Για «κομματικά κελεύσματα» πίσω από το ψήφισμα της ΠΕΔΑ ενόψει του συνεδρίου της ΚΕΔΕ κάνει λόγο ο επικεφαλής της ΕΝΩΜΕΝΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης.
Μια αποστροφή του σχετικά με το θέμα του επανελέγχου των συμβάσεων των εργαζομένων που λαμβάνει χαρακτήρα στήριξης όσων δημάρχων έχουν αρνηθεί να παράσχουν στοιχεία στην κυβέρνηση, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του δημάρχου Πεντέλης, ο οποίος τάσσεται υπέρ του ελέγχου και της τήρησης της νομιμότητας, της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης».
Το ψήφισμα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής εκδόθηκε στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων στον χώρο της αυτοδιοίκησης της Παρασκευής 23 Νοεμβρίου, με κλείσιμο των δημαρχείων και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και οι εκπρόσωποι της ΕΝΩΜΕΝΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ το καταφήφισαν.
Το ψήφισμα της ΠΕΔΑ, το οποίο κατατέθηκε από τον πρόεδρο της ένωσης και δήμαρχο Νέας Ιωνίας Ηρακλή Γκότση, αναφέρει τα εξής:
«Η Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ Αττικής που συνεδρίασε σήμερα Τετάρτη 21 Νοεμβρίου και συζήτησε όλες τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις στην Αυτοδιοίκηση ενόψει και του συνεδρίου της ΚΕΔΕ που θα συγκληθεί στις 3 Δεκεμβρίου αποφάσισε ομόφωνα να προτείνει στο συνέδριο της ΚΕΔΕ τα εξής:
– Μια νομιμοποιημένη από τη διαδικασία του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ διαδρομή κινητοποιήσεων που θα περιλαμβάνουν κλιμακούμενα κλεισίματα των Δήμων, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας μαζί με τους εργαζόμενους και πρωτότυπες ενέργειες προβολής των αιτημάτων μας στο κέντρο των πόλεων και βέβαια στο κέντρο της Αθήνας.
Δεν μπορούμε πια να περιοριστούμε σε συμβολικές κινήσεις, το Συνέδριο μας πρέπει να αποφασίσει για πολύμορφες κινητοποιήσεις μαζί με τους εργαζόμενους που θα φέρουν αποτελέσματα.
Και προφανώς, ως ΠΕΔ Αττικής, που πρώτοι ξεκινήσαμε τις κινητοποιήσεις στα τέλη του Αυγούστου, ανάλογα με τις αποφάσεις του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ και την προοπτική που προσφέρουν, θα πάρουμε αν χρειαστεί και τις δικές μας αγωνιστικές αποφάσεις.
– Συμμετοχή των κατοίκων, των τελικά ωφελούμενων από το έργο και τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης στις κινητοποιήσεις μας μέσα από την ενημέρωση τους και τη διαμόρφωση επιτροπών στήριξης σε κάθε Δήμο ή και κεντρικά. Να πάμε στην κοινωνία και από εκεί να αντλήσουμε τις απαραίτητες δυνάμεις. Με ένα τρόπο, να επανακαθορίσουμε ριζοσπαστικά τη στρατηγική των συμμαχιών μας. Ο ρόλος μας στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής στις πόλεις μας δείχνει και την δυναμική προοπτική για τη στρατηγική των συμμαχιών μας.
– Την εκπόνηση από την ΚΕΔΕ ενός ολοκληρωμένου επικοινωνιακού προγράμματος για την αποκατάσταση της αλήθειας σε σχέση με την πραγματική προσφορά της τοπικής Αυτοδιοίκησης.
– Συνεχίζουμε να αρνούμαστε ως Αυτοδιοίκηση κάθε συμμετοχή και συνευθύνη στα σχέδια για διαθεσιμότητα και απολύσεις εργαζομένων τώρα και στο μέλλον. Αναζητούμε κάθε πρόσφορο μέσο, διοικητικό ή δικαστικό, για να εμποδίσουμε τις απολύσεις. Αναδεικνύουμε προς κάθε κατεύθυνση τον άδικο και αποσπασματικό χαρακτήρα του μέτρου και τις αρνητικές επιπτώσεις του στους πολίτες.
– Να γίνει προσφυγή στην ελληνική και ευρωπαϊκή δικαιοσύνη ζητώντας την ακύρωση των αντισυνταγματικών διατάξεων για την Αυτοδιοίκηση του Μνημονίου και των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.
Επίσης αποφασίζουμε την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου κινητοποίηση διαμαρτυρίας των Δήμων της Αττικής που περιλαμβάνει: κλείσιμο όλων των υπηρεσιών των Δήμων με εξαίρεση τους παιδικούς σταθμούς από τις 10 π.μ. μέχρι το τέλος του ωραρίου και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μαζί με την ΠΟΕ-ΟΤΑ στις 11π.μ.».
«Καμία ανοχή σε παράτυπη και παράνομη μετατροπή σύμβασης»
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο δήμαρχος Πεντέλης ως επικεφαλής της ΕΝΩΜΕΝΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ μετά το ψήφισμα της ΠΕΔΑ, αναφέρει τα εξής:
«Το ψήφισμα που εκδόθηκε από την ευκαιριακή πλειοψηφία της ΠΕΔΑ, δεν εκφράζει ούτε τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης, ούτε περισσότερο τους εργαζομένους στους ΟΤΑ, για τους οποίους υποτίθεται ότι η πλειοψηφία της ΠΕΔΑ ενδιαφέρεται.
Για την ΕΑΑ, κανόνας απαράβατος είναι ο έλεγχος και η τήρηση της νομιμότητας, της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης.
Δεν μπορούμε να υποκύψουμε σε κομματικά κελεύσματα, τα οποία έτσι και αλλιώς έφεραν την Αυτοδιοίκηση και τους Εκπροσώπους της σε αυτό το σημείο ηθικής και υλικής απαξίωσης.
Είναι σαφές ότι η ΕΑΑ δεν μπορεί να στηρίξει και να δώσει άλλοθι σε καμία παράνομη και παράτυπη ενέργεια, από όπου και αν προέρχεται, είτε από τους Αιρετούς με παράτυπες προσλήψεις, είτε από την Κεντρική εξουσία, με παράλογες απαιτήσεις. Για το λόγο αυτό η πρόταση του προέδρου της ΠΕΔΑ καταψηφίστηκε από την ΕΑΑ».