Αειφορική διαχείριση
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Σε μια εποχή που δοκιμάζεται η ισορροπία και το μέλλον του πλανήτη μας σε μια εποχή που τα περιβαλλοντικά ζητήματα βρίσκονται καθημερινά στη πρώτη θέση της επικαιρότητας, η Τοπική Αυτοδιοίκηση θέτει στις πρώτες θέσεις των πολιτικών της τη προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορική διαχείριση των τοπικών υποθέσεων.
Η Αυτοδιοίκηση μεριμνά καθημερινά μέσα από τις αρμοδιότητες και τις πολιτικές της, να συμβάλλει ουσιαστικά στη περιβαλλοντική προστασία και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών ερχόμενη σε σύγκρουση πολλές φορές με οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα με κατεστημένες αντιλήψεις αλλά και μια σειρά κρατικών και δικών μας αδυναμιών, σύγχυσης αρμοδιοτήτων και ρόλων.
Γι’ αυτό σχεδιάζουμε τη πράσινη χάρτα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να προσδιορίσουμε ένα πλαίσιο στρατηγικών , αρχών και συγκεκριμένων στόχων και ενεργών πολιτικών που σηματοδοτούν τη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη προστασία του περιβάλλοντος αλλά και τη πράσινη ανάπτυξη.
Προσδιορίζουμε και προδιαγράφουμε τα ζητήματα του χωροταξικού σχεδιασμού, των φιλικοπόλεων, της ενέργειας, της διαχείρισης στερεών αποβλήτων, της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος , της διαχείρισης των υδάτων , της πολιτικής προστασίας είναι τα κεντρικά ζητήματα μιας περιβαλλοντικής πολιτικής που πρέπει να δούμε υπό το πρίσμα των αρμοδιοτήτων, των πόρων και δομών ώστε μέσα από την εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης» η Τοπική Αυτοδιοίκηση να εξασφαλίζει σε τοπικό επίπεδο καλύτερη ποιότητα ζωής για το πολίτη.
Ειδικότερα, για το μεγάλο ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, απαιτούμε από τη πολιτεία με τόλμη και ευθύνη να προχωρήσει:
Στην άμεση εφαρμογή του εγκεκριμένου Περιφερειακού Σχεδιασμού.
Στην εξάλειψη όλων των ανεξέλεγκτων χωματερών (ΧΑΔΑ), με παράλληλη περιβαλλοντική αποκατάσταση των χώρων αυτών.
Στη σταδιακή αντικατάσταση της λειτουργίας των ΧΥΤΑ από ΧΥΤΥ, στα πλαίσια της στρατηγικής της Ε.Ε. για τη δραστική μείωση των προς ταφή στερεών αποβλήτων, με αξιοποίηση όλων των σύγχρονων τεχνολογιών διαχείρισης, επεξεργασίας και ανάκτησης υλικών ή και ενέργειας.
Στην ενίσχυση των φορέων διαχείρισης στερεών αποβλήτων με μηχανολογικό εξοπλισμό, τεχνικά μέσα και εξειδικευμένο προσωπικό.
Στη συστηματική υλοποίηση προγραμμάτων ανακύκλωσης από την Αυτοδιοίκηση με έμφαση στη διαλογή στην πηγή και σε συνεργασία με τα συστήματα διαχείρισης με παροχή κινήτρων προς το πολίτη.
Σε σχέση με τη διαχείριση των υδατικών πόρων, η Τοπική Αυτοδιοίκηση αγωνίζεται και στοχεύει:
Στην ενίσχυση των θεσμικών συνεργασιών και δράσεων με στόχο τον αυστηρό έλεγχο, την προστασία της ποιότητας του πόσιμου νερού και των υδάτινων πόρων, καθώς και τη διασφάλιση παροχής πόσιμου νερού σε όλους τους κατοίκους της χώρας.
Στην άμεση προώθηση όλων των αναγκαίων έργων και ενεργειών για τον εμπλουτισμό των πηγών ύδρευσης.
Στην ενίσχυση των υποδομών πρόληψης για την αντιπλημμυρική προστασία και την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών κινδύνων.
Σε ότι αφορά το μείζον ζήτημα του Χωροταξικού Σχεδιασμού, μετά την έγκριση του Γενικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης στη διαμόρφωση του οποίου ήταν διαρκής και ουσιαστικός ο ρόλος και η παρέμβαση των συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης είναι επιτακτική η ανάγκη έγκρισης και των Ειδικών Πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασμού, για κρίσιμους τομείς όπως η ενέργεια, ο τουρισμός, η βιομηχανία καθώς και για ευαίσθητες περιοχές όπως οι ορεινές και οι παράκτιες – νησιωτικές.
Δίνουμε επίσης ιδιαίτερη σημασία και προτεραιότητα στην ολοκλήρωση του Κτηματολογίου και Δασολογίου, με σκοπό τη διασφάλιση του χαρακτήρα των δημοσίων- δημοτικών εκτάσεων καθώς και των ελεύθερων χώρων.
Αναγκαία είναι δε η προώθηση και ολοκλήρωση Πολεοδομικών Μελετών και Πράξεων Εφαρμογής στις επεκτάσεις οικισμών, καθώς και μελετών Αναθεώρησης και Ανάπλασης σε ήδη ενταγμένες σε σχέδιο περιοχές.
Στοχεύουμε στα εξής :
Στην ανάγκη για τη δημιουργία των φιλικο – πόλεων και την εφαρμογή της βιοκλιματικής στα κτίρια και τις υποδομές των Δήμων .
Στην εξοικονόμηση ενέργειας σε τοπικό επίπεδο μέσα από την εφαρμογή του προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ σε όλους τους Δήμους της χώρας.
Στην υιοθέτηση των πράσινων προμηθειών στους ΟΤΑ.
Στην ενίσχυση του ισοζυγίου πρασίνου στις πόλεις μέσα από τη παραχώρηση στους οικείους ΟΤΑ των « ορφανών » οικοπέδων του κτηματολογίου για δημιουργία κοινόχρηστων χώρων πρασίνου.
Στη δημιουργία όρων, προϋποθέσεων και δράσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα διασφαλίζει την αισθητική στις πόλεις και την ασφάλεια των πολιτών και της δημόσιας υγείας.
Στην ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, των οικοσυστημάτων και των προστατευόμενων περιοχών.
Στην ανάληψη πρωτοβουλιών και προγραμμάτων που θα διασφαλίζουν την επάρκεια και τη ποιότητα του πόσιμου νερού και του υδατικού δυναμικού της χώρας συνολικά με διαρκή εργαστηριακό έλεγχο, αποτύπωση, έλεγχο πηγών, ενίσχυση του ρόλου των ΔΕΥΑ και ένα ειδικό πρόγραμμα για την εξοικονόμηση νερού.
Πράσινη χάρτα
Με το περίγραμμα αυτό θα κινηθούμε ΠΡΟΣ μια πράσινη Χάρτα για τη Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσα σε μια δυναμική διαδικασία που θα εξελίσσεται σε μια διαδραστική σχέση με τους ΟΤΑ, τους τοπικούς φορείς, τους πολίτες από τη μια πλευρά και της πολιτείας από την άλλη που έχει τη πρωτοβουλία για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση, τις θεσμικές ρυθμίσεις, τους πόρους και τις εθνικές στρατηγικές για το περιβάλλον.
Πριν κλείσω την ενότητα για το περιβάλλον κύριε υπουργέ, θα αναφερθώ σε κάτι που συνδέεται κατά τη γνώμη μου ευθέως με το πρόγραμμα «Καλλικράτης».
Τη στιγμή αυτή 450 μικροί δήμοι και κοινότητες της χώρας προσπαθούν με χίλιους δύο τρόπους να συλλέξουν τα απορρίμματα γιατί δεν δεχτήκατε την πρότασή μας να δώσετε παράταση ενός έτους, ενόψει των νέων συνενώσεων στη δυνατότητα των δήμων που δεν έχουν υπηρεσία καθαριότητας και αναθέτουν την αποκομιδή σε εργολάβους. Έτσι κι αλλιώς οι νέοι μεγάλοι δήμοι που θα προκύψουν θα έχουν όλοι υπηρεσία καθαριότητας. Τιμωρούμε λοιπόν σήμερα τους μικρούς με ετήσια έσοδα από τους ΚΑΠ και τη ΣΑΤΑ από 1 έως 2 εκατομμύρια ευρώ, γιατί δεν είχαν προφανώς τη δυνατότητα να συστήσουν υπηρεσία, να προσλάβουν προσωπικό, να προχωρήσουν σε έργα υποδομής, συνεργεία, γκαράζ, πλυντήρια και να δαπανήσουν του κόσμου τα λεφτά για μηχανολογικό εξοπλισμό (απορριμματοφόρα κ.λπ.). Αυτούς κύριε υπουργέ σε τι είδους λύσεις τους εξωθούμε, γιατί βέβαια δεν θα αφήσουν να πνιγούν στα σκουπίδια τα χωριά τους. Τα δύο-τρία αρνητικά παραδείγματα που επικαλείται η ΠΟΕ-ΟΤΑ, που δεν αντιμετώπισε το πρόβλημα με τη δέουσα σοβαρότητα δεν αλλάζουν την εικόνα. Σας παρακαλώ δώστε αμέσως λύση.
Αγαπητοί προσκεκλημένοι,
Αγαπητοί σύνεδροι,
Θα ήθελα να κλείσω την ομιλία μου υπογραμμίζοντας τα εξής.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αρχής γενομένης από σήμερα, με το άνοιγμα των εργασιών του ετήσιου συνεδρίου με βάση τις δικές σας προτάσεις για τη νέα διοικητική δομή, το νέο σύστημα διοίκησης της χώρας, αλλά και τα νέο τρόπο εκλογής των τοπικών αρχών θα τοποθετηθεί καταρχήν επ΄ αυτών.
Όμως, για μας η υπόθεση της διοικητικής μεταρρύθμισης, της ανασυγκρότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της κατοχύρωσής της ως ισότιμου θεσμού στο πολιτικό και διοικητικό σύστημα της χώρας ούτε εξαντλείται εδώ, ούτε και μπορεί να σταματήσει εδώ.
Ο δρόμος για να προχωρήσει η αποκέντρωση του συγκεντρωτικού κράτους, η μεταφορά αρμοδιοτήτων και η διασφάλιση των αναγκαίων πόρων, η ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η δημιουργία ισχυρών σύγχρονων δήμων είναι μακρύς και είναι μπροστά μας.
Εμείς δηλώνουμε ότι είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας για την υλοποίηση αυτής της σπουδαίας εθνικής υπόθεσης.
Και είμαστε στη διάθεσή σας να συμβάλλουμε τα μέγιστα για όλα τα ζητήματα που αφορούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Σας καλούμε λοιπόν σε μια ειλικρινή, ισότιμη και με διαφανείς διαδικασίες συνεργασία για να πετύχουμε το μεγαλύτερο δυνατό συντονισμό και αποτελεσματικότητα.
Τα πρώτα δείγματα γραφής προς τη σημερινή Κυβέρνηση για το πώς αντιλαμβανόμαστε εμείς τη συνεργασία, τις δυνατότητες, τις προθέσεις μας, την ετοιμότητά μας και τις προτάσεις μας, τα έχουμε ήδη καταθέσει σε όλους σας.
Προσδοκούμε λοιπόν, μια ειλικρινή και αποτελεσματική συνεργασία σε καθημερινή βάση για τη διατύπωση του Σχεδίου Νόμου, άρθρο – άρθρο, μακριά από μικροπολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες, με στόχο την επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης για αυτή τη μεγάλη εθνική υπόθεση.