Υποστηρικτός εταίρος στο έργο SISMA είναι ο Σύνδεσμος Βιώσιμης Ανάπτυξης Πόλεων (ΣΒΑΠ) με συμβουλευτικό ρόλο και με τη δυνατότητα διάδωσης των συμπερασμάτων στους Δήμους-Μέλη του.
Σύντομη περιγραφή του έργου SISMA
Το έργο SISMA (Supporting Innovative Schemes in the MED Area) υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεσογειακού Χώρου Interreg MED 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Ο βασικός στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη καινοτόμων χρηματοδοτικών μηχανισμών για τη μόχλευση πόρων των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών Ταμείων στα ιδιωτικά κεφάλαια (π.χ. Εταιρείες Ενεργειακών Υπηρεσιών) με στόχο τη χρηματοδότηση κτιριακών έργων του δημόσιου τομέα για την ενεργειακή τους ανακαίνιση. Η σημαντική έλλειψη χρηματοδότησης των δημόσιων αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης, ιδιαίτερα στις μεσογειακές χώρες, δυσχεραίνει την ενεργειακή ανακαίνιση των
δημόσιων κτιρίων. Αυτό το πρόβλημα είναι ακόμη πιο έντονο για παρεμβάσεις με μεγάλο δυναμικό εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά και με μεγάλες περιόδους αποπληρωμής.
Απαιτούνται νέες και καινοτόμες μέθοδοι χρηματοδότησης για τη διαχείριση της ενεργειακής αναβάθμισης δημόσιων κτιρίων. Μερικά μοντέλα που ήδη χρησιμοποιούνται είναι οι Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ). Το έργο στοχεύει στην προώθηση της υιοθέτησης του καινοτόμου αυτού χρηματοδοτικού μηχανισμού (ΣΕΑ) μεταξύ των τοπικών δημόσιων αρχών, στην αύξηση του ποσοστού της ενεργειακής ανακαίνισης των δημόσιων κτιρίων και στη μείωση της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας στις χώρες-μέλη που συμμετέχουν σε αυτό.
Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με το ΚΑΠΕ και 6 εταίρους από χώρες της Ε.Ε. που στοχεύει στην χρηματοδότηση έργων ενεργειακής ανακαίνισης δημοσίων κτιρίων με τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα.
Το έργο SISMA (Supporting Innovative Schemes in the MED Area) υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεσογειακού Χώρου Interreg MED 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Ο βασικός στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη καινοτόμων χρηματοδοτικών μηχανισμών για τη μόχλευση πόρων των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών Ταμείων στα ιδιωτικά κεφάλαια (π.χ. Εταιρείες Ενεργειακών Υπηρεσιών) με στόχο τη χρηματοδότηση κτιριακών έργων του δημόσιου τομέα για την ενεργειακή τους ανακαίνιση.
Η σημαντική έλλειψη χρηματοδότησης των δημόσιων αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης, ιδιαίτερα στις μεσογειακές χώρες, δυσχεραίνει την ενεργειακή ανακαίνιση των δημόσιων κτιρίων. Αυτό το πρόβλημα είναι ακόμη πιο έντονο για παρεμβάσεις με μεγάλο δυναμικό εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά και με μεγάλες περιόδους αποπληρωμής. Απαιτούνται νέες και καινοτόμες μέθοδοι χρηματοδότησης για τη διαχείριση της ενεργειακής αναβάθμισης δημόσιων κτιρίων. Μερικά μοντέλα που ήδη χρησιμοποιούνται είναι οι Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ). Το έργο στοχεύει στην προώθηση της υιοθέτησης του καινοτόμου αυτού χρηματοδοτικού μηχανισμού (ΣΕΑ) μεταξύ των τοπικών δημόσιων αρχών, στην αύξηση του ποσοστού της ενεργειακής ανακαίνισης των δημόσιων κτιρίων και στη μείωση της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας στις χώρες-μέλη που συμμετέχουν σε αυτό.