Η εταιρεία Πληροφόρηση – Επιμόρφωση – Τοπική Ανάπτυξη (ΠΕΤΑ) A.E. -Ανώνυμη Αναπτυξιακή εταιρεία ΟΤΑ- σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος (ΚΕΔΚΕ), παρουσίασε τα αποτελέσματα του καινοτομικού και σημαντικού για την Τοπική Αυτοδιοίκηση προγράμματος, του έργου «Εξειδικευμένη κατάρτιση εργαζομένων στην πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση στις Τεχνολογίες Πληροφορικής Επικοινωνιών (ΤΠΕ), καθ’ οδόν προς τον σύγχρονο Δήμο», σε απολογιστική ημερίδα η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο της Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ).
Βασικοί ομιλητές από την πλευρά της ΠΕΤΑ Α.Ε. ήταν ο πρόεδρος της εταιρείας και δήμαρχος Χαλανδρίου, Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος και ο διευθύνων σύμβουλος της ΠΕΤΑ, Γιώργος Βασαρδάνης (στη φωτογραφία), οι οποίοι παρουσίασαν τον απολογισμό και την αξιολόγηση του Προγράμματος. Χαιρετιστήρια επιστολή του Ειδικού Γραμματέα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Στέφανου Γκρίτζαλη, ανέγνωσε ο πρόεδρος της ΠΕΤΑ, ενώ εκ μέρους του υπουργείου Εσωτερικών μίλησε ο Γενικός Διευθυντής Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Θεόδωρος Οικονόμου.
Τοποθετήσεις έκαναν εκπρόσωποι αναδόχων του έργου και τα στελέχη της επιστημονικής ομάδας, η οποία είχε την διεύθυνση του έργου, κ.κ. Πέτρος Εσκίογλου, Χρήστος Πρωτόγερος, Γιάννης Σουφλής. Για τα πληροφοριακά συστήματα μίλησαν οι κ.κ. Κώστας Τσιμπάνης, από την εταιρεία Κόρυμβος και Φάνης Αλεξανδρίδης, από την εταιρεία Ωμέγα, για τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης, οι Νίκος Αντωνόπουλος, από την ΕΕΔΕ και Νίκος Πιτσούλης, από το ΚΕΚ ΔΗΜΗΤΡΑ, για το εκπαιδευτικό υλικό τηλεκατάρτισης, οι υπεύθυνοι για την παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού «Business Intelligence» και «GIS», αντίστοιχα, αναπληρωτές καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του ΕΜΠ κ.κ. Πέτρος Καβάσαλης και Μαρίνος Κάβουρας.
Το έργο «Εξειδικευμένη κατάρτιση εργαζομένων στην πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση στις Τεχνολογίες Πληροφορικής Επικοινωνιών (ΤΠΕ), καθ’ οδόν προς τον Σύγχρονο Δήμο», το οποίο ολοκληρώθηκε στις 31/12/2009, είναι ένα σύνθετο έργο που αποσκοπεί στην ενίσχυση των γνώσεων και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων στους ΟΤΑ στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών.
Τα βασικά τμήματα του έργου είναι η τηλεκατάρτιση των εργαζομένων, η δημιουργία 8 μαθημάτων ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού και η δημιουργία πληροφοριακών συστημάτων (πλατφόρμα τηλεκατάρτισης, Πληροφοριακό Σύστημα Παρακολούθησης φυσικού και οικονομικού αντικειμένου – portal).
Σκοποί του Προγράμματος, το οποίο σημείωσε σημαντική επιτυχία, προσελκύοντας 5.506 καταρτιζόμενους και υπερβαίνοντας κατά 10,12% τον αρχικό στόχο των 5.000 ατόμων μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2009, είναι η ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας της Αυτοδιοίκησης, μέσα από την ενίσχυση της γνώσης του ανθρώπινου δυναμικού των ΟΤΑ, και η αξιοποίηση των έργων πληροφορικής που έχουν υλοποιήσει τα τελευταία χρόνια οι Δήμοι, επιδιώκοντας να βελτιώσουν τη λειτουργία τους και τις υπηρεσίες που παρέχουν στους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
Η σημασία του έργου «Καθ’ Οδόν προς τον σύγχρονο Δήμο…» αναδεικνύεται τώρα, την περίοδο προώθησης της διοικητικής μεταρρύθμισης στην Αυτοδιοίκηση. Η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση είναι θεμέλιο και προϋπόθεση της Διοικητικής Μεταρρύθμισης, και επομένως η δυνατότητα των εργαζομένων στους ΟΤΑ να χειριστούν και να υποστηρίξουν πληροφοριακά συστήματα στους Δήμους έχει πλέον καθοριστικό ρόλο για την επιτυχία της μεγάλης προσπάθειας.
Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι παράμετροι του προγράμματος, καθώς και σημαντικά στοιχεία που αφορούν το σύνολο των έργων της ΚτΠ στη χώρα μας.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη βράβευση των αριστούχων καταρτιζόμενων που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα από τον κ. Θ. Οικονόμου και εκπροσώπους της Ομάδας Διοίκησης Έργου της ΠΕΤΑ Α.Ε., έτσι ώστε να αναγνωριστούν οι προσπάθειες των καταρτιζόμενων και να ενισχυθεί η διάθεσή τους για δια βίου μάθηση.