Η ΚΕΔΚΕ επιστρέφει το «µπαλάκι» στην κυβέρνηση για τον «Καλλικράτη». «Πορτοκαλί φως» στις αλλαγές και στο… βάθος έκτακτο συνέδριο. Πόροι και χωροταξικό µέχρι τέλος Φεβρουαρίου τα… προαπαιτούµενα.
Ρεπορτάζ: Μαρία Ζαρίφη
Με «κλειστά χαρτιά» σε ό,τι αφορά αυτό που τείνει να αναδειχθεί σε μείζον θέμα της αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης «Καλλικράτης», τις συνενώσεις των Δήμων, αλλά και την εξασφάλιση πόρων ώστε να προχωρήσει με αξιώσεις ο νέος χάρτης της αυτοδιοίκησης, έκλεισε το α’ μέρος της παρτίδας, μεταξύ της κυβέρνησης και των αιρετών της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, στο τριήμερο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΚΕ.
Η κυβέρνηση, διά της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών, αναμένει τις προτάσεις των αυτοδιοικητικών για τις συνενώσεις.
Η ΚΕΔΚΕ, από την πλευρά της, «επιστρέφει» την «πρόσκληση» στην κυβέρνηση και αναμένει την πρόταση από «πάνω», για να διαβουλευθεί σε δεύτερο χρόνο, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι θα έχουν καταβληθεί τα οφειλόμενα από την κεντρική διοίκηση… Όλα αυτά, υπό τη βαριά σκιά των κομματικών «γραμμών», που εκ των πραγμάτων δεν αφήνουν περιθώρια για συζήτηση σε βάθος, καθώς και εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2010, οι «ζώνες επιρροής» των δύο μεγάλων κομμάτων εξουσίας είναι πολύ σημαντικότερες από την «ανάταξη» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Το «ανάβουμε πορτοκαλί φως στην κυβέρνηση», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Νικήτας Κακλαμάνης, πρακτικά δεν σημαίνει τίποτε περισσότερο απ’ έναν πρόσκαιρο συμβιβασμό μεταξύ των αυτοδιοικητικών που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία και των αυτοδιοικητικών που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ, ώστε να καταστεί εφικτή η έκδοση κοινού ψηφίσματος. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, οι αυτοδιοικητικοί της Ν.Δ. προχώρησαν και σε ξεχωριστό ψήφισμα, ζητώντας να μην ισχύσει το δικαίωμα ψήφου στους μετανάστες από τη φετινή αυτοδιοικητική αναμέτρηση.
Στα των οφειλομένων πόρων, οι κυβερνητικοί παράγοντες που πήραν τον λόγο ήταν σαφείς: Σε συνθήκες βαθιάς δημοσιονομικής κρίσης και με τη χώρα ουσιαστικά σε στενή επιτήρηση από την Κομισιόν, δεν είναι δυνατόν να τίθεται ως προϋπόθεση διαλόγου η εξόφληση των οφειλομένων από την κεντρική διοίκηση στην Αυτοδιοίκηση…
Ακόμη σαφέστερος υπήρξε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του, την πρώτη μέρα του συνεδρίου, μην αφήνοντας κανένα περιθώριο παρερμηνείας: «Η νέα διοικητική διάρθρωση της χώρας αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Προγράμματος Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης, που έχουμε καταθέσει και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό που εφαρμόζουμε για την έξοδο από την κρίση, για τη δημοσιονομική εξυγίανση, για ένα κράτος ευνομίας, ισότητας και διαφάνειας»…
Με αυτά ως δεδομένα, είτε με τη συναίνεση της Νέας Δημοκρατίας (γιατί στην ουσία περί αυτού πρόκειται) είτε χωρίς, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει με τον «Καλλικράτη» «εδώ και τώρα», παίρνοντας το ρίσκο σε μία περίοδο κατά την οποία, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της GPO, που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, υπερέχει με 11 ποσοστιαίες μονάδες της Νέας Δημοκρατίας στην πρόθεση ψήφου (40,3% ΠΑΣΟΚ – 29,3% Ν.Δ.), ενώ σε ερώτημα σχετικά με την αποδοχή του «Καλλικράτη» το 60% τον αντιμετωπίζει «θετικά, μάλλον θετικά», το 25,5% «αρνητικά μάλλον αρνητικά» και το 14,5% «δεν ξέρει, δεν απαντά»…
«Μας χρωστάτε»… «Δεν σας χρωστάμε εμείς, αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση και, εν πάση περιπτώσει, σε συνθήκες δημοσιονομικής κρίσης πρέπει κι εσείς να προσαρμοστείτε στα νέα δεδομένα»… «Ναι στις συνενώσεις, αλλά όχι εμείς, να συνενωθούν οι… άλλοι»… «Βαθιά τομή ο ‘’Καλλικράτης’’ και πρέπει να ανταποκριθούμε στην πρόκληση, για να δώσουμε νέα πνοή στην Αυτοδιοίκηση»… «Casus belli η μη καταβολή των οφειλομένων από την κεντρική διοίκηση»… Και εν κατακλείδι -γιατί τελικά αυτό ήταν το ρεζουμέ του συνεδρίου- «σήμερα στην αίθουσα είμαστε 1034, άραγε στο επόμενο τακτικό συνέδριο πόσοι θα έχουμε απομείνει;».
Ο αυτοδιοικητικός προβληματισμός στο ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, στο οποίο κεντρικό θέμα ήταν ο «Καλλικράτης», δεν υπερέβη τις εξ αρχής οριοθετημένες κομματικές γραμμές, ενώ οι αμοιβαίες υποχωρήσεις ώστε να τηρηθούν τα αυτοδιοικητικά προσχήματα κατέληξαν σε ένα ψήφισμα που καλύπτει τους αιρετούς της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, καθώς οι έξι του ΣΥΡΙΖΑ και οι τέσσερις του ΚΚΕ κατέθεσαν χωριστά σχέδια ψηφισμάτων, διαχωρίζοντας τη θέση τους από τους αιρετούς των δύο μεγάλων κομμάτων εξουσίας. Οι της Νέας Δημοκρατίας θα ήθελαν στο ψήφισμα να ζητείται από την κυβέρνηση να μη δώσει δικαίωμα ψήφου στους μετανάστες από τις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010. Οι του ΠΑΣΟΚ θα ήθελαν να υπάρχει αναφορά στο δημοσιονομικό χάλι της χώρας και την κατανόηση που οφείλει να επιδείξει η Αυτοδιοίκηση, στην προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας.
«Δίνουμε πορτοκαλί και όχι κόκκινο ή πράσινο φως στην κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία του, με την οποία έκλεισαν οι εργασίες του συνεδρίου, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος εξέφρασε την ευχή να μη χρειαστεί να προχωρήσει η ΚΕΔΚΕ σε έκτακτη Γενική Συνέλευση ή ακόμη και Συνέδριο τον Μάρτιο προκειμένου να αποφασίσει αν θα δώσει τελικά κόκκινο ή πράσινο φως στο Σχέδιο, ευελπιστώντας πως με τη διαβούλευση θα λυθούν όλα…
Αν δεν ικανοποιηθούν (και δεν πρόκειται να ικανοποιηθούν, γιατί είναι απίθανο να καταβληθούν τα οφειλόμενα 331,5 εκατ. ευρώ του 2009 από το κεντρικό κράτος, αλλά και η προκαταβολή των 214 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2010, συνολικά 545,5 εκατ. ευρώ), τα οικονομικά αιτήματα της ΚΕΔΚΕ, αλλά και δεν ληφθούν υπόψη οι προτάσεις της για το χωροταξικό, «δεν πρόκειται να υπάρξει συναίνεση», «θα κλείσουμε τους Δήμους επ’ αόριστον», «θα βγάλουμε τους πολίτες στον δρόμο», «θα δώσουμε μάχη για την αυτοδιοίκηση». (Σ.Σ.: Κάποιοι κακεντρεχείς στους διαδρόμους και το φουαγέ του χώρου του συνεδρίου σημείωναν πως «αν προχωρήσουμε και σε απεργία πείνας επ’ αόριστον, θα μας… ευγνωμονεί όλος ο ελληνικός λαός, έτσι όπως έχει εξελιχθεί η κατάσταση με την οικονομική κρίση»…
Φυσικά, η ΚΕΔΚΕ δεν σκοπεύει να προτείνει σχέδιο συνενώσεων, αλλά θα περιμένει την κυβέρνηση να καταθέσει τις προτάσεις της και να τοποθετηθεί επ’ αυτών. Δεν είναι καιρός για δημαρχιακούς «εμφύλιους», ακόμη και μεταξύ ομοϊδεατών αυτοδιοικητικών αρχόντων. Οι «μεγάλοι» έτσι κι αλλιώς χαίρονται που θα γίνουν μεγαλύτεροι και οι «μικροί» δεν βρίσκουν στήριγμα παρά μόνο στα λόγια, μπροστά στην επικείμενη «συγχώνευσή» τους.
Oι προϋποθέσεις
Ο Νικήτας Κακλαμάνης αναφερόμενος στο περιεχόμενο του ψηφίσματος, ανέφερε: «Με συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων της, η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων αποφάσισε τα εξής: «Κατ’ αρχήν προσερχόμεθα στον διάλογο. Από σήμερα και μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, προαπαιτούμενα που υπήρξαν πάντοτε πάγιες θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θέλουμε να τα δούμε να έχουν υλοποιηθεί. Και πιο συγκεκριμένα, εκτός από αυτά που περιλαμβάνει το ψήφισμα: να έχουν αποδοθεί μέχρι τότε τα 331 εκατ. ευρώ του 2009, όπως αυτά προβλέπονταν στον Προϋπολογισμό. Να έχει καταβληθεί η δεύτερη δόση των παρακρατηθέντων, των 214 εκατ. ευρώ, και βεβαίως να υλοποιηθεί με πράξεις η υπόσχεση του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, ότι ο χωροταξικός σχεδιασμός των νέων δήμων, θα έχει -με κοινή διαβούλευση- παρουσιαστεί μέχρι τότε, προκειμένου να το στείλουμε σε όλους τους συναδέλφους.
Θέλω να πιστεύω ότι το όνειρο αυτό της Μεταρρύθμισης, το οποίο ήταν κατ’ αρχήν όνειρο της Αυτοδιοίκησης, θα το δουν όλοι ως τέτοιο, προκειμένου να το κάνουμε πράξη. Θέλω να πιστεύω ότι θα μείνει έξω από μικροκομματικές και μικροπολιτικές σκοπιμότητες και απευθύνω έκκληση σε όλα τα κόμματα, σε όλους τους κοινωνικούς φορείς, που θα πάρουν μέρος στη διαβούλευση, στους εκπροσώπους των εργαζομένων στους δήμους που τους θεωρούμε συνεργάτες μας, να κάνουν ότι είναι δυνατόν, προκειμένου να πετύχει αυτό το εγχείρημα.
Βεβαίως, και η κυβέρνηση πρέπει από την πλευρά της να δείξει ανάλογη διάθεση και κυρίως να βάλει λίγο και το χέρι στην τσέπη. Σας υπενθυμίζω ότι το 1998, για το Πρόγραμμα Σύγκλισης, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, με νόμο που ψηφίστηκε και τον είχε αποδεχθεί τότε η ΚΕΔΚΕ, επί τρία χρόνια έδινε ποσοστό τότε από τα Τέλη Κυκλοφορίας που σε δραχμές ήταν 10 δισ. τον χρόνο, προκειμένου να γίνει η Σύγκλιση. Ε, δεν μπορεί μονίμως η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όταν προκύπτει οικονομικό πρόβλημα στην Ελλάδα, να είναι αυτή που θα πληρώνει το πάπλωμα».