Ξεκίνησε στις επιτροπές της Βουλής η συζήτηση του σχεδίου νόμου «Ρυθμίσεις θεμάτων προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και άλλες διατάξεις οργάνωσης και λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης», το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι το τέλος Αύγουστου.
Με το νομοσχέδιο αυτό δίνεται η δυνατότητα υπηρεσιακής εξέλιξης αυτού του προσωπικού, πράγμα για το οποίο κανείς δεν θα ήταν αντίθετος αν πίσω από αυτό δεν κρύβονταν οι επιδιώξεις της κυβέρνησης για περιορισμό και σταδιακή κατάργηση της μονιμότητας στο Δημόσιο.
Αυτό που δεν μπόρεσε να επιτύχει η κυβέρνηση με την κατάρρευση της συνταγματικής αναθεώρησης από τον αγώνα της εκπαιδευτικής κοινότητας για το άρθρο 16, προσπαθεί να το επιβάλλει μ’ αυτό τον τρόπο. Επιπροσθέτως αυτή η ρύθμιση θα σημάνει την ολική κατάρρευση των ταμείων των δημοσίων υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ – ΤΠΔΥ).
Η μόνη ρεαλιστική λύση είναι η μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, καθώς και όλων των εκτάκτων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στη δημόσια διοίκηση, τα ΝΠΔΔ και τους ΟΤΑ.
Στο ίδιο νομοσχέδιο ρυθμίζονται και άλλα ζητήματα που αφορούν τους ΟΤΑ, με πιο σημαντικά:
1. Την επαναφορά αυξημένων αρμοδιοτήτων στους γενικούς γραμματείς των Δήμων, οι οποίοι θα παρεμβαίνουν στη λειτουργία των υπηρεσιών και γι’ αυτό το λόγο είμαστε αντίθετοι.
2. Σχετικά με τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς γίνεται προσπάθεια μέσα από τις διατάξεις του άρθρου 41, παρ. 5 και 6, να διαμορφωθεί το πλαίσιο για αρνητικές παρεμβάσεις, γύρω από τον χαρακτήρα τους και τα δικαιώματα των εργαζομένων σ’ αυτούς.
Στην εισηγητική μάλιστα έκθεση αναφέρεται ότι «Με την παρούσα ρύθμιση επιδιώκεται η επικαιροποίηση των όρων λειτουργίας των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ, καθώς και η θέσπιση ενός ενιαίου πλαισίου … με αυτούς που λειτουργούν ως ΝΠΙΔ», δηλαδή Δημοτικές Επιχειρήσεις, ενώ παρακάτω καθορίζεται ότι με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών και γνώμη της ΚΕΔΚΕ τα σχετικά για την εφαρμογή του παιδαγωγικού προγράμματος, ενώ κατά την άποψή μας έπρεπε να είναι στην ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας.
Οι ρυθμίσεις αυτές απλοελληνικά σημαίνουν ότι κυβέρνηση και ΚΕΔΚΕ επιδιώκουν τον περιορισμό και την κατάργηση δικαιωμάτων των εργαζομένων σχετικά με τις ώρες και τις διακοπές λειτουργίας των παιδικών σταθμών, με στόχο τη μετατροπή τους σε χώρους απλής φύλαξης των παιδιών, που διευκολύνεται και με τον αποκλεισμό των παιδικών σταθμών από τη νηπιακή εκπαίδευση, πράγμα με το οποίο είμαστε αντίθετοι, γιατί περιθωριοποιείται ειδικευμένο προσωπικό και ενισχύεται η ιδιωτική εκπαίδευση.
Παιδικοί σταθμοί ΟΤΑ
Οι μόνες ρυθμίσεις που χρειάζονται σήμερα οι παιδικοί σταθμοί των ΟΤΑ είναι:
α) Η κατάργηση της διάταξης του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα που δίνει το δικαίωμα παροχής τέτοιων υπηρεσιών στις Κοινωφελείς Δημοτικές Επιχειρήσεις και η μεταφορά του προσωπικού τους στα αντίστοιχα ΝΠΔΔ,
β) Η στελέχωσή τους με μόνιμο προσωπικό και όχι με έκτακτο ή με stage που κυρίως γίνεται σήμερα,
γ) Η συνέχιση και η αύξηση των επιχορηγήσεων που προβλέπονται για την ομαλή τους λειτουργία και η κατάργηση των τροφείων και
δ) Η ικανοποίηση των οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων που σχετίζονται με την καταβολή των αναδρομικών του πριμ παραγωγικότητας σε όσους δεν τα έχουν πάρει και με την αναγνώριση του παιδαγωγικού έργου του προσωπικού τους.
Η ΠΟΕ – ΟΤΑ πρέπει να απορρίψει κατηγορηματικά κάθε προσπάθεια αλλαγής του κανονισμού λειτουργίας των παιδικών σταθμών ή της δημιουργίας τετελεσμένων γεγονότων σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του παιδαγωγικού τους χαρακτήρα και να αγωνιστεί πραγματικά για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, αν θέλει να μην ενισχύεται ένα κλίμα δικαιολογημένης απογοήτευσης και πικρίας που αισθάνονται αυτοί οι εργαζόμενοι απέναντί της.
ΙΟΥΛΙΟΣ 2009
ΑΣΚ-ΟΤΑ