Με συμμετοχή εκπροσώπων της πλειοψηφίας των κοινοβουλευτικών κομμάτων διεξήχθη το πρώτο debate για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου της ΚΕΔΕ.
Στην εκτενή και ουσιαστική συζήτηση της Τετάρτης 9 Σεπτεμβρίου, συμμετείχαν οι Θ. Γκοτσόπουλος εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Γεωργαντάς εκ μέρους της Ν.Δ., Στ. Συράκου εκ μέρους της ΛΑΕ, Κ. Χαρακίδης εκ μέρους του Ποταμιού, Ν. Σοφιανός εκ μέρους του ΚΚΕ και Π. Κουκουλόπουλος εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από την επίσημη ιστοσελίδα της ΚΕΔΕ (www.kedke.gr) διατυπώθηκαν οι θέσεις των κομμάτων για ζητήματα όπως, η στρατηγική των κομμάτων για μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η αποτίμηση και οι προοπτικές του προγράμματος «Καλλικράτης», ο αναπτυξιακός ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις σημερινές συνθήκες, οι πόροι και οι αρμοδιότητες των ΟΤΑ Α’ βαθμού, η εφαρμογή των Ε.Π. ΕΣΠΑ 2014-2020, η υποστήριξη-χρηματοδότηση των κοινωνικών δομών και προγραμμάτων των δήμων.
Ειδικότερα μεταξύ των άλλων οι εκπρόσωποι των κομμάτων κατέθεσαν τα εξής:
Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙZA Θ. Γκοτσόπουλος, αναφορικά με το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τόνισε ότι στρατηγικός στόχος του κόμματός του είναι ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης να αποτελέσει τον δεύτερο πυλώνα στο πλαίσιο του διοικητικού και πολιτικού συστήματος της χώρας.
Αναφορικά με τον «Καλλικράτη», ο κ. Γκοτσόπουλος, είπε ότι πρόκειται για ένα συγκεντρωτικό σύστημα που έχει αποτύχει. Απαντώντας δε στην επιχειρηματολογία ότι με τον «Καλλικράτη» ισχυροποιήθηκε η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ανέφερε ότι η περικοπή κατά 65% των πόρων της δείχνει την πραγματικότητα, ότι δηλαδή χρησιμοποιήθηκε ο Καλλικράτης για να γίνει «πλιάτσικο» στα οικονομικά των δήμων και να δημιουργηθούν τα δήθεν «πλεονάσματα».
Ο κ. Γκοτσόπουλος επανέλαβε τη θέση του κόμματός του, ότι ο «Καλλικράτης» πρέπει να καταργηθεί, αφού προηγηθεί συλλογική αποτίμηση του όλου συστήματος και αντικατάστασή του από ένα νέο που θα έχει προσδιορισμένες αρμοδιότητες, σταθερούς και διασφαλισμένους πόρους, ουσιαστική ενίσχυση των συλλογικών οργάνων, σταθερές εργασιακές σχέσεις, εθελούσιες μετακινήσεις, αλλαγή του εκλογικού συστήματος με εφαρμογή της απλής αναλογικής και διαφύλαξη του δημόσιου και κοινωφελούς χαρακτήρα των δήμων και όχι τη μετατροπή τους σε εταιρείες κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
Σε ότι αφορά τους οικονομικούς πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Γκοτσόπουλος επεσήμανε ότι με τη πρόβλεψη της συμφωνίας για χαμηλά πλεονάσματα στον κρατικό προϋπολογισμό ανοίγει η δυνατότητα να μείνουν χρήματα στους δήμους και να αποκατασταθεί η ροή της χρηματοδότησής τους.
Αναφορικά με τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για φορολογική αποκέντρωση στην Αυτοδιοίκηση, ο κ. Γκοτσόπουλος τόνισε είναι υπέρ, με την προϋπόθεση αυτή να προσδιορίζεται από το κεντρικό φορολογικό σύστημα, να μην επιβαρύνονται επιπλέον οι πολίτες και να έχει να κάνει με συγκεκριμένους αναπτυξιακούς στόχους των δήμων, κοινωνικές προτεραιότητες και αναδιανεμητικό χαρακτήρα. Παράλληλα υπογράμμισε ότι βασική πηγή εσόδων των δήμων πρέπει να παραμείνουν οι ΚΑΠ.
Σε ότι αφορά το ΕΣΠΑ, υπογράμμισε ότι οι δήμοι πρέπει να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε έργα μικρής και μεσαίας κλίμακας και με σαφείς αναπτυξιακούς στόχους που θα εντάσσονται στο γενικότερα αναπτυξιακό πλαίσιο της χώρας.
Τέλος σε ότι αφορά τις κοινωνικές δομές και δραστηριότητες των δήμων, ο κ. Γκοτσόπουλος τόνισε ότι τα ποσά που προβλέπει το νέο ΕΣΠΑ υπολείπεται των πραγματικών αναγκών. Επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει αύξηση των κονδυλίων κατά την έγκριση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, ενώ είπε ότι το κόμμα του θα προωθήσει συγκεκριμένες δράσεις για να αυξηθούν οι πόροι για τα κοινωνικά προγράμματα τόσο από το ΕΣΠΑ όσο και από εθνικούς πόρους.
Ο Γ. Γεωργαντάς, εκπρόσωπος της Ν.Δ. επισήμανε ότι στο πλαίσιο της Τριετούς Στρατηγικής για Μεταρρυθμίσεις το κόμμα του προωθεί την ανακατανομή των αρμοδιοτήτων, την αποκέντρωση σε τοπικό επίπεδο, τον οργανωτικό και λειτουργικό εκσυγχρονισμό των δήμων με επιχειρησιακό σχέδιο και μέτρα με χρηματοδότηση από το σχέδιο Γιούνκερ.
Αναφορικά με τον «Καλλικράτη», ο κ. Γεωργαντάς ανέφερε ότι, το κόμμα του δεν θα καταργήσει τον «Καλλικράτη», αλλά θα προχωρήσει στη συγκρότηση ομάδας εργασίας με σκοπό να συμπληρώσει και να βελτιώσει τις διατάξεις του.
Σε ότι αφορά στα οικονομικά των ΟΤΑ, ο κ. Γεωργαντάς έκανε λόγο για πρόγραμμα σταδιακής απόδοσης των παρακρατηθέντων πόρων των δήμων το οποίο θα είναι σε συνάρτηση και με την οικονομική πορεία της χώρας. Παράλληλα χαρακτήρισε λογική την πρόταση της ΚΕΔΕ για απόδοση στους δήμους του 10% του πακέτου Γιούνκερ, καθώς θα φέρει μεγάλη προστιθέμενη αξία για τη χώρα.
Σε ότι αφορά στην φορολογική αποκέντρωση, ο κ. Γεωργαντάς είπε ότι αυτή μπορεί να ξεκινήσει με τη σταδιακή μεταβίβαση στους δήμους του φόρου ακίνητης περιουσίας, ενώ στη μεταβατική φάση εφαρμογής της θα πρέπει να αναπληρωθούν τυχόν απώλειες λόγω ελλιπούς εισπραξιμότητας.
Για το ΕΣΠΑ, ο κ. Γεωργαντάς ανέφερε ότι η ΝΔ θα εξετάσει τη δυνατότητα για ειδικό πρόγραμμα της Αυτοδιοίκησης και ότι αν αυτό δεν καταστεί εφικτό τότε να υπάρξει πρόβλεψη στα Περιφερειακά και Τομεακά Προγράμματα για την ειδική συμμετοχή των δήμων σε αυτά. Παράλληλα, κατηγόρησε την απελθούσα κυβέρνηση για αστοχία στο θέμα των παιδικών σταθμών ενώ δήλωσε την αμέριστη συμπαράσταση για την στήριξη των κοινωνικών δομών και προγραμμάτων των δήμων.