Με ειλημμένη την απόφαση για κλείσιμο των Νομαρχιών στις 29 Απριλίου, συνεχίζονται που πρωτοβουλίες της ΕΝΑΕ, που στόχο έχουν την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, επιστολές προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλο, και Οικονομικών, Γιώργο Παπαθανασίου, απέστειλε ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ, Δημήτρης Δράκος, ζητώντας τη στελέχωση με προσωπικό και τη λύση των οικονομικών προβλημάτων των νομαρχιών της χώρας.
Ο Δημήτρης Δράκος στην επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλο, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η κάλυψη των οργανικών κενών των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων με 1500 θέσεις προσωπικού, η οποία καρκινοβατεί στο ΑΣΕΠ, καθιστά επιτακτική την ανάγκη απλούστευσης και συντόμευσης των διαδικασιών πρόσληψης και την περαίωσή τους μέσα στο συντομότερο χρονικό διάστημα. Από την άλλη πλευρά η ύπαρξη μισθολογικών ανισοτήτων δημιουργεί προβλήματα ομαλής λειτουργίας των υπηρεσιών των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων».
Με επιστολή προς τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννη Παπαθανασίου, ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ ζητά συνάντηση, προκειμένου να συζητηθούν τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νομαρχίες, τονίζοντας πως ήδη έχουν προγραμματιστεί κινητοποιήσεις για τις 29 Απριλίου.
Αναλυτικά οι δύο επιστολές έχουν ως εξής:
Προς τον υπουργό Οικονομικών
«Με την με α.π. 327/19-3-09 επιστολή μας, σας θέσαμε τα σημαντικότερα οικονομικά προβλήματα των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.
Επίσης, σας γνωστοποιήσαμε την από 18-3-09 απόφαση του Δ.Σ., με την οποία προγραμματίστηκαν κινητοποιήσεις στις 29-4-09, προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας. Ζητούμε να έχουμε συνάντηση μαζί σας, ώστε να συζητήσουμε τα ζητήματα αυτά, τα οποία αποτελούν παράγοντα καθοριστικό για τη λειτουργία και αποτελεσματικότητα των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων».
Προς τον υπουργό Εσωτερικών
Θέμα: Στελέχωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και προβλήματα υπηρετούντος προσωπικού.
‘Ένα από τα θέματα που απασχόλησε –μεταξύ άλλων- το πρόσφατο 13ο Τακτικό Συνέδριό μας, στη Θεσσαλονίκη και που αποτελεί αντικείμενο χρόνιας συζήτησης για την επίλυσή του είναι και αυτό της κάλυψης των κενών οργανικών θέσεων των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και της άρσης των μισθολογικών ανισοτήτων μεταξύ κατηγοριών του υπηρετούντος προσωπικού τους, αλλά και μεταξύ αυτού και υπαλλήλων των κρατικών υπηρεσιών (Υπουργείων και Περιφερειών) ακόμη και των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ.
Όπως σας έχουμε επισημάνει με σειρά εγγράφων μας, η, εν μέρει, κάλυψη των οργανικών κενών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων με 1.500 θέσεις προσωπικού, η οποία καρκινοβατεί στο ΑΣΕΠ, καθιστά επιτακτική την ανάγκη απλούστευσης και συντόμευσης των διαδικασιών πρόσληψης και την περαίωσή τους μέσα στο συντομότερο χρονικό διάστημα.
Από την άλλη πλευρά, η ύπαρξη μισθολογικών ανισοτήτων δημιουργεί προβλήματα ομαλής λειτουργίας των υπηρεσιών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.
Το ζήτημα αυτό τα τελευταία χρόνια γίνεται οξύτερο καθώς μέσω κάποιων αποσπασματικών ρυθμίσεων, κατηγορίες εργαζομένων γίνονται δικαιούχοι ειδικών επιδομάτων, όπως για παράδειγμα, οι μηχανικοί των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων λαμβάνουν ένα υψηλό – πολλαπλάσιο επίδομα σε σχέση με επίδομα που εισπράττουν υπάλληλοι άλλων ειδικοτήτων και κλάδων για τη συμμετοχή τους σε ίδια επιτροπή εργασίας, αν και οι τελευταίοι διαθέτουν αντιστοίχου επιπέδου προσόντα με τους μηχανικούς – αμφότερες οι κατηγορίες είναι κάτοχοι πτυχίων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.
Προσφάτως δε, με τις διατάξεις του άρθρου 36 του Ν. 3731/2008 (ΦΕΚ Α 263/23.12.2008), χορηγήθηκε στο προσωπικό των Περιφερειών, ειδική μηνιαία παροχή, κλιμακούμενη αναλόγως της κατηγορίας των υπαλλήλων, από τετρακόσια πενήντα (450) (για την κατηγορία Υ.Ε.) έως πεντακόσια πενήντα (550) (για την κατηγορία Π.Ε.), χωρίς να προβλέπεται η καταβολή αντιστοίχου επιδόματος στους υπηρετούντες στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.
Οι αυτού του τύπου, ενδεικτικά αναφερόμενες παραπάνω, μισθολογικές ανισότητες, δημιουργούν κατηγορίες υπαλλήλων δύο, τριών ή και περισσοτέρων ταχυτήτων, του δημόσιου τομέα, στοιχειοθετούν προϋποθέσεις για μη εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων περαιτέρω, δε, διαμορφώνουν κλίμα φυγής για τους υπηρετούντες υπαλλήλους και σοβαρό κώλυμα προσέλκυσης ικανών στελεχών από τους δευτεροβάθμιους ΟΤΑ.
Θεωρούμε ότι είναι καιρός πλέον να υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατό οι ακόλουθοι στόχοι:
1. Κάλυψη των οργανικών κενών των Ν.Α. – με κατ’ αρχήν επίσπευση ολοκλήρωσης των διαδικασιών κάλυψης των 1.500 θέσεων προσωπικού, από το ΑΣΕΠ.
2. Απλούστευση και συντόμευση των διαδικασιών πρόσληψης και περαίωσή τους μέσα στο συντομότερο χρονικό διάστημα.
3. Άρση των μισθολογικών ανισοτήτων σε βάρος των υπαλλήλων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και την υπαγωγή τους στη ρύθμιση που ψηφίστηκε πρόσφατα για τους υπαλλήλους των Περιφερειών, περαιτέρω δε κατάρτιση και εφαρμογή Ενιαίου Μισθολογίου στη Δημόσια Διοίκηση (Κράτος –κεντρικό και αποκεντρωμένο- και ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού) για την οριστική επίλυση των μεγάλων μισθολογικών ανισοτήτων μεταξύ υπαλλήλων ιδίων κλάδων και προσόντων και παρακαλούμε για τις ενέργειές σας».