Στις πρόσφατες εκλογές, οι ψηφοφόροι έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα προς τα κόμματα ότι επιθυμούν αυτοδιοικητικά κριτήρια στην επιλογή των τοπικών κυβερνήσεών τους.
Τέλος εποχής για «κομματικούς υποψηφίους», σηματοδοτούν τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών, κυρίως στο Λεκανοπέδιο Αττικής, όπου όχι μόνο καταγράφονται αντιφατικές συμπεριφορές του εκλογικού σώματος στις δύο παράλληλες κάλπες, αλλά αποδεικνύεται ότι οι επιλογές στους δήμους έχουν πλέον ξεφύγει από τις κομματικές υποδείξεις και εντάξεις.
Η τάση απεξάρτησης της δημοτικής ψήφου από τα κόμματα καταγράφεται εδώ και χρόνια, όμως στις εκλογές της 15ης και 22ας Οκτωβρίου 2006 μετετράπη σε κυρίαρχη και απέκτησε ουσιαστικότερα ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Πλέον επικρατούν κριτήρια αυτοδιοικητικά, δηλαδή πόσο ικανός είναι ο υποψήφιος να διαχειρίζεται τα τοπικά προβλήματα και κριτήρια προσωπικά, δηλαδή πόσο έχει τη δυνατότητα να πείθει για τα όσα υποστηρίζει.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα στην περιοχή των Βορείων Προαστίων αποτελεί η Πεντέλη, όπου ο αυτοδιοικητικός συνδυασμός του δημάρχου Δημήτρη Στεργίου-Καψάλη πέτυχε σαρωτική νίκη, με το εκπληκτικό και συνάμα πρωτόγνωρο ποσοστό που άγγιξε το 81%!
Η κομματική αποδυνάμωση αποτυπώθηκε, επίσης, στις σημαντικότατες αποκλίσεις που υπήρξαν μεταξύ νομαρχιακής και δημοτικής ψήφου, όπου οι εκλογείς στο ένα παραβάν ψήφιζαν κόμμα και στο άλλο πρόσωπα. Ενδεικτικά τα αποτελέσματα στην Υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς, όπου το «πράσινο» ψηφοδέλτιο της κ. Φώφης Γεννηματά συγκέντρωνε αρκετά μεγαλύτερα ποσοστά ψήφων από τους «κομματικούς» υποψηφίους δημάρχους.
Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν πλέον ότι τα κόμματα έχουν και θα έχουν στο μέλλον, όλο και λιγότερο λόγο και η εκλογική δύναμη που μπορεί να μεταφέρει ένα κόμμα στον υποψήφιο με χρίσμα αφορά πλέον λιγότερο από το 50% των ψηφοφόρων. Με άλλα λόγια, ίσως είναι προτιμότερο κάποιος να είναι «αντάρτης» παρά να έχει το χρίσμα…
Το πρόβλημα της μειωμένης επιρροής αφορά όλα τα κόμματα, αλλά κυρίως το ΠΑΣΟΚ, καθώς οι οργανώσεις του, ενώ κάποτε είχαν ισχυρή πρόσβαση στις κοινωνίες και μπορούσαν να τις κινητοποιήσουν, τώρα αποδεικνύονται αδύναμες. Για τη Νέα Δημοκρατία δεν είναι ίδιο, εφόσον δεν είχαν ποτέ αντίστοιχη ισχύ.