Με την ολοκλήρωση των εκλογών για τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (ΠΕΔ) σε όλη την Ελλάδα μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος.
Από την εκλογική διαδικασία που θα ακολουθήσει στις 23 Οκτωβρίου, θα εκλεγεί το νέο Δ.Σ., το οποίο στη συνέχεια θα εκλέξει τον νέο πρόεδρο του ανώτατου συλλογικού αυτοδιοικητικού οργάνου. Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι υπάρχει ένα σαφές προβάδισμα του «Κινήματος Ανατροπή στην Αυτοδιοίκηση», με επικεφαλής τον υποψήφιο για την προεδρία της ΚΕΔΕ, δήμαρχο Αμαρουσίου Γιώργο Πατούλη, όσον αφορά τόσο στον αριθμό των εκλεκτόρων, που υπολογίζονται στους 82, όσο και στον αριθμό των δημάρχων που υπολογίζονται στους 165, σε σύνολο 500 εκλεκτόρων.
Στην εκλογική «μάχη» για την προεδρία της ΚΕΔΕ, την επόμενη εβδομάδα, ο υποψήφιος δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης επιστρατεύει ένα νέο μοντέλο λειτουργίας που στόχο έχει να καταστήσει την Αυτοδιοίκηση ξανά πρωταγωνιστή στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα και όχι παρατηρητή των εξελίξεων, όπως εξηγεί ο ίδιος στη σημερινή του συνέντευξη στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ, στέλνοντας ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα στους εκλέκτορες της Γενικής Συνέλευσης.
Παρά τις τοπικές ιδιαιτερότητες αλλά και τις εκάστοτε συμμαχίες που διαμορφώνονται με βάση προσωπικές στρατηγικές ή κομματικές συμμαχίες, διαφαίνεται ότι στην εκκίνηση της διαδικασίας η παράταξη που προωθεί για την προεδρία της ΚΕΔΕ τον δήμαρχο Αμαρουσίου Γιώργο Πατούλη, έχει ένα σαφές προβάδισμα. Ενώ οφείλουμε να επισημάνουμε ότι αποτελεί τη μόνη μέχρι σήμερα συγκροτημένη πρόταση, που διαθέτει ξεκάθαρο σχέδιο αλλά και επικεφαλής.
Τι αποτέλεσμα έβγαλαν οι κάλπες για την ανάδειξη των συνέδρων στις ΠΕΔ
Στην Αττική το «Κίνημα Ανατροπής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» εξέλεξε 24 στους 62 συνέδρους για την ΚΕΔΕ. Οι υπόλοιποι σύνεδροι φαίνεται ότι μοιράστηκαν ως εξής: 14 από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, 11 από το ΣΥΡΙΖΑ, 9 από την παράταξη που ηγήθηκε ο δήμαρχος Νίκαιας – Ρέντη κ. Ιωακειμίδης ( που ανήκει στη συμμαχία που μετέχουν οι δήμαρχοι Αθήνας και Θεσσαλονίκης κ.κ. Καμίνης και Μπουτάρης) , ενώ 4 φαίνεται ότι ανήκουν στο ΚΚΕ.
Στην Κεντρική Μακεδονία, το Κίνημα «Ανατροπή στην Αυτοδιοίκηση» εξέλεξε 17στους 30 συνέδρους για την ΚΕΔΕ. Οι υπόλοιποι μοιράστηκαν ως εξής: 10 από το χώρο του ΠΑΣΟΚ (ανάμεσά τους και υποψήφιοι που υποστηρίχθηκαν από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρη) και 3 του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην Πελοπόννησο το Κίνημα εξέλεξε 5 στους 9 συνέδρους για την ΚΕΔΕ. Οι υπόλοιποι μοιράστηκαν ως εξής: 3 από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και 1 ΣΥΡΙΖΑ.
Στη Στερεά Ελλάδα το Κίνημα εξέλεξε 3 στους 9 συνέδρους για την ΚΕΔΕ. Οι υπόλοιποι μοιράστηκαν ως εξής: 3 από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, 2 ΣΥΡΙΖΑ και 1 Ανεξάρτητος .
Στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη εξέλεξε τους 7 από τους 10 συνέδρους για την ΚΕΔΕ. Οι υπόλοιποι 3 είναι από το χώρο του ΠΑΣΟΚ.
Στη Θεσσαλία εξέλεξε 6 στους 12 συνέδρους για την ΚΕΔΕ. Οι υπόλοιποι μοιράστηκαν ως εξής: 3 από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και 3 από το ΣΥΡΙΖΑ.
Στο Βόρειο Αιγαίο το «Κίνημα Ανατροπής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» εξέλεξε 2 στους 3 συνέδρους για την ΚΕΔΕ. Ο άλλος σύνεδρος προέρχεται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ.
Στο Νότιο Αιγαίο εξέλεξε 4 στους 5 συνέδρους για την ΚΕΔΕ. Ο άλλος σύνεδρος προέρχεται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ.
Στο Ιόνιο το «Κίνημα Ανατροπής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» εξέλεξε 1 στους 3 συνέδρους για την ΚΕΔΕ. Οι υπόλοιποι μοιράστηκαν ως εξής: 1 από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και 1 ΣΥΡΙΖΑ.
Χαμηλές οι επιδόσεις της ομάδας των 8 δημάρχων
Αυτό πάντως που προξένησε μεγάλη εντύπωση είναι οι χαμηλές εκλογικές επιδόσεις της ομάδας των 8 δημάρχων με άτυπους επικεφαλής τους κ.κ. Καμίνη και Μπουτάρη. Στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια, την Αττική, ο εκπρόσωπος της ομάδας, δήμαρχος Νίκαιας – Ρέντη κ. Ιωακειμίδης ήρθε τέταρτος, στην Κεντρική Μακεδονία ο κ. Μπουτάρης ήρθε δεύτερος, στη Στερεά Ελλάδα ο κ. Σταυρογιάννης ήρθε τελευταίος.
Σε κάθε περίπτωση, οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανεβαίνουν όσο πλησιάζουμε προς την 23η Οκτωβρίου, ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι πεδίο έντονης διαφωνίας αποτέλεσε ακόμα και η ημερομηνία, που θα γίνουν οι εκλογές για την ΚΕΔΕ.
Η απόφαση του κ. Καμίνη να τη συγκαλέσει στις 23 Οκτωβρίου προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Κινήματος Ανατροπής, που απέστειλε επιστολή προς το υπουργείο Εσωτερικών, υποστηρίζοντας ότι αυτή βάσει του νόμου έπρεπε να γίνει μέχρι 15 Οκτωβρίου και καταλογίζοντας «πολιτικό και εκλογικό δόλο» στον δήμαρχο Αθηναίων, ο οποίος επιθυμούσε οι εκλογές να διεξαχθούν στις 4 Νοεμβρίου.
Σε κάθε περίπτωση, η Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ αναμένεται να έχει μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον, αφού είναι αδιαμφισβήτητο πως το νέο προεδρείο και το Δ.Σ. που θα προκύψει από αυτήν, θα κληθεί να διαχειρισθεί μια σειρά από πολύ σημαντικά ζητήματα, που επηρεάζουν την καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών.
Ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης φαίνεται ότι αποτελεί το μεγάλο φαβορί αυτής της εκλογικής αναμέτρησης, αφού ενόσω γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν έχει προβληθεί από τις άλλες πλευρές μια άλλη υποψηφιότητα που να μπορεί να τον απειλήσει. Ακόμη κι ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, που εμφανίζεται να είναι κι αυτός υποψήφιος για την προεδρία (συμμετέχει εξ οφίτσιο στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ), φαίνεται ότι περιμένει να διαπιστώσει τους αριθμητικούς συσχετισμούς που θα προκύψουν σχετικά με το ποιοι θα εκλεγούν στο 31μελές Διοικητικό Συμβούλιο, πριν να λάβει την τελική απόφαση.
Αν η παράταξη Πατούλη εκλέξει στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ τουλάχιστον 14 – 15 μέλη (οι πιο φιλόδοξοι μιλούν για 16 μέλη), δύσκολα θα αποφασίσει κάποιος να εκτεθεί απέναντί του ως υποψήφιος πρόεδρος, γνωρίζοντας ότι οι πιθανότητες δεν θα είναι με το μέρος του.
Γιώργος Πατούλης: «Η 23η Οκτωβρίου αφετηρία για το νέο ξεκίνημα της Αυτοδιοίκησης»
Στην αυτοδιοικητική «μάχη» για την προεδρία της ΚΕΔΕ, την επόμενη εβδομάδα, ο υποψήφιος δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης επιστρατεύει ένα νέο μοντέλο λειτουργίας που στόχο έχει να καταστήσει την Αυτοδιοίκηση ξανά πρωταγωνιστή στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα και όχι παρατηρητή των εξελίξεων. Ποιος είναι ο στόχος της ανεξάρτητης και υπερκομματικής του υποψηφιότητας; Ο Γιώργος Πατούλης μιλάει… έξω από τα δόντια για τα τεκταινόμενα τα τελευταία χρόνια στο κορυφαίο συλλογικό όργανο της Αυτοδιοίκησης: «Κατανοώ τη δυσκολία των αντιπάλων μας, που όλα αυτά τα χρόνια λειτουργούσαν την ΚΕΔΕ ως προσωπικό και κομματικό παραμάγαζο, να αντιληφθούν ότι μπορεί να υπάρξει κάτι διαφορετικό από όσα οι ίδιοι πρέσβευαν όλον αυτόν τον καιρό. Βέβαια από την άλλη κατανοώ ότι κάτι πρέπει να πουν, ιδιαίτερα όταν γίνεται φανερό ότι τους τρομάζει η αποδοχή του Κινήματος Ανατροπή στην Αυτοδιοίκηση». Και μέσω της σημερινής συνέντευξής του στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ, στέλνει το εξής μήνυμα στους εκλέκτορες της Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΔΕ: «Ζητώ τη στήριξή τους για να φέρουμε την Ανατροπή, κόντρα σε αυτούς που επενδύουν στο διχασμό και τη διάσπασή μας. Ζητώ τη στήριξή τους σε μια πρόταση που επιδιώκει να ενώσει όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της Αυτοδιοίκησης, με στόχο την αναβάθμιση του κύρους του θεσμού που υπηρετούμε αλλά και τη βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας».
Κύριε Πατούλη, διεκδικείτε την προεδρία της ΚΕΔΕ ως επικεφαλής της Κίνησης «Ανατροπή στην Αυτοδιοίκηση». Τι σας οδήγησε στην απόφαση να δημιουργήσετε αυτή την κίνηση;
Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία του Κινήματος «Ανατροπή στην Αυτοδιοίκηση» προέκυψε από την απόφαση μιας μεγάλης ομάδας δημάρχων και στελεχών της Αυτοδιοίκησης να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, με σκοπό να εκφράσουμε μια νέα αντίληψη σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των ανώτερων οργάνων του θεσμού μας. Ένα νέο μοντέλο λειτουργίας που στόχο έχει να καταστήσει την Αυτοδιοίκηση ξανά πρωταγωνιστή στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα της πατρίδας μας, κι όχι παρατηρητή των εξελίξεων.
Κινητήρια δύναμη της πρωτοβουλίας μας είναι η αγανάκτηση που αισθανόμαστε για τη συστηματική υποβάθμιση του θεσμού μας τα τελευταία χρόνια. Πιστεύουμε ότι απαιτείται συστράτευση όλων των υγιών δυνάμεων του χώρου μας, προκειμένου να αναλάβουν νέα πρόσωπα το δύσκολο αλλά και απαιτητικό έργο για την αποτελεσματική και ισχυρή εκπροσώπηση της Αυτοδιοίκησης στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Νέα πρόσωπα με φωνή, με αποφασιστικότητα να αντισταθούν σε νέες περικοπές πόρων και σε πολιτικές που οδηγούν στη μείωση του προσωπικού μας.
Όλοι εμείς που στηρίζουμε το Κίνημα Ανατροπής θεωρούμε ότι πρέπει να μπει τέλος στα 8 χρόνια αδράνειας και αφωνίας των θεσμικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης και να διεκδικήσουμε ως θεσμός αυτό που πραγματικά μας αξίζει. Και μπαίνω μπροστά, ως πρώτος μεταξύ ίσων, στη μάχη για την Ανατροπή αυτή.