Μεγάλη συζήτηση αλλά και έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η μαζική εκχώρηση, μέσα στο καλοκαίρι, από την κυβέρνηση προς το Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων περίπου 10.000 ακινήτων, «αγνώστου ταυτότητας» μέχρι στιγμής, καθώς στο σχετικό ΦΕΚ η λίστα περιλαμβάνει μόνο τους κωδικούς τους.
Αποτέλεσμα ήταν να τεθούν «επί ποδός» οι κρατικοί φορείς, οι Δήμοι, αλλά και μεμονωμένοι πολίτες, οι οποίοι προσπαθούν να «σώσουν» τις περιουσίες τους από την περίφημη «αξιοποίηση», καθώς στη λίστα περιλαμβάνονται εκτός από δημόσιες εκτάσεις και κτήρια, ακόμη και ιδιωτικές περιουσίες. Παράλληλα, έχουν ήδη κατατεθεί σχετικές ερωτήσεις προς το υπουργείο Οικονομικών από κόμματα όπως το ΚΙΝΑΛ.
ΦΕΚ με 10.000 κωδικούς
Εκτός από τα 70.000 κρατικά φιλέτα που είχε ως τώρα η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, η κυβέρνηση της εκχώρησε -κατόπιν αιτήματος του Υπερταμείου όπου ανήκει πλέον η ΕΤΑΔ- άλλα 10.119 ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου, συνολικού εμβαδού γης 511.357.451 τ.μ. και δομημένης επιφάνειας 22.601 τ.μ.
Την απόφαση υπέγραψε την Τρίτη 19 Ιουνίου 2018 ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, δύο ημέρες πριν από τις αποφάσεις του Eurogroup και την «ανακοίνωση μετά… γραβάτας» του λέξη Τσίπρα στο Ζάππειο για την «έξοδο από τα μνημόνια». Πρόκειται για απόφαση μιας σελίδας στο ΦΕΚ Β 2320 της 19.06.2018, στην οποία δεν κατονομάζει ποια είναι τα ακίνητα που το Δημόσιο εκχωρεί στην ΕΤΑΔ και το Υπερταμείο.
Η απόφαση του κ. Τσακαλώτου παραπέμπει σε απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), το οποίο συνεδρίασε μία ημέρα πριν (στις 18 Ιουνίου), εγκρίνοντας τη λίστα με τα ακίνητα που ζητούσε για λογαριασμό της ΕΤΑΔ (με επιστολή του από 14 Ιουνίου) ο εντεταλμένος σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (ΕΕΣΥΠ όπως επισήμως αναφέρεται το Υπερταμείο).
Ούτε όμως και από την απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ ορίζεται ξεκάθαρα ποια είναι και πού βρίσκονται τα ακίνητα που εκχωρούνται. Η αδιευκρίνιστη λίστα καταλαμβάνει 84 σελίδες της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β 2317/19.6.2018), αλλά αναγράφει μόνο πίνακες με 10.119 δωδεκαψήφιους Κωδικούς Αριθμούς Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), χωρίς καμία διευκρίνιση ή άλλο στοιχείο αναγνώρισης. Δίχως αποκρυπτογράφηση δηλαδή είναι αδύνατον να γνωρίζει κάποιος ποια είναι και πού ακριβώς βρίσκονται τα ακίνητα που εκχωρούνται στο Υπερταμείο.
Ωστόσο, όσο περνούν οι ημέρες και διασταυρώνονται οι κωδικοί, οι αντιδράσεις ειδικά από Κτηματικές Υπηρεσίες του Δημοσίου γίνονται ακόμη πιο έντονες. Η λίστα αφορά κυρίως περιοχές και ακίνητα της Περιφέρειας που δεν τα είχαν έως τώρα αγγίξει οι ιδιωτικοποιήσεις ή άλλα σχέδια κεντρικής αξιοποίησης, με δημάρχους να εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους, όπως συνέβη πρόσφατα και στα Χανιά, ανησυχώντας μήπως χάσουν κοινόχρηστα ακίνητα ή εκτάσεις για τα οποία υπήρχαν έτοιμες μελέτες ή σχέδια. Για να σώσουν πλατείες και αλσύλλια, σπεύδουν σε υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία προκειμένου να διαφυλάξουν ιδιοκτησιακά δικαιώματα και τη χρήση των ακινήτων.
Τα… «φίδια» έχουν ζώσει ακόμη και ιδιώτες, ενώ στα ακίνητα που αλλάζουν χέρια περιλαμβάνονται και κτίρια εν λειτουργία, όπως το Δικαστικό Μέγαρο Κοζάνης ή το Διοικητήριο όπου εδρεύει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, χωρίς κανείς να έχει προετοιμάσει τους άμεσα ενδιαφερόμενους για τις αλλαγές. Σύμφωνα με την πρώτη «αποκωδικοποίηση» της λίστας των ακινήτων που εκχωρούνται στο Υπερταμείο, προκύπτει ότι τα 10.119 βρίσκονται διασκορπισμένα σε 48 νομούς της χώρας (περιφερειακές ενότητες) και τα 6.000 εξ αυτών αφορούν σε Δήμους της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.
Βάσει σχεδίου…
Ολα αυτά γίνονται μετά την επέκταση της δανειακής σύμβασης με τους Ευρωπαίους πιστωτές, την οποία ψήφισε τον Ιούνιο φέτος η Βουλή μαζί με τα προαπαιτούμενα (άρθρο 109 στο νομοσχέδιο) και ορίζει ότι το Υπερταμείο «δεσμεύεται στον ESM ότι κάθε φορά που το δικαιούχο κράτος-μέλος δεν καταβάλλει ποσό οφειλόμενο βάσει ή με βάση τη Σύμβαση, η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας μετά από αίτημα θα φέρει την ευθύνη καταβολής αυτού του ποσού σαν να ήταν ο κύριος οφειλέτης, εφόσον τα συνολικά καταβλητέα ποσά δεν υπερβαίνουν συνολικά τα 25 δισ. ευρώ». Δηλαδή τα ακίνητα αποτελούν περιουσία του Υπερταμείου για να εξασφαλιστεί η αποπληρωμή των δανείων για τα υπόλοιπα 99 χρόνια, μετά και τη λήξη του τρίτου μνημονίου.
Το σχέδιο εκχώρησης των ακινήτων στο Υπερταμείο έχει περάσει 4 φάσεις:
-Το καλοκαίρι του 2015 (τρίτο μνημόνιο) προβλέφθηκε η δημιουργία του Υπερταμείου ιδιωτικοποιήσεων.
-Τον Μάιο του 2016 συστήθηκε το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ) που απορρόφησε ΕΤΑΔ και ΤΑΙΠΕΔ, τα οποία προϋπήρχαν.
-Τον Μάιο του 2017 ορίστηκε επιτροπή για να επιλέξει και άλλα κρατικά ακίνητα, προκειμένου να τα εκχωρήσει το Δημόσιο στο Υπερταμείο, πέραν όσων κατείχε ήδη η ΕΤΑΔ.
-Τον Ιούνιο του 2018 εγκρίθηκε η λίστα με τα πρώτα 10.119 ακίνητα που ετοίμασε η επιτροπή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, και μετά την «λήξη του μνημονίου», η επιτροπή Τσακαλώτου συνεχίζει να αναζητεί δεκάδες χιλιάδες άλλα κρατικά ακίνητα για τον ίδιο σκοπό. Ανάμεσά τους και κτίρια της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής, στρατόπεδα, στάδια, πλατείες, πάρκα, ακόμα και διατηρητέα!
Προβληματικό θεωρείται πάντως και από υπηρεσιακούς παράγοντες των κτηματικών υπηρεσιών να εκχωρεί το Δημόσιο ακίνητα για περιουσία που διεκδικείται από ιδιώτες και δεν θεωρείται αμετάκλητα δική του ιδιοκτησία.
Σε διάφορους Δήμους εντοπίζονται ως «αγνώστου ιδιοκτήτου» ακίνητα που είτε δεν δηλώθηκαν από κανέναν στο Κτηματολόγιο και καταχωρούνται ως δημόσια, είτε δεν έγινε επαρκής και τεκμηριωμένη δήλωση για αυτά και μένουν σε αυτήν την κατηγορία μέχρι να υπάρξουν νεότερα στοιχεία ή ακόμα και δικαστικές αποφάσεις που εκκρεμούν. Απ’ ό,τι φαίνεται, όμως, έχουν πάρει και αυτά την άγουσα για το Υπερταμείο.