Να τροποποιηθεί η Yπουργική Απόφαση για τη λειτουργία των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠ ΜΕΑ), ζητεί με σχετική επιστολή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης.
Η επιστολή απευθύνεται στον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου, και την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.
Ο Γ. Πατούλης ζητεί να προβούν στις αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να επιτευχθεί η επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που δημιουργούνται στη συμμετοχή των εκατοντάδων παιδιών με αναπηρία στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠ-ΜΕΑ), ανάμεσά τους και η δομή του Αμαρουσίου που οδηγείται σε κλείσιμο λόγω ανεπάρκειας του κτηρίου που την φιλοξενεί.
Όπως υπογραμμίζει, «τα Κέντρα οδηγούνται σε μείωση της δυναμικότητάς τους και σε αναγκαστική διακοπή φοίτησης των παιδιών».
Τα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ χρηματοδοτούνται μέσω του προγράμματος «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής» και παρέχουν τις πολύτιμες υπηρεσίες εκπαίδευσης, δημιουργικής απασχόλησης και κοινωνικής ένταξης σε 1.670 παιδιά με αναπηρία με την παράλληλη υποστήριξη των οικογενειών τους.
Ωστόσο παρά την εξαιρετική λειτουργία τους όλα τα περασμένα έτη και την απρόσκοπτη ένταξή τους στα προγράμματα του ΕΣΠΑ, το Σεπτέμβρη του 2016 οι αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών ανακάλεσαν τις άδειες λειτουργίας σε εκείνα τα ΚΔΑΠ ΜΕΑ που η δυναμικότητά τους ξεπερνά τα 25 άτομα με αναπηρία, επικαλούμενες την Αριθμ.Π2β/Γ.Π.οικ.14957 Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας (ΦΕΚ 1397/Β΄/22-10-2001), την οποία εξέδωσε στις 9/10/2001 ο τότε Υφυπουργός Υγείας κος Δ. Θάνος.
«Είναι τραγικό να μειώνεται η δυναμικότητα σε ήδη υπάρχοντα ΚΔΑΠ ΜΕΑ και να αναγκάζονται οι δομές να διώξουν παιδιά, εφήβους και ενηλίκους με αναπηρία που εδώ και πολλά χρόνια συμμετέχουν στις δομές αυτές», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και συμπληρώνει ότι θα πρέπει να τροποποιηθεί η σχετική Υπουργική Απόφαση καθώς τέλος του έτους είναι ορατό το ενδεχόμενο υπάρξει εκ νέου κίνδυνος να ανακληθούν οι άδειες λειτουργίας των ΚΔΑΠ ΜΕΑ.
Ο Γ. Πατούλης καταλήγει στην επιστολή του ότι θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες άμεσες «κατεπείγουσες ενέργειες – όχι πέραν τις 31/12/2016» προκειμένου να ισχύσει τουλάχιστον μέχρι το 2017-2018 η δυναμικότητα των φορέων που ήδη έχουν λάβει άδεια λειτουργίας τα παρελθόντα έτη και λειτουργούν και χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, να τροποποιηθεί η Υ.Α. Αριθμ.Π1β/Γ.Π.οικ.14957 όσον αφορά το άρθρο 1 που αναφέρεται στη δυναμικότητα των φορέων και να συγκροτηθεί ομάδα εργασίας που θα καθορίσει εκ νέου τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας των ΚΔΑΠ ΜΕΑ σύμφωνα με τις σύγχρονες επιστημονικές προδιαγραφές.
Ακολουθεί το σχετικό κείμενο της Επιστολής
«Κύριε/Κυρία Υπουργέ,
Παρακαλούμε να επιληφθείτε άμεσα της επίλυσης των σοβαρών προβλημάτων που δημιουργούνται στη συμμετοχή των εκατοντάδων παιδιών με αναπηρία στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠ ΜΕΑ), καθώς τα Κέντρα οδηγούνται σε μείωση της δυναμικότητάς τους και σε αναγκαστική διακοπή φοίτησης των παιδιών.
Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης για Άτομα με Αναπηρία λειτουργούν κυρίως από τις δημοτικές επιχειρήσεις των δήμων και χρηματοδοτούνται εξ’ ολοκλήρου από ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις μιας και η φροντίδα και κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία αποτελεί τομέα πρώτης αιχμής για την κοινωνική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σήμερα χρηματοδοτούνται μέσω του προγράμματος «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής» 89 ΚΔΑΠ ΜΕΑ σε όλη την Ελλάδα, τα οποία παρέχουν τις πολύτιμες υπηρεσίες εκπαίδευσης, δημιουργικής απασχόλησης και κοινωνικής ένταξης σε 1.670 παιδιά με αναπηρία με την παράλληλη υποστήριξη των οικογενειών τους.
Παρόλη την εξαιρετική λειτουργία των ΚΔΑΠ ΜΕΑ όλα τα περασμένα έτη και την απρόσκοπτη ένταξή τους στα προγράμματα του ΕΣΠΑ, το Σεπτέμβρη του 2016 οι αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών ανακάλεσαν τις άδειες λειτουργίας σε εκείνα τα ΚΔΑΠ ΜΕΑ που η δυναμικότητά τους ξεπερνά τα 25 άτομα με αναπηρία, επικαλούμενες την Αριθμ.Π2β/Γ.Π.οικ.14957 Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας (ΦΕΚ 1397/Β΄/22-10-2001), την οποία εξέδωσε στις 9/10/2001 ο τότε Υφυπουργός Υγείας κος Δ. Θάνος.
Σύμφωνα με την παραπάνω Υπουργική Απόφαση (Άρθρο 1) περιγράφεται ότι πρόκειται για μονάδες δυναμικότητας 20-25 ατόμων με αναπηρία, χωρίς όμως να αποκλείει ρητά τη φιλοξενία περισσότερων ατόμων εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις και οι προδιαγραφές ως προς το χώρο. Η παραπάνω Υπουργική Απόφαση ήταν αιτία για την ανάκληση αδειών σε δεκάδες ΚΔΑΠ ΜΕΑ από την αρμόδια Διεύθυνση των Περιφερειών, παρότι οι μονάδες αυτές λειτουργούσαν εδώ και πολλά χρόνια με νόμιμες άδειες λειτουργίας οι οποίες προέβλεπαν περισσότερα από 25 άτομα ανά βάρδια. Ενδεικτικά αναφέρουμε το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης για Άτομα με Αναπηρίες του Δήμου Κατερίνης που έχει άδεια λειτουργίας για 60 άτομα και το ΚΔΑΠ ΜΕΑ Δήμου Αγρινίου που προσφέρει υπηρεσίες σε 50 άτομα ανά βάρδια. Να υπενθυμίσουμε ότι οι θέσεις αυτές έχουν ήδη εγκριθεί από το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής 2016-2017» και χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ.
Είναι τραγικό να μειώνεται η δυναμικότητα σε ήδη υπάρχοντα ΚΔΑΠ ΜΕΑ και να αναγκάζονται οι δομές να διώξουν παιδιά, εφήβους και ενηλίκους με αναπηρία που εδώ και πολλά χρόνια συμμετέχουν στις δομές αυτές. Ιδιαίτερα για τα άτομα με αναπηρία που η ένταξή τους σε μια δομή και η εκπαίδευσή τους απαιτεί πρόσθετο χρόνο και παιδαγωγική παρέμβαση, είναι ακόμα πιο δραματικό να διακόπτεται με αυτόν τον βίαιο τρόπο η φοίτησή τους. Επιπλέον, αυτή τη στιγμή που μιλούμε, είναι εξαιρετικά δραματική η κατάσταση για τις οικογένειες των παιδιών με αναπηρία, διότι έχουν λήξει οι εγγραφές μέσω του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής» και θα είναι αδύνατο να απευθυνθούν σε άλλη αντίστοιχη δομή για να λάβουν τις υπηρεσίες που χρειάζονται.
Μετά από τη σχετική συνεργασία που είχαμε με τα αρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στα μέσα Σεπτεμβρίου 2016 «πάγωσαν» οι ανακλήσεις των αδειών και τέθηκαν σε ισχύ οι παλιότερες άδειες που ήδη υπήρχαν, μέχρι τις 31/12/2016. Επιπλέον, στις 13/9/2016 υπήρξε γραπτή και ρητή δέσμευση από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Κουρουμπλή (μέσω του νομικού του συμβούλου κου Αυγουλά), ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη ξεκινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να τροποποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης και να εναρμονιστεί με την υπάρχουσα κατάσταση.
Παράλληλα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου των Υπουργών κ. Κουρουμπλή, κας Φωτίου και του κου Χαρίτση για τους Παιδικούς σταθμούς, τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠ ΜΕΑ παρουσία του Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε. στις 12/10/2016, υπήρξε η τοποθέτηση του κ. Κουρουμπλή ότι ήδη τα Υπουργεία ήταν σε διαδικασία τροποποίησης του θεσμικού πλαισίου των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ και το οποίο θα ήταν έτοιμο έως το τέλος του έτους 2016.
Ωστόσο, η σχετική Υπουργική Απόφαση δεν έχει τροποποιηθεί μέχρι σήμερα και καθώς το τέλος του έτους είναι ορατό, κινδυνεύουμε να αντιμετωπίσουμε εκ νέου τον κίνδυνο να ανακληθούν οι άδειες λειτουργίας των ΚΔΑΠ ΜΕΑ και να βρεθούν εκατοντάδες παιδιά, έφηβοι και ενήλικες με αναπηρία χωρίς φροντίδα και εκπαίδευση. Επιπλέον, η κατάσταση αυτή θα επιφέρει πολλαπλά προβλήματα καθώς οι συμμετέχοντες σήμερα έχουν όλοι λάβει voucher από το πρόγραμμα της Εναρμόνισης Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής και είναι δικαιούχοι συμμετοχής στα ΚΔΑΠ ΜΕΑ.
Παρακαλούμε για τις άμεσες κατεπείγουσες δικές σας ενέργειες – όχι πέραν τις 31/12/2016 – ώστε να:
– Ισχύσει τουλάχιστον μέχρι το 2017-2018 η δυναμικότητα των φορέων που ήδη έχουν λάβει άδεια λειτουργίας τα παρελθόντα έτη και λειτουργούν και χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ
– Τροποποιηθεί η Υ.Α. Αριθμ.Π1β/Γ.Π.οικ.14957 όσον αφορά το άρθρο 1 που αναφέρεται στη δυναμικότητα των φορέων
– Συγκροτηθεί ομάδα εργασίας αποτελούμενη από τα αρμόδια Υπουργεία, την ΚΕΔΕ, την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.με.Α.) και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εργαζομένων Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών & Παιδιών και ατόμων με Αναπηρία (ΠΑ.Σ.Ε.Κ.Δ.Α.Π), ώστε να καθοριστούν εκ νέου οι προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας των ΚΔΑΠ ΜΕΑ σύμφωνα με τις σύγχρονες επιστημονικές προδιαγραφές».
«Tα του Καίσαρος τω Καίσαρι»
Στα γραφεία της εφημερίδας μας έφτασε λίγο πριν τα Χριστούγεννα ένα e-mail με ένα συγκλονιστικό κείμενο της προέδρου της «Αμαρυσίας Εστίας – ΑμεΑ» και εκπαιδευτικού Σοφίας Κοντοπούλου, η οποία έχει αγωνιστεί και πρωτοστατήσει στο ευαίσθητο θέμα των παιδιών ΑμεΑ στο Μαρούσι. Η «κραυγή αγωνίας» που μεταφέρει εκ μέρους και των γονέων των παιδιών που ξαφνικά βρέθηκαν «ξεκρέμαστα», λόγω του προβλήματος που προέκυψε με το κτήριο που στεγάζει τα ΚΔΑΠ ΜΕΑ στο Μαρούσι, συνοδεύεται από ένα ιστορικό της υπόθεσης, από προτάσεις για εναλλακτικούς χώρους, αλλά και με την ευχή να βρεθεί από τους αρμόδιους μια βιώσιμη και λειτουργική λύση.
Ας δούμε τι έχει να πει…
Σχετικά με το θέμα του ΚΔΑΠ ΜΕΑ του Δήμου Αμαρουσίου ας μου επιτραπεί να εκφράσω και τη δική μου άποψη, καθώς εκπροσωπώ το Σωματείο της «Αμαρυσίας Εστίας -ΑμεΑ», το οποίο ιδρύθηκε με πρωτοβουλία μου πριν 10 χρόνια, όταν στην ευαισθησία της εκπαιδευτικού για τα παιδιά με πρόβλημα, προστέθηκε η προσωπική εμπειρία του εγγονού μου που διαμένει στη Γαλλία.
Η γνωριμία μου με κάποιες μητέρες ΑμεΑ και η συζήτηση μαζί τους για το οξύ πρόβλημα της έλλειψης κάποιου χώρου όπου τα παιδιά τους θα μπορούσαν να απασχοληθούν για κάποιες ώρες ώστε να βγουν από το σπίτι και η κρυφή μου επιθυμία να ξεφύγω από τη μέγγενη της κατάθλιψης περνώντας από το «γιατί σε εμένα», στο «γιατί όχι και σε εμένα» και να κάνω κάτι για τα παιδιά των άλλων, δέχθηκα την πρόταση του υποψηφίου στις τότε δημοτικές εκλογές, κ. Ραγκούση, με την προϋπόθεση ότι θα δημιουργούσε ένα τέτοιο Κέντρο για τα παιδιά.
Μάλιστα, o τότε δημοτικός σύμβουλος κ. Πέτρου είχε προτείνει το ισόγειο του σημερινού Πολιτιστικού Κέντρου που τότε ήταν κλειστό και όπου σήμερα στεγάζεται η Εθνική Τράπεζα. Δέχθηκα μάλιστα τα πυρά από δύο μητέρες που αποδίδοντάς μου ίσως κρυφές φιλοδοξίες, μου είπαν: «Εμείς 10 χρόνια ζητάμε από τον Τζανίκο μια τέτοια αίθουσα και θα το κάνεις εσύ;». Θέλοντας να έχω δύναμη, αναζήτησα γονείς ΑμεΑ αλλά και φίλους και ιδρύσαμε το Σωματείο με τη συμπαράσταση του γιού μου, δικηγόρου, που μας έκανε αφιλοκερδώς το καταστατικό.
Τις εκλογές τις κέρδισε ο κ. Πατούλης. Επιμείναμε στην πρότασή μας και καθώς και ο ίδιος είχε την ευαισθησία του γιατρού, ικανοποίησε το αίτημά μας, αφού προηγουμένως μας παραχώρησε τη χρήση χώρου για Γραφείο όπου στεγαζόμαστε. Ο χώρος στη Ζήνωνος Ελεάτη 8 δεν ήταν σίγουρα ο ιδανικός, όμως υπήρξε για τα παιδιά μια ζεστή γωνιά με εξαίρετο προσωπικό και εξυπηρέτησε τις οικογένειές τους. Τα τρία χρόνια που λειτούργησε με χορηγία, το Σωματείο μας στήριξε το Κέντρο με όλους τους τρόπους. Οι γονείς και τα παιδιά δεν ενδιαφέρονταν αν ο χώρος ήταν Ολυμπιακό ακίνητο ή όχι, ή αν πληρούσε τις προδιαγραφές του νόμου.
Μερικές φορές η κοινωνική ευαισθησία πρέπει να προέχει τής κατά γράμμα εφαρμογής κάποιας νομοθεσίας. Παρακολουθήσαμε πρόσφατα τα εγκαίνια μιας «Στέγης Aγάπης» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, όπου η αναπληρώτρια υπουργός Kοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Θεανώ Φωτίου είπε πως, προκειμένου να εγκριθεί σύντομα η πιστοποίηση της Στέγης χρειάστηκε να παρακάμψει τις προβλεπόμενες τυπικές διαδικασίες…
Στην πορεία μας, αναζητήσαμε καλύτερες και πιο μόνιμες λύσεις. Ενδιαφερθήκαμε για τη βίλα Κουβέλου και είχαμε τη γραπτή συναίνεση του Σεβασμιώτατου κ. Ιερώνυμου για την παραχώρηση της χρήσης στο Δήμο για τη δημιουργία ολοήμερου Κέντρου. Η προσπάθειά μας δεν τελεσφόρησε, με τα γνωστά αποτελέσματα…
Ένα κληροδότημα που δεν εκπλήρωσε ποτέ την επιθυμία των δωρητών του και για το οποίο δεν είχε ενδιαφερθεί καμία δημοτική αρχή, καταρρέει, όπως και τόσα άλλα. Για εμάς, εκείνο που είναι απαράδεκτο δεν είναι το γεγονός ότι το ΚΔΑΠ ΜΕΑ λειτούργησε χωρίς να πληροί κάποιες τυπικές προδιαγραφές, αλλά το γεγονός ότι μια πόλη σαν το Μαρούσι δεν διαθέτει ένα νόμιμο και μόνιμο χώρο για τους δημότες των ΑΜΕΑ.
Στη διάρκεια της 16χρονης δυναστείας του κ. Τζανίκου και μάλιστα σε εποχές που το χρήμα έρρεε άφθονο για τα ολυμπιακά έργα και όταν υπήρξε οργασμός ανέγερσης κτιρίων που άλλαξαν προς το χείρον την όψη της πόλης, κανείς δεν ενδιαφέρθηκε ούτε έθιξε το θέμα. Έγιναν βέβαια έργα βιτρίνας… Και όμως ο κ. Βωβός που τερατούργησε σε βάρος της πόλης θα μπορούσε κάλλιστα να χτίσει κάποια οικοδομή για τα ΑΜΕΑ, αν είχε βρεθεί κάποιος να του το ζητήσει!
O «Οίκος Τυφλών» θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ανάλογα και να μην παραδοθεί στη φθορά του χρόνου. Το «Αμαλίειο» είναι μια καλή λύση, ίσως όχι μόνιμη.
Διαβάσαμε πως η Δημοτική Αρχή έχει προβεί σε αγορά διατηρητέου κτιρίου, ότι θα ακολουθήσει και δεύτερη και κάποια σχέδια για πολιτιστικά και αθλητικά κέντρα. Ωραία όλα αυτά, κανείς δεν αμφιβάλλει… Όμως, κανένα καλύτερο έργο από μια Στέγη για ΑμεΑ. Καμία καλύτερη βιτρίνα για την πόλη μας.
Ευχόμαστε, ενόψει και των Αγίων Ημερών, σύσσωμη η Δημοτική Αρχή να προσπαθήσει για την επίτευξη του στόχου αυτού και να μη γίνονται τα ΑΜΕΑ μέσον για μικροπολιτικές κομματικές σκοπιμότητες.