Η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος τόσο στην Ελλάδα και την Ευρώπη και οι θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήταν το θέμα εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη από την ΚΕΔΕ σε συνεργασία με το Δίκτυο Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης, και την υποστήριξη των υπουργείων Εξωτερικών/Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Εσωτερικών / υπουργείου Μακεδονίας Θράκης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της 10ης Διεθνούς Έκθεσης Φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Δημόσιου – Κοινωνικού Τομέα και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων, POLIS 2015.
Μιλώντας κατά την έναρξη των εργασιών της εκδήλωσης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης σημείωσε ότι η προσφυγική κρίση είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα για την πατρίδα μας, ταυτόχρονα όμως έχει εξελιχθεί και σε κορυφαίο πρόβλημα της Ευρώπης, απειλώντας «να τινάξει στον αέρα την ίδια τη φιλοσοφία πάνω στην οποία στηρίχθηκε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, αυτή των ανοικτών συνόρων».
Παράλληλα, είπε ο κ. Πατούλης, «ανέδειξε τα γνωστά ελλείμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε τομείς όπως η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, ο σεβασμός στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, η Αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών, η ικανότητα των μελών της να πάρουν σε σύντομο χρόνο κοινές αποφάσεις που θα ξεπερνούν τα εθνικά συμφέροντα των κρατών μελών».
«Η Ελλάδα», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, «ως χώρα πρώτης υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, σηκώνει ήδη το μεγαλύτερο βάρος από όλες τις χώρες μέλη της Ε.Ε. Κι όταν λέμε η Ελλάδα, εννοούμε οι ελληνικοί Δήμοι, οι οποίοι έχουν κληθεί τον τελευταίο χρόνο να αντιμετωπίσουν χωρίς χρήματα, χωρίς προσωπικό και χωρίς μέσα, την άφιξη εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων».
Ανέφερε επίσης ότι η χώρα δεν ήταν έτοιμη να διαχειρισθεί αυτό το ζήτημα και ότι η Κυβέρνηση δεν διέθετε έναν ολοκληρωμένο εθνικό σχεδιασμό, ενώ αναφερόμενος στην Ευρώπη συμπλήρωσε πως όχι μόνο δεν διέθετε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης, όχι μόνο αιφνιδιάστηκε, αλλά αποδείχθηκε και άτολμη να λάβει γρήγορες αποφάσεις.
«Ακόμη και σήμερα, είπε, που εκατομμύρια πρόσφυγες βρίσκονται είτε εντός των ευρωπαϊκών συνόρων , είτε λίγο έξω από αυτά, δεν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Τα κράτη τηρούν μια πολιτική που υπαγορεύεται από την εξυπηρέτηση των εθνικών τους συμφερόντων και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί με την τακτική του καρότου και του μαστίγιου , προσφέροντας κυρίως οικονομικά κίνητρα, να πείσει τις χώρες – μέλη να συμμετάσχουν στην φιλοξενία των προσφύγων».
Αναφερόμενος στη διαχείριση του ζητήματος από τους δήμους ο Γ. Πατούλης υπογράμμισε ότι παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αποδεικνύουν κάθε μέρα στην πράξη ότι διαθέτουν πλεόνασμα ανθρωπιάς κι αλληλεγγύης, φιλοξενώντας με όσα μέσα είχαν τους ανθρώπους αυτούς.
«Οι νησιωτικοί ακριτικοί δήμοι της χώρας μας, είπε, όπως η Κως, η Μυτιλήνη, η Σάμος, η Λέρος, η Ρόδος , χωρίς προσωπικό, χωρίς χρήματα, χωρίς τις κατάλληλες υποδομές υποδοχής, φιλοξενίας και καταγραφής, υποχρεώθηκαν να σηκώσουν το πελώριο βάρος της πρώτης υποδοχής ενός τεράστιου αριθμού προσφύγων, που ξεπερνούσε κατά 1000% τον αριθμό του πληθυσμού των νησιών αυτών. Και το κάνουν και τώρα. Το ίδιο συμβαίνει και με την Αθήνα, όπου καταφθάνουν στη συνέχεια οι άνθρωποι αυτοί, αναζητώντας τρόπους να συνεχίσουν το ταξίδι τους μέχρι τον τελικό προορισμό που είναι μια χώρα της Βόρειας Ευρώπης.
Θέλω να τονίσω πως εμείς από την πλευρά μας ως Αυτοδιοίκηση , παρά τα προβλήματα, κάναμε και κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να ξεπεράσουμε το πρόβλημα της έλλειψης ενός ολοκληρωμένου Εθνικού αλλά και Ευρωπαϊκού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού.
Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε αναλυτικά στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ένωση εντός συνόρων και παρουσίασε τις προτάσεις της Αυτοδιοίκησης για το ζήτημα σε επίπεδο εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό, συνοψίζονται ως εξής: