Σε ειδική τελετή εκπρόσωποι της Ελληνικής και Γερμανικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης υπέγραψαν το κείμενο της κοινής διακήρυξης της 8ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Χερσόνησο της Κρήτης. Η Κοινή Διακήρυξη υπεγράφη παρουσία του νέου επιτετραμμένου της Καγκελαρίου Μέρκελ και Κοινοβουλευτικού Υφυπουργού, Νόρμπερτ Μπάρτλε, του Πρόεδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη, του Roger Kehle Αντιπροέδρου της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Γερμανίας του Ομόσπονδου κρατιδίου της Βάδης –Βυτεμβέργης, του Gerhard Bauer Έπαρχου της Ένωσης Περιφερειών της Γερμανίας και του εκπροσώπου της ΕΝΠΕ στην Ελληνογερμανική Συνέλευση, Πέτρου Τατούλη. Οι κεντρικοί στόχοι οι οποίοι έχουν τεθεί μέσω της διακήρυξης αφορούν στους τομείς Τουρισμού, Ενέργειας Περιβάλλοντος και διαχείρισης υδάτινων πόρων, Διαχείρισης Αποβλήτων, Γεωργία, Νεολαία και κοινωνικά ζητήματα, Διοίκηση σε δημοτικό και περιφερειακό επίπεδο, Πολιτισμού και Τοπικής Οικονομίας.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην αναγκαιότητα η «Ευρώπη να αποκτήσει σε όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης μια δυνατή βάση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να στρέψει την προσοχή της και πάλι σε ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της: τους δήμους της, τις Επαρχίες και τις Περιφέρειες της. Η ενδυνάμωση και ανάπτυξη τους αποτελεί αποφασιστικό στοιχείο για τη συνοχή της Ευρώπης». Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στη διακήρυξη «οι βασικές αρχές της ιεράρχησης (επικουρικότητας) και της αναλογικότητας πρέπει να μετουσιωθούν σε πολιτικές στην πράξη. Ότι μπορεί να ρυθμιστεί σε Τοπικό –Περιφερειακό ή σε επίπεδο κρατών μελών, θα πρέπει να ρυθμίζεται εκεί».
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κατά τη διάρκεια της υπογραφής του σχετικού κειμένου υπογράμμισε : «η Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση Πρώτου Βαθμού εργάζεται συστηματικά για την επίλυση των πρακτικών αναγκών των τοπικών μας κοινωνιών μας. Με συγκεκριμένες ενέργειες και πράξεις βάζουμε τις βάσεις για να υλοποιηθούν οι στόχοι της 8ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης». Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι στη Χερσόνησο της Κρήτης μπήκαν οι ουσιαστικές βάσεις, προκειμένου στην 9η διάσκεψη που θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο του 2019 στη Γερμανία και συγκεκριμένα στο δήμο του Erding να υπάρξουν σημαντικά αποτελέσματα.
Παίρνοντας το λόγο ο Γερμανός Επιτετραμένος κ. Νόρμπερτ Μπάρτλε, ευχαρίστησε προσωπικά τον Γ. Πατούλη επισημαίνοντας ότι «οι σημαντικοί στόχοι» υλοποιούνται από «σημαντικούς άνδρες όπως είναι ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ». Σύμφωνα με τον Γερμανό αξιωματούχο, Ελλάδα και Γερμανία συνεργάζονται στενά τόσο σε κυβερνητικό, όσο και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο. Να σημειωθεί ότι η διάσκεψη ολοκληρώθηκε χθες Σάββατο. Για πρώτη φορά κατά τη λήξη των εργασιών υπεγράφη και κοινή διακήρυξη σε επίπεδο εκπροσώπων των δύο Κυβερνήσεων. Τη διακήρυξή υπέγραψαν ο Εντεταλμένος της Καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ για την Ελληνογερμανική Συνέλευση Νόρματ Μπάρτλε και ο Βασίλης Τσολακίδης εκ μέρους της περιφερειάρχου Αττικής Ρ. Δούρου η οποία έχει οριστεί από τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα ως εντεταλμένη για την Ελληνογερμανική Συνέλευση.
Προσφυγικό, αγορά εργασίας, επαγγελματική κατάρτιση και ενέργεια
Η αναγκαιότητα υλοποίησης πρωτοβουλιών για την κοινωνική ένταξη των προσφύγων, οι ευκαιρίες στην αγορά εργασίας, η επαγγελματική κατάρτιση και η ενεργειακή στροφή των Δήμων βρέθηκαν στο επίκεντρο των εργασιών της 8ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης που ολοκληρώνει σήμερα τις εργασίες της στη Χερσόνησο της Κρήτης. Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η ανταλλαγή θέσεων προτάσεων και καλών πρακτικών θα μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην προσπάθεια για την ανάκαμψη της Εθνικής Οικονομίας και την παραμονή των νέων στη χώρα μας. Επιπλέον τόνισε ότι η προσπάθεια αυτή μπορεί να γίνει με ταχύτερους ρυθμούς αν αξιοποιηθεί η εμπειρία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των υπολοίπων χωρών μελών της Ε.Ε.
Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Η Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Εθνική Ανάπτυξη. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρξει ένας εθνικός σχεδιασμός στον οποίο θα προβλέπεται η Αυτοδιοίκηση να έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες και ρόλο σε τομείς όπως η απασχόληση και η κατάρτιση. Αξιοποιώντας εμπειρίες της Ευρωπαϊκής Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορούμε να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις να παραμείνουν οι νέοι μας στην Ελλάδα.
Αντίστοιχα η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες για την στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Επιπλέον αναφερόμενος στο προσφυγικό σημείωσε ότι χρειάζεται εθνικός και ευρωπαϊκός σχεδιασμός προκειμένου να επιτευχθεί η ομαλή κοινωνική ένταξη των προσφύγων στη χώρα μας και στις χώρες της Ε.Ε.».
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε σχετικά με «Πώς μπορεί η νεολαία να αποκτήσει ευκαιρίες στην αγορά εργασίας», εκπρόσωποι των γερμανικών δήμων παρουσίασαν σχετικά παραδείγματα και πρακτικές οι οποίες μπορούν να προσαρμοστούν και στα ελληνικά δεδομένα. Η διασύνδεση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με την αγορά εργασίας, η προώθηση εναλλακτικών μοντέλων απασχόλησης, η διαμεσολάβηση για πρακτικές ασκήσεις και η ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων, αποτελούν τομείς στους οποίους μπορεί η Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση να αναπτύξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Προς την κατεύθυνση αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί η εμπειρία της Γερμανικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το στοίχημα που θα πρέπει να κερδίσει η Ελλάδα με τη βοήθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι η παραμονή των νέων στην χώρα. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα πρέπει να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες και προοπτικές.
Στο πρόγραμμα της Συνδιάσκεψης είχε προβλεφθεί επίσκεψη στο Επιμελητήριο Ηρακλείου στο οποίο και παρουσιάστηκε το Πρόγραμμα «Δίκτυο Κρητικά Χέρια». Στο πλαίσιο της συζήτησης του θέματος των προσφύγων, της μετανάστευσης και της κοινωνική ένταξης επισημάνθηκε ότι οι Ελληνικοί Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις στο ζήτημα της κοινωνικής ένταξης προσφύγων. Οι αφίξεις προσφύγων, που είχαν μειωθεί έντονα το 2017, αυξάνονται και πάλι δραματικά σήμερα. Όπως αναγνωρίστηκε από τους συμμετέχοντες η τοπική αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζει το δύσκολο έργο της εκπόνησης λειτουργικών προσεγγίσεων στο ζήτημα της κοινωνικής ένταξης και της παροχής μίας προοπτικής διαμονής στους πρόσφυγες. Οι εκπρόσωποι των γερμανικών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεσμευθήκαν να μεταφέρουν στους Έλληνες συναδέλφους τους, παραδείγματα υλοποίησης προγραμμάτων και εμπειρίες που θα συμβάλλουν στην πρακτική εφαρμογή λύσεων.
Ενεργειακή στροφή των Δήμων για βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη
Την ώρα που οι γερμανικοί οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης δημιουργούν περίπου 9 δισ. ευρώ προστιθέμενης αξίας ανά έτος από τον οικονομικό κύκλο που σχετίζεται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην Ελλάδα οι σχετικές διαδικασίες βρίσκονται σε αρχικό και μόνο στάδιο. Για να μπορέσει να επιτευχθεί ο στόχος της ενεργειακής στροφής και των Ελληνικών δήμων θα χρειαστεί να υλοποιηθεί η αποκεντρωμένη ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Όπως επισημάνθηκε στη συνδιάσκεψη η νέα νομοθεσία επιτρέπει στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης την ίδρυση ενεργειακών κοινοτήτων και τη συμμετοχή σε υφιστάμενες ενεργειακές κοινότητες.
Συνεργασία και στον Τουρισμό Υγείας
Ο Τουρισμός Υγείας της Ελλάδας και οι προοπτικές ανάπτυξης του με την συνδρομή και υποστήριξη της τεχνογνωσίας και των δομών Αυτοδιοίκησης της Γερμανίας και της χώρας μας βρέθηκε στο επίκεντρο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσηςπου κλείνει σήμερα τις εργασίες της στην Χερσόνησο Κρήτης. Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης με τον Υπουργό της Γερμανίας εντεταλμένο της Καγκελαρίου Αγγέλας Μέρκελ για την Ελληνογερμανική Συνεργασία κ.Norbert Barthle και τον Αντιπρόεδρο της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Γερμανίας και Πρόεδρο της Ένωσης Δήμων Βάδης-Βυρτεμβέργης κ. Roger Kehle συμφώνησαν για την συνεργασία των δύο χωρών για την προώθηση του Τουρισμού Υγείας της Ελλάδας υπό την αιγίδα της Ελληνοηγερμανικής Συνέλευσης, η οποία με την υποστήριξη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδαςυλοποιεί την Περιφερειακή συνεργασία της αυτοδιοίκησης Ελλάδας- Γερμανίας υπό την προοπτική της Ενωμένης Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης.
Η συνεργασία των δυο χωρών για τον Τουρισμό Υγείας ενεργοποιείται με την δημιουργία Επιτροπής Εργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας με την συμμετοχή της αυτοδιοικητικής και επιστημονικής κοινότητας, που θα υλοποιεί την διεξαγωγή ετήσιων συνεδρίων και επιστημονικών φόρουμ για τον Τουρισμό Υγείας. Μεταξύ των στόχων που ετέθησαν είναι η περαιτέρωσυνεργασία των δύο χωρών στον Ιατρικό, Ευεξιακό και Ιαματικό Τουρισμό και το άνοιγμα σε τρίτες χώρες, με την ανταλλαγή ΤουριστώνΥγείας και την οριζόντια συνεργασία Ιατρικών ειδικοτήτων, ασφαλιστικών ταμείων και επενδυτικών παραγόντων.
Η γερμανική τουριστική αγορά με την αυξανόμενη προσέλευσή ταξιδιωτών στην Ελλάδα, που φέτος αγγίζουν τα τέσσερα εκατομμύρια, έχει να αποκομίσει πολλαπλά οφέλη από την ανάπτυξητου Ελληνικού Τουρισμού Υγείας. Από κοινού προσβλέπουμε στην αξιοποίηση των ευκαιριών που η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα προσφέρει προς την κατεύθυνση αυτή», τόνισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης στην ομιλία του σε στρογγυλή τράπεζα, η οποία πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή ειδικών από τον Ιατρικό κόσμο στα πλαίσια της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, με μεγάλη ανταπόκριση από τους γερμανούς συνέδρους.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργεί σήμερα δεδομένα υπέρ της τουριστικής ανάπτυξης με την κατάργηση γραφειοκρατικών δυσκολιών, τη γεφύρωση των διοικητικών διαφορών στα κράτη – μέλη της ΕΕ και την υλοποίηση της πολιτικής επιδοτήσεων και χρηματοδότησης, «συγκυρία εξαιρετικά ευνοϊκήπου μας καλεί στην από κοινού κινητοποίησή μας». Στη συνέχεια ο κύριος Πατούλης πρόσθεσεότι η Ελλάδα διαθέτει τα πλεονεκτήματα που ανταποκρίνονται στις νέες διεθνείς ανάγκες και τάσεις του Τουρισμού Υγείας και Ευεξίας.
«Πολλά ακόμα ζητήματα που αναδεικνύονται στον τομέα Τουρισμού Υγείας ζητούν την δημιουργική συνεργασία των Αυτοδιοικήσεων των δυο χώρων» επισήμανε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, «όπως είναι οι προοπτικές από την ανάπτυξη και αξιοποίηση των ιαματικών πηγών και των Λουτροπόλεων Ελλάδας και Γερμανίας με τον συνδυασμό θεραπειών, τη διεξαγωγή εκπαιδευτικών προγραμμάτων, και την ανακατεύθυνση τουριστών Υγείας, που αναζητούν εναλλακτικές wellnessθεραπείες σε περισσότερες από έναν ταξιδιωτικό προορισμό».
«Ο Ιατρικός και ο Ιαματικός Τουρισμός είναι ίσως το πιο δυναμικό τμήμα της τουριστικής δραστηριότητας που μπορεί ν’ αναπτυχθεί μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας Οι υποδομές, οι λειτουργίες και οι υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει η χώρα μας, με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτουμε, μπορούν να προσελκύσουν τουρισμό από τη παγκόσμια αγορά», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, της ΕΛΙΤΟΥΡ, του ΙΣΑ και του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας κ. Γιώργος Πατούλης
Στην Στρογγυλή Τράπεζα που διεξήχθη με ιδιαίτερη επιτυχία στα πλαίσια της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας κύριος Κωνσταντίνος Πάντος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής κύριος Κωνσταντίνος Κουσκούκη, ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας και της ΕΛΙΤΟΥΡ κ. Πέτρος Μαμαλάκης, ο διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Βόννης, ειδικός της εξωσωματικής, κύριος Γιάννης Ζερβομανωλάκηςκαι η διατροφολόγος κυρία Δέσποινα Κομνηνού, που παρουσίασε την νέα μορφή Τουρισμού Υγείας, τον Ιατροδιατροφικό Τουρισμό.
Αποκομιδή των απορριμμάτων
Το θέμα της μετάβασης από την αποκομιδή των απορριμμάτων στη διαχείριση πόρων συζητήθηκε στην 8η Ελληνογερμανική Συνέλευση, που πραγματοποιείται στη Χερσόνησο της Κρήτης. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων και της ανταλλαγής εμπειριών μεταξύ των συμμετεχόντων προέκυψε το συμπέρασμα ότι η Ελλάδα, με εξαίρεση μεμονωμένα παραδείγματα, βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη σε σχέση με την ορθή διαχείρισή των απορριμμάτων. Για το λόγο αυτό θεωρήθηκε ότι «μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ελληνικοί οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι η βιώσιμη αποκομιδή απορριμμάτων». Όπως επισημάνθηκε σήμερα, περίπου το 80 % των αποβλήτων καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής. Το ποσοστό στην περίπτωση της Αττικής, φθάνει στο 90%, με συνέπεια να ανακυκλώνεται περίπου το 10 % των απορριμμάτων. Έλληνες και Γερμανοί ειδήμονες στο θέμα των αποβλήτων αναφέρθηκαν στην προοπτική της αντιμετώπισης των απορριμμάτων ως «πολύτιμων επαναχρησιμοποιήσιμων πόρων». Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος χρειάζεται να υλοποιηθεί ένα σύστημα κυκλικής οικονομίας μέσω του οποίου θα υπάρξει αποτελεσματική διαχείριση των αποβλήτων με αποδοτική χρήση πόρων και δραστική μείωση του τελικού προϊόντος που θα φθάσει για Υγειονομική Ταφή.
Παρέμβαση Γ. Πατούλη
Σε παρέμβαση του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης σημείωσε ότι απαιτούνται άμεσες ενέργειες και νομοθετικές πρωτοβουλίες για να σταματήσει η Ελλάδα να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη σε ότι αφορά στη διαχείρισή των απορριμμάτων. Την ίδια ώρα χαρακτήρισε ως «τραγική» την εικόνα στην μεγαλύτερη περιφέρεια της Ελλάδας την Αττική, καθώς το 90 % των αποβλήτων καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση η Αττική να γίνει Νάπολη. Δεν υπάρχει κανένα πλέον περιθώριο ανοχής στην εγκληματική αδιαφορία που έχει επιδείξει διαχρονικά η πολιτεία αλλά και οι Περιφέρειες, κυρίως στην Αττική, στο ζήτημα της ορθής διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στη χώρα μας, σημείωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης. Το γεγονός ότι φθάνει στο ΧΥΤΑ το 90% των απορριμμάτων έχει απρόβλεπτες συνέπειες, τόσο για το περιβάλλον, όσο και για το τελικό κόστος ταφής το οποίο καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες. «Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν πλέον να παίζει και να πειραματίζεται με την υγεία των πολιτών, οι οποίοι πληρώνουν ανταποδοτικά τέλη για να έχουν καθαρές πόλεις και όχι εστίες μόλυνσης οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την υγεία όλων μας και ιδιαίτερα των παιδιών μας».
Στο πλαίσιο της αναφοράς στην γερμανική και γενικότερα ευρωπαϊκή εμπειρία, από τη συζήτηση προέκυψε το συμπέρασμα ότι θα πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο της χώρα μας προκειμένου να μπορέσουν να αξιοποιηθούν τεχνολογίες «βιογενών υπολειμματικών υλών και θερμικής αξιοποίησης υπολειμματικών απορριμμάτων». Μάλιστα επισημάνθηκε ότι η μέθοδος αεριοποίησης των απορριμμάτων εφαρμόζεται επιτυχώς σε περισσότερες από 20 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης συζητήθηκαν επίσης θέματα που αφορούν στην ενεργειακή στροφή των Δήμων καθώς και στους τρόπους μέσω των οποίων μπορεί η νεολαία να αποκτήσει ευκαιρίες στην αγορά εργασίας. Το βραδινό πρόγραμμα περιλαμβάνει ανοικτή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα τον εναλλακτικό τουρισμό και τον τουρισμό υγείας. Στο θέμα αυτό αναμένεται να κάνει εισήγηση ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.