Στην τελική ευθεία μπαίνει, πλέον, το θέμα της καύσης των νεκρών και στην Ελλάδα, καθώς από τις αρχές Μαρτίου θα τεθεί σε εφαρμογή και στην ελληνική επικράτεια η καύση των νεκρών, θέμα που θα έπρεπε να είχε διευθευτηθεί νομικά εδώ και 2,5 χρόνια.
Την ανακοίνωση για τη λύση της χρόνιας εκκρεμότητας για την καύση των νεκρών έκανε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Π. Παυλόπουλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΚΚΕ, Εύας Μελά.
Έπειτα από μακροχρόνια επεξεργασία των σχετικών διατάξεων, δικαστικές αντιδικίες και έντονες αντιδράσεις από την πλευρά κυρίως εκκλησιαστικών παραγόντων, το προεδρικό διάταγμα υπογράφηκε από το υπουργείο Εσωτερικών τον περασμένο Δεκέμβριο και αναμένεται να υπογραφεί και από το συναρμόδιο ΥΠΕΧΩΔΕ άμεσα, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία χωροθέτησης των κέντρων αποτέφρωσης.
Η ευθύνη στους ΟΤΑ
Στη συνέχεια, το διάταγμα θα προσυπογραφεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα δημοσιευτεί στο ΦΕΚ ως το τέλος του μήνα, οπότε πλέον η σκυτάλη περνά στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για τη δημιουργία των κέντρων αποτέφρωσης.
Ο υπουργός Εσωτερικών δεσμεύτηκε από το βήμα της Βουλής να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες το ταχύτερο δυνατόν και αρνήθηκε ότι υπήρξε οποιαδήποτε παρέμβαση ή αντίδραση της επίσημης Εκκλησίας στο ζήτημα. Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του, όμως, δεν αφορά την ορθόδοξη θρησκεία, καθώς στη σχετική διάταξη νόμου αναφέρεται ότι η αποτέφρωση θα γίνεται «εφόσον το επιτρέπουν οι θρησκευτικές πεποιθήσεις».
Με δήλωση
Όσοι, όμως, αν και δηλωμένοι ορθόδοξοι χριστιανοί, επιθυμούν να αποτεφρωθούν, εκ του νόμου θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν αυτοπροσώπως ότι επιθυμούν την καύση αντί της ταφής.
Η σχετική τροπολογία ψηφίστηκε τον Οκτώβριο του 2006 και το Π.Δ. που εκδόθηκε στη συνέχεια κρίθηκε σύννομο από το ΣτΕ τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ωστόσο, έκτοτε, η διαδικασία της χωροθέτησης των κέντρων αποτέφρωσης είχε «παγώσει». Για την καύση των νεκρών, θα πρέπει να υπάρχει σχετική εν ζωή δήλωση του θανόντος. Διαφορετικά, αρκεί δήλωση των συγγενών του και σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ των μελών της οικογένειας, τη λύση καλείται να δώσει ο εισαγγελέας. Αρμόδιες αρχές για τους χώρους αποτέφρωσης είναι οι Δήμοι και οι Κοινότητες. Προτείνονται χώροι δίπλα στα υπάρχοντα νεκροταφεία, αφού προηγηθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Η αποτέφρωση θα γίνεται 60 ώρες μετά τον θάνατο και η τέφρα θα φυλάσσεται σε ειδικό χώρο στο νεκροταφείο ή θα σκορπίζεται στη θάλασσα, σε απόσταση 1,5 ναυτικού μιλίου από την ακτή.