και διακριτών ρευμάτων ανακυκλώσιμων υλικών, η ποσότητα των οποίων αφορά σε 60% της συνολικής ποσότητας ΑΣΑ.
-Υποδομές για την κυκλική διαχείριση των βιοαποβλήτων. Προβλέπονται 10 αποκεντρωμένα πάρκα κυκλικής διαχείρισης και 4 κεντρικά πάρκα σε όλη την Περιφέρεια Αττικής, στα οποία οδηγούνται τα προδιαλεγμένα βιοαπόβλητα, η ποσότητα των οποίων αντιστοιχεί στο 20% της συνολικής ποσότητας ΑΣΑ.
-Για τη διαχείριση του 40% των υπολειμματικών σύμμεικτων προβλέπονται 5 Πάρκα Κυκλικής Οικονομίας, τα οποία έχουν ως στόχο να ενσωματώσουν πρότυπες εγκαταστάσεις κυκλικής & συμβιωτικής διαχείρισης αποβλήτων, ανοικτές σε πολίτες, εκπαιδευτικά ιδρύματα και παραγωγικούς φορείς. Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού σας ανέφερα παραπάνω ποια προμήθεια εξοπλισμού έχει προχωρήσει για την υλοποίηση του χωριστού ρεύματος συλλογής βιοαποβλήτων και τι προγραμματίζεται για το μέλλον.
«Το Μαρούσι θα βρίσκεται πάντα στην καρδιά και στις προτεραιότητές μου»
Προέρχεστε από μια πορεία ετών ως δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος στο Μαρούσι. Πρόσφατα ο πρώην δήμαρχος Γιώργος Πατούλης, μαζί με τον νυν δήμαρχο Θεόδωρο Αμπατζόγλου, επιθεώρησε και δήλωσε ικανοποιημένος από τα έργα υποδομών που είτε είχαν δρομολογηθεί είτε είχαν ξεκινήσει επί της δικής του δημαρχικής θητείας. Ποια είναι η αποτίμησή σας για τη διοίκηση Πατούλη στο Μαρούσι; Θεωρείτε ότι μπόρεσε να ολοκληρώσει το έργο της βάσει των εκλογικών της προγραμμάτων ή θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα πράγματα για την πόλη;
Το έργο της διοίκησης Πατούλη είναι πολύ μεγάλο. Δεν είναι τυχαίο που οι πολίτες του Δήμου Αμαρουσίου τον εξέλεξαν τρεις συνεχείς φορές, με τεράστια ποσοστά, δήμαρχο. Η υπερκομματική αποδοχή του είναι αδιαμφισβήτητη. Θεωρώ τον εαυτό μου ευλογημένο που ήμουν μέρος της πολύ ισχυρής και πετυχημένης δημοτικής ομάδας, που άφησε προίκα στην πόλη ένα τόσο σημαντικό έργο, σε υποδομές και πρότυπες δομές, που κάλυπτε τις ανάγκες κάθε συμπολίτη μας. Το έργο αυτό συνεχίζει ο σημερινός Δήμαρχος Θόδωρος Αμπατζόγλου, προσθέτοντας κι αναδεικνύοντας φυσικά και το δικό του στίγμα και προτεραιότητες. Αξιολογώντας το έργο της διοίκησης Πατούλη, θα έλεγα ότι είναι πολύ μεγάλο, γιατί έγινε κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, με έναν Δήμο στα όρια της χρεοκοπίας. Από την άλλη, όλα αυτά τα χρόνια δουλέψαμε επιδιώκοντας να πετύχουμε αυτό που φαινόταν στην αρχή ακατόρθωτο. Με το σκεπτικό αυτό, τολμώ να πω ότι θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει ακόμη περισσότερα.
Πώς κρίνετε το έργο της δημοτικής Αρχής του Θεόδωρου Αμπατζόγλου μέχρι σήμερα και ποια είναι η εικόνα που αυτή τη στιγμή έχετε για την πόλη; Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα που θα αντιμετωπίζατε;
Ο φίλος μου δήμαρχος Αμαρουσίου Θόδωρος Αμπατζόγλου, σε αντίθεση με τη διοίκηση Πατούλη, στην οποία είχα την τιμή να συμμετέχω ως αντιδήμαρχος, παρέλαβε έναν Δήμο νοικοκυρεμένο οικονομικά, με πρότυπες και ισχυρές κοινωνικές δομές, με νέο και σύγχρονο εξοπλισμό της Υπηρεσίας Καθαριότητας, με πολλά έργα είτε ολοκληρωμένα είτε σε εξέλιξη, τα οποία σταδιακά ολοκληρώνονται στη διάρκεια της δικής του θητείας. Παρέλαβε μια πόλη σύγχρονη κι ανθρώπινη και καλείται ο ίδιος με τους συνεργάτες του να την πάει ακόμη πιο ψηλά. Θεωρώ ότι είναι πρόωρο να αξιολογήσω έναν φίλο που βρίσκεται στο μέσο της θητείας του και μάλιστα μιας θητείας, που συνέπεσε χρονικά με την μεγαλύτερη πανδημία που γνώρισε ο πλανήτης. Σε περίοδο πανδημίας, το βάρος πέφτει στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κι όχι στην παραγωγή έργου. Τώρα που σταδιακά επιστρέφουμε στην κανονικότητα, θα έχει τις δυνατότητες να αναδείξει το όραμα και τις προτεραιότητές του και να προχωρήσει σε έργα ουσίας, που θα έχουν τη δική του προσωπική σφραγίδα.
Το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούν κάποιες φήμες που σας συνδέουν με τις ερχόμενες δημοτικές εκλογές στο Μαρούσι και μάλιστα ως υποψήφιος δήμαρχος. Τις επιβεβαιώνετε; Και αν όντως υπάρχει μια τέτοια πολιτική πρόθεση από μέρους σας, ποιο είναι το σκεπτικό της;
Είναι αλήθεια ότι το Μαρούσι είναι πάντα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μου. Είναι η πόλη που γεννήθηκα, μεγάλωσα, δημιούργησα την οικογένειά μου. Στο Μαρούσι δραστηριοποιήθηκα πολιτικά και είχα την ευκαιρία, συμμετέχοντας σε θέσεις ευθύνης του Δήμου ως μέλος της διοίκησης Πατούλη, να προσθέσω κι εγώ το δικό μου λιθαράκι σε όσα θετικά έγιναν στην πόλη μου τα προηγούμενα χρόνια. Οι πολίτες του Αμαρουσίου με τίμησαν επανειλημμένα, εκλέγοντάς με πρώτο σε ψήφους δημοτικό σύμβουλο. Στο Μαρούσι λοιπόν και τους συμπολίτες μου χρωστάω, κι αυτό το χρέος το ξεπληρώνω κάθε μέρα, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα που μου προσφέρει, η όποια θέση ευθύνης κατέχω. Σήμερα είναι του αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Περιβάλλοντος και προέδρου του ΕΔΣΝΑ, στο πλευρό του περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη. Το τι θα συμβεί σε δύο χρόνια, δεν μπορώ να σας το προδικάσω από τώρα. Σίγουρα όμως ο Δήμος Αμαρουσίου και η πόλη μου, θα βρίσκονται πάντα στην καρδιά μου και πιο ψηλά στις προτεραιότητές μου.