Αγώνα ταχύτητας ξεκινά η κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρώσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα το έργο της ευθυγράμμισης των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων, φέρνοντας αλλαγές στο «τοπίο» των τιμών αρκετών περιοχών. Ήδη, υπεγράφη από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα η απόφαση για τις αμοιβές των ανεξάρτητων εκτιμητών που θα εισηγηθούν στην ηγεσία του ΥΠΟΙΚ τις νέες τιμές ζώνης. Το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει το οικονομικό επιτελείο είναι να έχουν οριστικοποιηθεί έως το τέλος Μαρτίου οι νέες τιμές ζώνης προκειμένου να υπολογιστεί στη συνέχεια πώς επηρεάζουν τον ΕΝΦΙΑ και ποιες παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν στον φόρο προκειμένου να μειωθεί μεσοσταθμικά κατά 8% όπως έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση για το 2020.
Για την ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες, αναμένεται:
-η ένταξη στο αντικειμενικό σύστημα περίπου 3.500 περιοχών, μεταξύ των οποίων και στην Αττική. Από την ένταξη στο αντικειμενικό σύστημα αναμένεται σημαντική αύξηση της φορολογητέας αξίας των ακινήτων και κατά συνέπεια του ΕΝΦΙΑ και των υπόλοιπων φόρων ακινήτων
-η αύξηση των τιμών ζώνης σε περίπου 2.900 περιοχές κυρίως στα αστικά κέντρα και τους τουριστικούς οικισμούς, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας Capital.gr. Στην Αττική, για παράδειγμα, αναμένεται η αύξηση των τιμών ζώνης σε περιοχές της Βορειανατολικής Αττικής, όπως είναι το Χαλάνδρι και η Αγία Παρασκευή.
Το έργο των εκτιμητών περιλαμβάνει τη σύνταξη άρτιας και τεκμηριωμένης εισήγησης των τιμών εκκίνησης και αξιών οικοπέδων ανά Δήμο, Δημοτική Ενότητα, Κοινότητα και υποβολή της στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα εμφανίζονται όλες οι Περιφερειακές Ενότητες της επικράτειας, ανεξαρτήτως αν έχουν καθοριστεί σε αυτές ζώνες ή όχι. Για κάθε Περιφερειακή Ενότητα που επιλέγουν, υποβάλουν προαιρετικά δήλωση προτίμησης συγκεκριμένων Δήμων, Δημοτικών Ενοτήτων, Κοινοτήτων, εντός της επιλεχθείσας Περιφερειακής Ενότητας, η οποία δεν δεσμεύει τον Υπουργό Οικονομικών που αναθέτει το έργο στους εκτιμητές.
Ενοίκιο που κοστίζει όσο ένας μισθός στον Χολαργό
Σε αναντιστοιχία με τις οικονομικές δυνατότητες των νοικοκυριών, αλλά και τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς ακινήτων, βρίσκονται οι ζητούμενες τιμές ενοικίασης σε πληθώρα περιοχών της Αττικής, ιδίως στα βόρεια και ανατολικά προάστια. Οι αυξήσεις που έχουν καταγραφεί κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας κρίνονται υπερβολικές στην πλειονότητα των περιπτώσεων και έχουν οδηγήσει στον αποκλεισμό πολλών νέων νοικοκυριών από την εξασφάλιση ποιοτικών συνθηκών ζωής, μέσω της επιλογής κατοικιών μικρότερης επιφάνειας από την αναγκαία, ή της προτίμησης ακινήτων χαμηλότερων ποιοτικών προδιαγραφών, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή».
Ενδεικτική είναι, για παράδειγμα, μια σύγκριση με τις μισθολογικές απολαβές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Κατά το 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, οι μέσες μηνιαίες μεικτές αποδοχές διαμορφώθηκαν σε 921,53 ευρώ, καταγράφοντας πτώση της τάξεως του 0,3%. Την ίδια περίοδο, το μέσο ενοίκιο στον Χολαργό αυξήθηκε κατά 7%, ενώ ήδη φέτος εκτιμάται ότι η αγορά «τρέχει» με ετήσιο ρυθμό αύξησης της τάξεως του 10%. Κατά κανόνα, ένα ποιοτικό διαμέρισμα 100 τ.μ. σε περιοχές των ανατολικών και βόρειων προαστίων στοιχίζει σήμερα περίπου 650-850 ευρώ κατά μέσον όρο, δηλαδή σχεδόν όσο ένας μέσος μηνιαίος μισθός.
Η παραδοχή της μεγάλης ανόδου των ενοικίων, σε σχέση με τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας, γίνεται πλέον και από επαγγελματίες του κλάδου των ακινήτων, οι οποίοι αποδίδουν την εν λόγω εξέλιξη στη συσσώρευση πολλών ετών υποαπόδοσης των κατοικιών, που εξώθησαν πολλούς ιδιοκτήτες στην απότομη αύξηση των ζητούμενων ενοικίων, προκειμένου να περιορίσουν τις ζημίες των χρόνων της οικονομικής κρίσης, όταν όχι μόνο τα ενοίκια ήταν χαμηλότερα, αλλά επιπλέον τα ακίνητα είχαν υπερφορολογηθεί. Επιπλέον, πολλοί ιδιοκτήτες έχασαν πολλά ενοίκια, λόγω ασυνεπών μισθωτών και των πολλών μηνών που τα ακίνητά τους έμειναν κενά, ιδίως την περίοδο 2012-2015.