Την ματαίωση του δημοψηφίσματος ζήτησε η ΚΕΔΕ, η οποία επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέσω του προέδρου της, επιδίδοντάς του ταυτόχρονα το ομόφωνο ψήφισμά της υπέρ του «ναι».
Αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον πρόεδρό της Γιώργο Πατούλη, επέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το ψήφισμα που πάρθηκε ομόφωνα από το Δ.Σ.της Ένωσης το μεσημέρι της ίδιας ημέρας (Τρίτη 30 Ιουνίου), με το οποίο η Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού τάσσεται υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής και ζητά τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης, ώστε να διασφαλιστεί η παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Πατούλης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Παραδώσαμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το ομόφωνο ψήφισμα της ΚΕΔΕ, με το οποίο δηλώνουμε απερίφραστα ότι η Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού θεωρεί αδιαπραγμάτευτη την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Tου ζητήσαμε στα πλαίσια των θεσμικών του αρμοδιοτήτων να αναλάβει πρωτοβουλίες , με στόχο τη ματαίωση του δημοψηφίσματος, η πραγματοποίηση του οποίου θέτει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδος. Σε αντίθετη περίπτωση , τασσόμαστε υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα της προσεχούς Κυριακής, γιατί σε διαφορετική περίπτωση , αν η χώρα μας βγει εκτός Ευρώπης, οι Δήμοι μας θα καταρρεύσουν και δεν θα είναι σε θέση ούτε να χρηματοδοτήσουν έργα, αλλά ούτε και να λειτουργήσουν κρίσιμες κοινωνικές υπηρεσίες που σήμερα εξυπηρετούν τις ανάγκες εκατομμυρίων συμπολιτών μας.
O κ. Πρωθυπουργός οφείλει να προχωρήσει άμεσα στην έναρξη μιας νέας διαπραγματευτικής προσπάθειας, με στόχο τη διαφύλαξη της ευρωπαϊκής πορείας της Πατρίδας μας και προς όφελος όλων των Ελλήνων».
Στην αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος Δημήτρης Καφαντάρης και ο γενικός γραμματέας Ιωάννης Μουράτογλου, οι οποίοι, μαζί με τον κ. Πατούλη μετέβησαν εν συνεχεία στην συγκέντρωση υπέρ του «ναι» που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Συντάγματος, με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και δήμαρχο Αμαρουσίου να ανεβαίνει στο βήμα των ομιλητών, μεταφέροντας στους παρευρισκόμενους τις αποφάσεις της Ένωσης νωρίτερα.