Η Νομαρχία Αθηνών μετά από σειρά πρωτοβουλιών και ημερίδων με βασικό θέμα το περιβάλλον πραγματοποίησε την Τετάρτη 22 Ιουλίου, στο ΕΒΕΑ (Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών) ημερίδα με θέμα: «Τοποθετήσεις Φορέων για το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθηνών – Αττικής, το Διάταγμα Προστασίας Υμηττού και τους Νέους Αυτοκινητόδρομους».
Την ημερίδα άνοιξε με ομιλία ο νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός, ενώ ακολούθησε η αναλυτική παρουσίαση του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθηνών – Αττικής και οι τοποθετήσεις φορέων για το σχέδιο διατάγματος προστασίας Υμηττού και για τους νέους αυτοκινητόδρομους.
Ο νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός, στην αρχή της ομιλίας του, εξέφρασε την απορία του για την επιστολή που έλαβε από τον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Θεμιστοκλή Ξανθόπουλο, σύμφωνα με την οποία τα ζητήματα που συζητούνται στην ημερίδα, έχουν διευθετηθεί με πληρότητα και επιτυχία.
Μεγάλη συμμετοχή
Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παρέστη ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος παραίνεσε επιστήμονες και ειδικούς να σπεύσουν στον δρόμο και στις γειτονιές, προκειμένου να ενημερώσουν τον κόσμο και τον απλό πολίτη για το συμφέρον του και τις προσδοκίες που θα πρέπει να έχει από αυτό το Ρυθμιστικό Σχέδιο και όλες τις περί αυτού συζητήσεις.
Επίσης, παρέστησαν ο πολιτικός εκπρόσωπος Περιβάλλοντος και Χωροταξίας του ΠΑΣΟΚ, βουλευτής Επικρατείας Σπύρος Κουβέλης, ο βουλευτής Αργολίδας ΠΑΣΟΚ και κοινοβουλευτικός εισηγητής σε θέματα περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, η βουλευτής Β’ Αθήνας του ΠΑΣΟΚ Μαρία Δαμανάκη, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Φιλίνη, ο εκπρόσωπος της Υπερνομάρχου Αθηνών Κ. Μπέη και μέλος της Συνεργασίας των 12 φορέων για το Περιβάλλον Ιωάννης Κουρής, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ και δήμαρχος Αιγάλεω Καλογερόπουλος Δημήτρης, ο πρόεδρος του ΑΣΔΑ και δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας Μίχος Λάμπρος, ο εκπρόσωπος ΣΠΑΥ και αντιδήμαρχος Καισαριανής κ. Φιλίππου, ο πρόεδρος ΣΠΑΠ και δήμαρχος Πεντέλης Στεργίου Δημήτριος, ο δήμαρχος Αργυρούπολης Ευσταθιάδης Δημήτριος, ο δήμαρχος Καλλιθέας Ασκούνης Κωνσταντίνος, ο δήμαρχος Αλίμου Ορφανός Αθανάσιος, ο δήμαρχος Ελληνικού Γκορτζίδης Χρήστος, η δήμαρχος Ν. Ερυθραίας Ταμβάκη Βασιλική, ο δήμαρχος Λυκόβρυσης Φωκιανός Δημήτρης, ο δήμαρχος Ν. Σμύρνης Κουτελάκης Γεώργιος, ο αντιδήμαρχος Βύρωνα Μακράκης Ευάγγελος, ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Γιαννακόπουλος Βασίλης, ο αντιδήμαρχος Ηλιούπολης Αραμπατζής Γαβριήλ, η αντιδήμαρχος Ψυχικού Ράπτη Ζωή, ο αντιδήμαρχος Μοσχάτου Ευθυμίου Αντρέας, ο δήμαρχος Χολαργού Δημητρίου Νικόλαος, ο δήμαρχος Υμηττού Ζούπας Χρήστος, ο αναπληρωτής δημάρχου Αθηνών Ακριτίδης Χάρης.
Επίσης παραβρέθηκαν αντινομάρχες, νομαρχιακοί σύμβουλοι και επικεφαλής των παρατάξεων της Νομαρχίας Αθηνών καθώς και η εκπρόσωπος ΓΕΩΤΕΕ Μήλιου Ελένη, οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ Ρουσ. Λειβαδάρας, Ειρ. Τσακιροπούλου, Μ. Νικολακοπούλου και εκπρόσωπος του Συλλόγου Πολεοδόμων – Χωροτακτών – ΣΕΠΟΧ.
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με τις ομιλίες των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, Σπύρου Κουβέλη, και Γιάννη Μανιάτη, της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Άννας Φιλίνη, της Εντεταλμένης Νομαρχιακής Σύμβούλου Δανάης Αντωνάκου, της προέδρου του Οργανισμού Αθήνας Αικατερίνης Συκιανάκη, του καθηγητή του Τομέα Χωροταξίας- Πολεοδομίας ΕΜΠ Μηνά Αγγελίδη και του καθηγητή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεωργίου Κάλλου.
Εμμονή στον διάλογο
Ο νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός υπογράμμισε: « Η Νομαρχία Αθηνών και εγώ προσωπικά πιστεύουμε ότι ο διάλογος είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας. Η παροχή βήματος σε κάθε πολίτη, αλλά και η δυνατότητα έκφρασης γνώμης κάθε φορέα για τα θέματα που μας απασχολούν είναι υποχρέωση κάθε οργανωμένης κοινωνίας. Η Νομαρχία Αθηνών με ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου κάλεσε την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση και τους φορείς να τοποθετηθούν σχετικά με τους σχεδιασμούς του ΥΠΕΧΩΔΕ για το Νέο Ρυθμιστικό της Αθήνας, το Διάταγμα Προστασίας του Υμηττού και τους Νέους Αυτοκινητοδρόμους. Και αυτό το κάνουμε γιατί πιστεύουμε ότι η υλοποίηση αυτών των δράσεων θα πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψιν της τις προτάσεις και τις απόψεις όλων των φορέων. Επισημαίνω ότι το έργο της Νομαρχίας, που προχώρησε σε συνεργασία με τους Δήμους από το 2003 μέχρι σήμερα, χρηματοδοτήθηκε κυρίως από τους ίδιους πόρους τους οποίους φέτος η κυβέρνηση, επικαλούμενη την οικονομική κρίση, τους αφαίρεσε από τη Νομαρχία.
Με αυτόν τον τρόπο προχωρήσαμε στην αντιπλημμυρική θωράκιση της Αθήνας, στην αύξηση των πράσινων χώρων και των παιδικών χαρών σε όλη την περιοχή ευθύνης μας και ιδιαίτερα στις υποβαθμισμένες περιοχές και συμβάλαμε στις αναδασώσεις ορεινών όγκων. Σε συνεργασία με τους Συνδέσμους των Δήμων φυτέψαμε πολλά δέντρα στο Ποικίλο Όρος, στην Πεντέλη και στον Υμηττό. Ο Υμηττός που φέτος ξανακάηκε, αποτελεί σήμερα το κύριο αντικείμενο της δεύτερης ενότητας της ημερίδας μας και η προστασία του είναι ένα θέμα που αφορά όλους μας. Με το έργο μας αναζητούμε τις καλύτερες και πιο καινοτόμες λύσεις.
Συνεργαζόμαστε με πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα της Αθήνας σε θέματα όπως η διαχείριση των υδάτων και η θερμική αναβάθμιση της πόλης. Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει στη συνεργασία μας με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Δήμο Αθηναίων για την αναβίωση του Εθνικού Κήπου.
Σ’ αυτή την κατεύθυνση η Νομαρχία Αθηνών έχει ήδη ξεκινήσει μια σειρά από ημερίδες για όλα τα θέματα αιχμής, που απασχολούν τους πολίτες της, όπως: υδάτινοι πόροι, περιβάλλον κ.ά. Πριν από λίγες μέρες, διοργανώσαμε ημερίδα για το Ελληνικό όπου αναδείξαμε με επιστημονικό τρόπο το θέμα, αποδεικνύοντας την ανάγκη δημιουργίας χώρου πρασίνου στο σύνολο του Πάρκου. Συνεχίζουμε με την ημερίδα για την Περιφερειακή Υμηττού και το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθηνών-Αττικής. Η Περιφερειακή Υμηττού είναι ένα μεγάλο και φιλόδοξο έργο που θα αλλάξει τον οδικό χάρτη της Αττικής.
Οι αλλαγές στο κυκλοφοριακό της Αθήνας και της ευρύτερης περιοχής θα είναι τεράστιες. Εμείς ασφαλώς δεν μπορούμε να είμαστε αντίθετοι σε κάθε νέα κατασκευή η οποία είναι δυνατόν να επιφέρει σημαντικές βελτιώσεις στην ποιότητα ζωής των κατοίκων. Όμως δεν είναι δυνατόν να μην λάβουμε υπ’όψιν και ορισμένους σημαντικούς παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το σχεδιασμό του έργου.
Να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του…
Τέτοιοι παράγοντες είναι η προσπάθεια να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του βουνού και να αποφευχθεί η περιβαλλοντική υποβάθμιση του Υμηττού αλλά και η υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων στους δήμους που θα διαπεράσει η νέα χάραξη.
Ποιος θα απαντήσει στα ερωτήματα του κατά πόσο η ατμοσφαιρική ρύπανση λόγω της κυκλοφοριακής φόρτισης, η αύξηση της θερμοκρασίας λόγω της εκτεταμένης τσιμεντοποίησης, η μόλυνση του εδάφους, των ρεμάτων και του αέρα δεν θα είναι σημαντική; Θεωρούμε ότι ένας τόσο σημαντικός κυκλοφοριακός σχεδιασμός δεν μπορεί να εξαντλείται σε μια μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η οποία πάντοτε γίνεται εκ των ύστερων σε μια προσπάθεια να αποδείξει ότι ο σχεδιασμός της χάραξης είναι σωστός.
Έχουμε την άποψη ότι σήμερα υπάρχει η δυνατότητα με τα κατάλληλα όργανα να μετρηθεί η υπάρχουσα κατάσταση από πλευράς ατμοσφαιρικής ρύπανσης και να αποδειχθεί εάν η νέα χάραξη καθώς και όποια άλλη προταθεί επιστημονικά επιδεινώνει την κατάσταση από πλευράς ρύπανσης.
Η καταγραφή της ωφέλειας αλλά και της όποιας δυσμενούς επίπτωσης θα πρέπει να αποτυπωθεί για να δοθούν στη συνέχεια επαρκείς εξηγήσεις στους προβληματισμούς που καταθέτουν οι δήμοι και οι φορείς που αντιδρούν. Είναι στο χέρι της Πολιτείας να αποδείξει επιστημονικά το ορθό της επιλεγμένης λύσης. Το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο αποτελεί τη βίβλο της ανάπτυξης στην Αττική και πρέπει κανείς να το μελετήσει σε βάθος για να εκφράσει υπεύθυνα άποψη. Θεωρούμε όμως ότι αυτό που πρέπει να κάνει κάποιος πριν αναφερθεί στις λεπτομέρειες του είναι να απαντήσει σε ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα.
Κοινοί οι στόχοι
Τι είναι αυτό που επιδιώκουμε στην Αττική του μέλλοντος; Θέλουμε το σταμάτημα της άναρχης επέκτασής της; Θέλουμε την ισόρροπη ανάπτυξη και την επίλυση όλων των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων; Θέλουμε να αυξήσουμε το μέσο όρο πρασίνου ανά κάτοικο στη Δυτική Αθήνα και γενικότερα στην Αττική; Θέλουμε να σταματήσουμε την υποβάθμιση του περιβάλλοντος; Είναι βέβαιο ότι δεν υπάρχει κανείς που δεν θα απαντήσει αρνητικά στα ερωτήματα αυτά.
Ο τρόπος λοιπόν που θα επιτύχουμε όλα αυτά πρέπει να περιγράφεται ρητά μέσα στο Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο. Με μετρήσιμα μεγέθη της υπάρχουσας κατάστασης αλλά και των στόχων.
Είναι λοιπόν οι σχεδιασμοί που μας παρουσιάζει το ΥΠΕΧΩΔΕ, ικανοί να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που αναφέραμε και τόσα άλλα που χαρακτηρίζουν τη μεγαλούπολή μας; Τι πρέπει να περιλαμβάνουν μέσα στη σημερινή πραγματικότητα που είναι σύνθετη και γεμάτη προκλήσεις και απαιτήσεις; Μήπως για παράδειγμα η πρόταξη των Νέων Αυτοκινητοδρόμων, σκάβει τα θεμέλια του Ρυθμιστικού που προβλέπει προτεραιότητα του μετρό και των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς;
Το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο πρέπει να προχωρεί στην κατεύθυνση της «πράσινης ανάπτυξης», να είναι υλοποιήσιμο και να μην αντιφάσκει. Το Nέο Ρυθμιστικό πρέπει να ιεραρχήσει τους στόχους του κατά προτεραιότητες. Για την υλοποίησή του, πρέπει επίσης να προβλεφθούν οι δυνατότητες ώστε να συμβάλλουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς τα επόμενα χρόνια.
Τέλος, για να έχουμε σωστό αποτέλεσμα, πρέπει πρώτα να συμφωνήσουμε ποια Αθήνα οραματιζόμαστε. Για μας, η Αθήνα του μέλλοντος πρέπει να είναι μια μεγαλούπολη με ποιότητα ζωής και περιβάλλοντος, με δημοκρατία και κοινωνική συνοχή για όλους τους κατοίκους της.
«Πράσινη ανάπτυξη»
Θέλουμε μια πρωτεύουσα με «Πράσινη ανάπτυξη» που θα συνδέει τη χώρα με τις πιο καινοτόμες διεθνείς υπηρεσίες, μια μητρόπολη Γνώσης και Πολιτισμού, κόμβο διαμετακομιστικού και τουριστικού προορισμού, στο ευρωπαϊκό δίκτυο πόλεων της Μεσογείου.
Πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να αξιοποιηθούν στο μέγιστο οι παραλίες της Αττικής που χαρακτηρίζονται για τη μοναδικότητά τους. Ας μην ξεχνάμε ότι η Αθήνα είναι μια από τις ελάχιστες πρωτεύουσες στην Ευρώπη τόσο κοντά στη θάλασσα και με τόσο καθαρές παραλίες.
Ας σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων για να δημιουργήσουμε μια βιώσιμη πρωτεύουσα και μια Αττική για εμάς τους ιδίους αλλά και για τις επόμενες γενιές.
Κλείνοντας πριν από 26 χρόνια στις 11 Ιουλίου 1983 ο τότε υπουργός ΥΠΕΧΩΔΕ ο αείμνηστος Αντώνης Τρίτσης παρουσιάζοντας τις προτάσεις για το νέο ρυθμιστικό της Αθήνας έλεγε τα εξής: ‘‘Γνωρίζουμε ότι ρύθμιση του χώρου, προστασία του Αττικού τοπίου, βελτίωση του περιβάλλοντος, πολεοδομία σημαίνει σύγκρουση με πολλά συμφέροντα, όλα εκείνα τα συμφέροντα που είχαν τη δύναμη να φέρουν τόσο μεγάλη καταστροφή μέσα σε τόσο λίγο χρόνο. Όμως μία είναι η ευθύνη μας η διασφάλιση του κοινωνικού συμφέροντος και ο οφειλόμενος σεβασμός στην ιστορία». Πιστεύω ότι αυτά τα λόγια του οραματιστή Αντώνη Τρίτση μαζί με το σύνθημα εκείνης της εποχής: ‘‘Πιστεύουμε στο μέλλον της Αθήνας. ‘Η Αθήνα και πάλι Αθήνα’, δεν έχουν χάσει ποτέ την αξία τους, είναι απόλυτα διαχρονικά και εμπνέουν την εκδήλωση της Νομαρχίας Αθηνών.
Απαξιώνεται η διαβούλευση
Ο πολιτικός εκπρόσωπος Περιβάλλοντος και Χωροταξίας του ΠΑΣΟΚ, βουλευτής, Σπύρος Κουβέλης αφού συνεχάρη τον Νομάρχη Αθηνών Γιάννη Σγουρό για τις πρωτοβουλίες ανάδειξης περιβαλλοντικών θεμάτων, ανέφερε πως η ίδια η διαβούλευση για το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο απαξιώνεται, από τη στιγμή που ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς σε αυτό το διάστημα δεν μπορεί να γίνει ουσιαστικός διάλογος.
Τόνισε επίσης πώς η πόλη της Αθήνας έχει ανάγκη από πραγματική, βιώσιμη ανάπτυξη με έμφαση στον άνθρωπο και το περιβάλλον και όχι από ένα σχέδιο που διατηρεί το καθεστώς υδροκεφαλισμού της πρωτεύουσας. Η προστασία του Υμηττού, τόνισε, θα επιτευχθεί μόνο εφόσον υπάρξει αυστηρό καθεστώς προστασίας που δεν εξασφαλίζεται με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος της κυβέρνησης και υπογράμμισε τη διαφωνία του ΠΑΣΟΚ όσον αφορά στο σχεδιασμό της επέκτασης του περιφερειακού για τον Υμηττό.
Υδροκέφαλο μοντέλο
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Φιλίνη στην τοποθέτησή της ανέφερε ότι το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο αναπαράγει το υδροκέφαλο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας, ενώ οι βιοκλιματικές αλλαγές και το κύμα μεταναστών απουσιάζουν ως παράγοντες σχεδιασμού.
Δεν διασφαλίζονται οι ορεινοί όγκοι και τα μητροπολιτικά πάρκα, ούτε το άνοιγμα προς το θαλάσσιο μέτωπο. Δεν παίρνονται επαρκή μέτρα για την αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας, για την ενίσχυση της κατοικίας, την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας, την ολοκλήρωση της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων για τη διατήρηση του παραδοσιακού παραγωγικού ιστού της πόλης.
Πριμοδότηση των οδικών αξόνων
Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ και κοινοβουλευτικός εισηγητής σε θέματα περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης στην τοποθέτησή του τόνισε τη σπουδαιότητα της διαβούλευσης με τους τοπικούς φορείς και τις κινήσεις πολιτών σε θέματα πολεοδομικής ανάπτυξης και επεκτάσεων οδικών δικτύων και συνεχάρη τον νομάρχη Αθηνών Γιάννη Σγουρό για την πρωτοβουλία του ανοιχτού διαλόγου, σε αντιδιαστολή με την αλλεργική διάθεση που επιδεικνύει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς.
Σημείωσε το επιστημονικά, πολιτικά και αναπτυξιακά απαράδεκτο, να προηγείται ο προγραμματισμός κυκλοφοριακών και μεταφορικών έργων της αναθεώρησης του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, όπου πρέπει να καταγράφονται οι βασικοί χωροταξικοί και πολεοδομικοί άξονες του λεκανοπεδίου για τα επόμενα 15 χρόνια.
Η κυβέρνηση επιλέγει την ανάπτυξη της Αττικής να την καθοδηγούν τα κατασκευαστικά έργα οδικών αξόνων και όχι οι σχεδιασμοί βιώσιμων, αειφόρων χωροταξικών και συγκοινωνιακών προσεγγίσεων.
Τέλος, αναφέρθηκε στην προφανή σκοπιμότητα των έργων ολοκλήρωσης των οδικών υποδομών της Αττικής, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ο ταχύτατος (εντός 5ετίας) κυκλοφοριακός κορεσμός κάθε οδικού έργου στην περιοχή του λεκανοπεδίου.
Για το ΠΑΣΟΚ, οι προϋποθέσεις για τη σοβαρή αντιμετώπιση του ζητήματος της περιφερειακής του Υμηττού, περιλαμβάνουν τη σωστή εκτίμηση του κυκλοφοριακού φόρτου, τη συμπληρωματικότητα των έργων με παράλληλη και κατά προτεραιότητα ανάπτυξη των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και αποθάρρυνση της χρήσης Ι.Χ., τη μετατροπή του Ελληνικού σε πάρκο υψηλού πρασίνου χωρίς ανάπτυξη εμπορικής και οικιστικής δραστηριότητας, την ουσιαστική προστασία του περιαστικού ορεινού όγκου του Υμηττού και τέλος την επίτευξη διαφάνειας, νομιμότητας και σαφήνειας του χρηματοδοτικού σχήματος στη διαδικασία ανάθεσης του έργου.
Να μη χαθεί άλλος χρόνος
Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ και δήμαρχος Αιγάλεω, Καλογερόπουλος Δημήτρης χαιρέτησε την επιτυχημένη ημερίδα της Νομαρχίας Αθηνών και την πρωτοβουλία του Νομάρχη Γιάννη Σγουρού και μεταξύ άλλων είπε ότι αποτελεί προτεραιότητα αιχμής για όλους μας να σχεδιάσουμε σήμερα το αύριο της Αττικής. Να μην αφήσουμε άλλο χρόνο να πάει χαμένος.
Η Αττική δεν προσφέρεται για πολιτικές αντιπαραθέσεις ούτε για προνομιακές εξυπηρετήσεις. Πρέπει να έχουμε κοινή συνισταμένη σε μια περισσότερο βιώσιμη Αττική φιλική προς το περιβάλλον που να προάγει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της.
Στόχος όλων μας είναι να καταγραφούν δημοσίως οι απόψεις μας, να προσέλθουμε στη συζήτηση κρατώντας στο χέρι μας μόνο την ταυτότητα του ενεργού πολίτη και να καταλήξουμε σε συγκεκριμένες προτάσεις που θα κατατεθούν εν συνεχεία στη διαβούλευση με την κυβέρνηση για το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθηνών.
Οι νέες συνθήκες που έχουμε επιβάλλουν νέα προσέγγιση. Ο κόσμος αλλάζει με ταχείς ρυθμούς. Στο χέρι μας είναι να διαμορφώσουμε την υποδομή για μια καλύτερη Αττική.
Ανεπαρκές το Ρυθμιστικό
Στην τοποθέτησή της η εντεταλμένη Νομαρχιακή Σύμβουλος Δανάη Αντωνάκου διατύπωσε, μεταξύ άλλων, την άποψη ότι το Ρυθμιστικό Σχέδιο είναι ανεπαρκές χωρίς προγραμματικά μεγέθη, οι αναπλάσεις σε υποβαθμισμένες περιοχές δεν υπάρχουν ενώ θα πρέπει να είναι προτεραιότητα και επεσήμανε ότι θα πρέπει να βασιστούμε στην πράσινη ανάπτυξη και όχι να κάνουμε τους οδικούς άξονες άξονες της ανάπτυξης.
Στην τοποθέτησή της η πρόεδρος του Οργανισμού Αθήνας Αικατερίνη Συκιανάκη, υποστήριξε ότι το Ρυθμιστικό είναι προϊόν μακράς επεξεργασίας και αποτελεί μέρος ενός ολόκληρου Εθνικού Σχεδίου.
Για την εκπόνησή του ενεπλάκησαν όλοι οι απαραίτητοι κεντρικοί και επιμέρους φορείς και συνδέονται με έναν ολόκληρο επιχειρησιακό σχεδιασμό. Προβλέπει μείωση του πληθυσμού στους 3.600.000 κατοίκους και 600.000 μετανάστες.
Η η μερίδα ολοκληρώθηκε με τοποθετήσεις σχεδόν όλων των δημάρχων, αλλά και πολιτών και εκπροσώπων φορέων που παραβρέθηκαν στην ημερίδα και που τους δόθηκε η δυνατότητα να εκφράσουν και να καταθέσουν τις απόψεις τους.