Η ίδρυση διαδημοτικού νεκροταφείου ήταν ένα από τα σημαντικότερα θέματα που συζήτησε μεταξύ άλλων, με τους δημάρχους των 21 ΟΤΑ, ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης, στη σύσκεψη του Συνδέσμου, κατά την οποία αποφασίστηκε να αρχίσουν οι διαδικασίες εξεύρεσης χώρου που να πληροί τις προϋποθέσεις, σύμφωνα με τον νόμο. Σήμερα, 9 από τους 21 Δήμους του Συνδέσμου δεν έχουν δημοτικά κοιμητήρια, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται τα κοιμητήρια γειτονικών σε αυτούς Δήμων.
Επίσης, ο κ. Πατούλης πρότεινε τη δημιουργία διαδημοτικού κυνοκομείου, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την προστασία των ζώων συντροφιάς, ζητώντας να αρχίσουν διαδικασίες για την εξεύρεση χώρου στα διοικητικά όρια των Δήμων που αποτελούν το σύνδεσμο των 21 ΟΤΑ, ώστε να κατασκευαστεί κυνοκομείο, όπου οι αδέσποτοι σκύλοι θα βρίσκουν καταφύγιο, φροντίδα και περίθαλψη.
Σημειώνεται ότι η ευθύνη περισυλλογής των αδέσποτων ζώων, σύμφωνα με τον νόμο που τέθηκε σε ισχύ το 2002, ανήκει στους Δήμους και τις Κοινότητες, σε συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία.
Αδιέξοδο
Το εκρηκτικό πρόβλημα της ανεπάρκειας κοιμητηρίου στους Δήμους τους απασχόλησε τους δημάρχους της Β-ΒΑ Αττικής, στη συνάντηση τους που έγινε στο δημαρχείο της Κηφισιάς.
Την πρωτοβουλία της συνάντησης είχε ο Σύνδεσμος 21ΟΤΑ, που αναζητεί λύση εδώ και καιρό, στο καυτό αυτό κοινωνικό ζήτημα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που έκανε ο Σύνδεσμος, από τους 21 Δήμους – μέλη του (Αγίας Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Γαλατσίου, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης, Μελισσίων, Μεταμόρφωσης, Νέας Ερυθραίας, Νέας Ιωνίας, Νέου Ψυχικού, Παπάγου, Πεύκης, Φιλοθέης, Χαλανδρίου, Χολαργού, Ψυχικού, Εκάλης, Νέας Πεντέλης, Πεντέλης), μόνο τρεις έχουν επάρκεια κοιμητηρίου, οκτώ έχουν κοιμητήριο που αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα κορεσμού, ενώ δέκα Δήμοι στερούνται παντελώς κοιμητηρίου.
«Κρατάμε 4 και 5 ημέρες στους νεκροθαλάμους τους νεκρούς ώστε να εξευρεθεί χώρος ταφής», ήταν μία από τις δηλώσεις δημάρχων που έχουν κοιμητήριο, ενώ πολλοί εξέφρασαν τη δύσκολη θέση στην οποία έρχονται, αναγκασμένοι κάθε φορά ακόμα και τα μεσάνυχτα να παρακαλούν τους συναδέλφους τους για μια θέση στο κοιμητήριο του Δήμου τους.
Στη συνάντηση, ο πρόεδρος του Συνδέσμου και δήμαρχος Φιλοθέης, Θεόφραστος Οικονομίδης, και ο πρώην δήμαρχος Πεύκης – υπεύθυνος Προγραμμάτων Συνδέσμου Παύλος Καμάρας, παρουσίασαν στους δημάρχους τα στοιχεία της έρευνας, καθώς και τα αποτελέσματα των επαφών που είχαν σχετικά με τα θέματα αυτά με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών.
Συμφωνήθηκε να αναζητηθεί κατάλληλος χώρος στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Αττικής, κυρίως κατά μήκος των οδικών αξόνων Εθνικής Οδού και Αττικής Οδού, για τη δημιουργία διαδημοτικού Κοιμητηρίου, καθώς και η συνέχιση των συζητήσεων με την Εκκλησία για παραχώρηση χώρου. Επίσης συζητήθηκε το θέμα της καύσης των νεκρών και η δημιουργία σχετικών εγκαταστάσεων.
Στη σύσκεψη μετείχαν οι δήμαρχοι: Φιλοθέης Θ. Οικονομίδης, Κηφισιάς Ν. Χιωτάκης, Ν. Ιωνίας, Ι. Χαραλάμπους, Ν. Ψυχικού Π. Χαροκόπος, Ψυχικού Ειρ. Κατσαρού, Λυκόβρυσης Δ. Φωκιανός, Αμαρουσίου Γ. Πατούλης, Πεύκης Ι. Θεοδωρακόπουλος, Χαλανδρίου Γρ. Ζαφειρόπουλος, Εκάλης Β. Σπηλιωτοπούλου, Χολαργού Δ. Νικολάου, Ηρακλείου Δ. Γεωργόπουλος και αντιδήμαρχοι των Δήμων-μελών.