Στα αξιοσημείωτα ότι η κυβέρνηση -διά των εκπροσώπων της και προ του συνεδρίου και από το βήμα του- έχει ήδη τοποθετηθεί στα δύο προαπαιτούμενα που θέτει η ΚΕΔΚΕ. Για μεν τον χωροταξικό σχεδιασμό από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε ο «Καλλικράτης» αναφέρθηκε πως πρώτα θα υπάρξει διαβούλευση για τα θεσμικά και η διαβούλευση για το χωροταξικό βάσει των προτάσεων που θα συνδιαμορφώσουν κυβέρνηση και θεσμικοί της αυτοδιοίκησης, θα ακολουθήσει από τα μέσα Φεβρουαρίου ως τα τέλη Μαρτίου, με στόχο ο «Καλλικράτης» να ψηφισθεί από τη Βουλή τον Μάιο.
Στα δε οικονομικά αιτήματα, που τίθενται ως προαπαιτούμενα για την οποιαδήποτε συμμετοχή στη διαβούλευση, επίσης το περίγραμμα των απαντήσεων είναι σαφέστατο: «Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος». Αλλιώς, «δεν θα δανειζόμαστε με ληστρικό επιτόκιο, για να καλύψουμε την κακοδιαχείριση και τις σπατάλες. Περικοπές γίνονται παντού και η αυτοδιοίκηση θα πρέπει ν’ ακολουθήσει το παράδειγμα της κεντρικής διοίκησης κατά τη σύνταξη του προϋπολογισμού του 2010, αλλά και των προβλεπομένων στο τριετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Σταθερότητας».
Είπαν… ΓΙΑ ΤΟΝ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»
• Γιώργος Παπανδρέου:
Το πρόγραμμα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» είναι ταυτόχρονα μια δομική αλλαγή, απαραίτητη για τη δημοσιονομική ανάταξη της χώρας. Και αν πριν την κρίση ήταν σκόπιμη και αναγκαία, στις σημερινές συνθήκες, είναι αναγκαίος όρος για την έξοδο της χώρας μας από την αφόρητη οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση στην οποία έχει οδηγηθεί, με εγκληματικές πολιτικές που ασκήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Ήταν απόφασή μας, η νέα διοικητική διάρθρωση της χώρας να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Προγράμματος Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης, που έχουμε καταθέσει και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό που εφαρμόζουμε για την έξοδο από την κρίση, για τη δημοσιονομική εξυγίανση, για ένα κράτος ευνομίας, ισότητας και διαφάνειας.
• Αντώνης Σαμαράς:
Η Νέα Δημοκρατία θα αποφύγει την άμεση παρέμβασή της στην έκφραση των τοπικών κοινωνιών και ιδιαίτερα των μικρότερων. Ήρθε πιστεύω η ώρα της αποκομματικοποίησης της περιφέρειας, της χειραφέτησής της από τους δήθεν παντογνώστες του κέντρου που αποφασίζουν για αυτήν πριν από αυτήν, χωρίς να γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες της περιφέρειας και σε αυτή την εξέλιξη που την οδηγεί η ίδια η ζωή, πιστεύω ότι είναι χρήσιμο επιτέλους να συνδράμουν όλα τα κόμματα. Προτείνω επίσης, αυτή τη φορά να προβληματιστούμε σε κάτι ακόμα. Χρειάζεται ίσως ακόμα ένα τολμηρό βήμα και πιστεύω ότι οι συνθήκες έχουν ωριμάσει. Ας ανοίξουμε την πόρτα της αξιοσύνης και στις διαδικασίες εκλογής Δημοτικών Συμβουλίων και γιατί όχι, να σκεφτούμε αν θα έπρεπε να στήσουμε ξεχωριστή κάλπη για τους υποψήφιους Δημάρχους και ξεχωριστή για τους υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους.
• Αλέκα Παπαρήγα:
Είμαστε ριζικά αντίθετοι στο να περάσουν οι αρμοδιότητες που έχουν σχέση με την παιδεία και την υγεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, διότι εδώ οδηγεί στον κατακερματισμό, στον τοπικισμό και το κυριότερο, χάνεται ο και τυπικά υπάρχων ενιαίος χαρακτήρας της παιδείας και της υγείας. Οι επιχειρηματίες που έχουν στα χέρια τους το ΕΣΠΑ, έχουν στα χέρια τους τα τραπεζικά δάνεια, είτε των ελληνικών τραπεζών είτε της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, που έχουν στη θέση τους έκτακτα κονδύλια λόγω κρίσης και τα λοιπά, ενδιαφέρονται να παρέμβουν στην Περιφέρεια, επιλεκτικά βεβαίως ανάλογα, όχι που υπάρχουν οι κοινωνικές ανάγκες αλλά που έχουν ανάγκες αυτοί για την κερδοφορία και για να παρέμβουν και να ελέγξουν την κατάσταση θέλουν μεγαλύτερη γεωγραφική έκταση και μεγαλύτερη συγκέντρωση πληθυσμού.
• Γιώργος Καρατζαφέρης:
Εμείς μιλάμε για συγκεκριμένες 15 Περιφέρειες. Οι 13 γνωστές, η Αττική και η Θεσσαλονίκη. Η κάθε Περιφέρεια να έχει συγκεκριμένο αριθμό δημάρχων. Ίδιοι, 25 σε κάθε Περιφέρεια. Όχι 21, 22, 24, 27 και να παίζει ο αριθμός. Αυτοί οι δήμαρχοι θα είναι και το Περιφερειακό Συμβούλιο του κυρίου Περιφερειάρχη. Αντί οποιασδήποτε άλλης Βουλής, θα έχει τους δημάρχους, 25 σε κάθε Περιφέρεια. Ταυτοχρόνως, μας φέρνετε και τον νόμο για την ιθαγένεια και την ψήφο των μεταναστών. Μα είμαστε σοβαροί; Εμείς είμαστε έτοιμοι, κύριε υπουργέ, να βοηθήσουμε για τους νομίμως εισελθόντες στη χώρα. Όσοι έρχονται παράνομα στη χώρα δεν μπορούν να γίνουν ποτέ πολίτες.
• Αλέξης Τσίπρας:
Δεν εξασφαλίζονται πουθενά οι όροι και η προικοδότηση γι’ αυτό το μεγάλο εγχείρημα. Δεν εξασφαλίζονται με ρητές διατυπώσεις οι αρμοδιότητες. Κανείς δεν προνοεί, ώστε να μην κυριαρχήσουν για άλλη μια φορά όροι και πολιτικές, που μετατρέπουν τους Δήμους σε Δήμους – Επιχειρήσεις, να μην κυριαρχήσουν αρχές, όπως η ελαστικότητα, η ευελιξία, η καθολική επιβολή του ιδιωτικού στη δημόσια σφαίρα. Όταν παραμένουμε το πιο συγκεντρωτικό και αναποτελεσματικό κράτος της Ευρώπης, όταν παραμένουμε πολύ μακριά από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ανακατανομή πόρων, τότε το ζήτημα δεν είναι αν έχουμε ένα νομοσχέδιο καλών ή κακών προθέσεων, αλλά αν έχουμε ένα νομοσχέδιο που απαντά στο πρόβλημα.
• Ντόρα Μπακογιάννη:
Οι Γενικές Διοικήσεις πρέπει να είναι όσες και οι Περιφέρειες. Το αντίθετο κατά τη γνώμη μου και πρόχειρο και αυθαίρετο είναι και αφήνει ερωτηματικά για υστεροβουλία. Εφόσον η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι οι Γενικές Διοικήσεις αναγκαστικώς θα υπάρχουν για να ασκούν κρατικές αρμοδιότητες που κατά το Σύνταγμα δεν εκχωρούνται, αυτές πρέπει να μείνουν σε κάθε Περιφέρεια. Κριτήρια κοινής λογικής λένε ότι στο Λεκανοπέδιο δεν πρέπει να προχωρήσουμε σε συνενώσεις Δήμων με πληθυσμό άνω των 20.000 κατοίκων. Ο πυρήνας της υπονόμευσης του νέου συστήματος, μπορεί να προέλθει από τη χωροταξική κατανομή και στο σημείο αυτό πρέπει να υπενθυμίσω ότι πρέπει να εξεταστεί σοβαρά το θέμα των Μητροπολιτικών Δήμων για τα μεγάλα αστικά κέντρα. Προσωπική άποψη, τη γνωρίζετε όλοι σας, την υποστηρίζω εδώ και χρόνια, για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και για ορισμένες άλλες μεγάλες πόλεις θα πρέπει να μπούμε σταδιακά στη λογική του Μητροπολιτικού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης. Το θέμα είναι κολοσσιαίο και η ΚΕΔΚΕ θα πρέπει να το συζητήσει.
• Γιάννης Ραγκούσης:
Η νέα αρχιτεκτονική του κράτους εντάσσεται σε ένα συνολικό πλαίσιο διαρθρωτικών αλλαγών που είναι εκ των ων ουκ άνευ για τη δημοσιονομική ανάταξη της χώρας, αλλά και την αναπτυξιακή επανεκκίνησή της, διαρθρωτικών αλλαγών απαραίτητων, με επείγοντα χαρακτήρα. Σε ό,τι αφορά τους μετανάστες, η δική μας νομοθετική πρωτοβουλία ρητώς και κατηγορηματικώς, το υπογραμμίζω για μία ακόμα φορά για να σταματήσει η παραποίηση της αλήθειας, αφορά αποκλειστικά και μόνο τους νόμιμους οικονομικούς μετανάστες, που στη συγκεκριμένη περίπτωση των Δημοτικών Εκλογών κατά την πλειοψηφία τους είναι ομογενείς. Κατά 160.000 ομογενείς και περίπου 80.000 οικονομικοί μετανάστες που νομιμοποιήθηκαν, σας ξαναλέω, το 2005 και το 2007.
• Γιώργος Ντόλιος:
Τι έγινε με το ΕΣΠΑ; Φτιάξαμε ένα πολυδαίδαλο σύστημα με ενδιάμεσες αρχές, Αναπτυξιακές Εταιρίες, φορείς και τα λοιπά. Οι πολίτες οι οποίοι είναι οι τελικοί δικαιούχοι του προγράμματος, οι μόνοι που είναι τελικοί δικαιούχοι, δεν έχουν καταλάβει τίποτα και φυσικά η καθυστέρηση στην υλοποίηση του προγράμματος είναι μεγάλη. Στην ουσία, υπήρχαν και ευτελείς στόχοι σε αυτή την υπόθεση. Να στήσουμε ένα παραδημόσιο δίπλα στο Δημόσιο.
Τι έγιναν οι Δήμοι; Οι 212 είναι πιστοποιημένοι και έχουν τη δυνατότητα να εκτελούν έργα. Οι υπόλοιποι δεν έχουν τη δυνατότητα. Αυτοί οι δήμαρχοι και αυτοί οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να προσφεύγουν όχι μόνο στους υπουργούς και στα υπουργεία, αλλά και σε αυτό το παραδημόσιο που επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί δίπλα στο Δημόσιο. Αυτό έγινε με το ΕΣΠΑ.